論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

我個ex工人之前已經講過俾我知, 係街市有另一工人叫佢地, 買完餸唔駛咁快番屋企, 傾下計先. 又叫佢唔駛還d agency fee.

尋日我個新工人又同我講, 係街市有工人教佢, 黎到頭3月, 僱主同你講mug都say yes, 但係到6, 7個月後, 就要同個僱主argue. 我問個工人why (我意思係那個工人有無講點解), 佢話無. 我話咁那個工人好stupid啫, 因為點解要去同個僱主argue呢? 點解要break個relationship呢? 點解唔可以俾d開心既日子自己過呢? argue........個僱主最終都會炒佢架啦, 到時佢又要搵過份新工, 又要從新適應過一個新既屋企, 新既僱主一定俾舊的好嗎? 可能更衰tim. 低能的. 好彩, 我個工人都覺得佢講既野唔make sense. 佢都唔明點解佢咁講, 亦話唔會學佢. 佢話佢唔會聽佢地講的,佢只會聽佢d aunties講野only.

你地小心d個工人係街市俾人教壞呀, 得閒索下料啦, 再思想教育下佢地. 有些原本好既都俾仍地教壞晒.

我問個工人, 點解那個工人要同佢講呢番說話, 佢話, 唔知呀, 好似呢........覺得自己好叻咁law, 因為佢係香港做左10幾年了!! see........really 老屎忽.

請各位屋企有個用左好耐既工人, 請唔好對佢地咁寬鬆, 因佢真係好自以為是, 仲係到周圍教壞人tim.

伯爵府

That's why I don't let my maid go to the market...I shop on my way home.

侯爵府

醒目開學勳章

我唔得呀, 我屋企的街市每樣得一檔, d野唔靚的. 但係大d既街市來回要半個鐘, 同埋要前一晚我放工買定明天的餸, 同樣價錢, 但係d野無咁新鮮. 所以都要工人去買. 但好彩, 佢地本性都ok, 同佢地自己都係怕事 & 一心只係想賺錢的.

原帖由 iusiube 於 09-1-15 12:26 發表
That's why I don't let my maid go to the market...I shop on my way home.

別墅

請問係邊個街市?

侯爵府

醒目開學勳章

柴灣, 但係我相信其他街市都應該有呢d情況的.

佢地(d老屎忽)一見到d生面口既, 就會走埋去扮代表傅受工夫的.

你地小心d呀!!

原帖由 iloveher 於 09-1-15 12:35 發表
請問係邊個街市?

伯爵府

我都係自己買餸,工人變質慢好多。

別墅

請問係邊個街市?

男爵府

Oh happypiano,

柴灣, 屋企的街市每樣得一檔? I guess we are live in the same area (Gxxxxxxxd?)
My new bun just came to me on passed Monday, I think I better not let her to go the big 柴灣 market (near Wan Tsui Estate) by her own.

原帖由 happypiano 於 09-1-15 12:41 發表
柴灣, 但係我相信其他街市都應該有呢d情況的.

佢地(d老屎忽)一見到d生面口既, 就會走埋去扮代表傅受工夫的.

你地小心d呀!!

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

大宅

原帖由 GiCa 於 09-1-15 13:00 發表

柴灣, 屋企的街市每樣得一檔? I guess we are live in the same area (Gxxxxxxxd?)
My new bun just came to me on passed Monday, I think I better not let her to go the big 柴灣 market (near ...

我都係住柴灣, 地鐵站上蓋既屋苑. 我一開始就俾工人姐姐自己去買菜. 佢黎左都差唔多兩年, 有時都同我講啲野既價錢, 因為佢有時都會去興華村街市買菜, 識話我知興華街市唔好, (又貴又唔靚).
我同意街市係染缸, 不過工人既本質都好重要. 而我自己又成日去街市睇下, 知道價錢. 所以暫時 touch wood, 佢都幾ok.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好似我公主咁白痴, 實聽嗰啲老屎忽點啦! 不過佢唔識買餸, 都係我同佢一齊去, 但我覺得停車場都係大染缸, 抺車嗰陣我講下你嗰個僱主, 你又講下我, 講個不亦樂乎!

侯爵府

醒目開學勳章

haha, bingo, 我地係鄰居!

雖然我知道有呢個情況, 但係我都照俾我工人去那街市的, 因為一黎我唔想放工仲要行多1個鐘頭(來回+買餸時間), 二黎, 若個工人連呢樣都唔駛做, 真係唔知請佢番黎做mug好(我兩個已經大個番全日小學的).

同埋, 我亦覺得, 若佢本質好既, 佢自己都會識諗到d既. 若佢本質係壞既, 我點樣避都避唔到的, 差在係遲早既事. 又可能係我最近呢兩個工人都係自己講呢d野俾我聽的, 當我叫佢地唔好群埋個d人時, 佢地都即刻話唔會的, 佢地都話我知覺得那些人講既野唔啱的, 所以我會放心d. 因為佢根本可以一隻字都唔講的. 同埋我兩個工人都係約1個鐘頭多少少(我要佢地頭一個round只係睇唔准買的, 睇下邊個檔好d, 價錢平, 比較下先)就番到屋企的, 所以............暫時都覺得ok, 因為佢唔係逗留好耐.

但係我地都有責任耐唔耐同佢地洗下個腦的, haha. 因為同一個大話講100次, 都有可能變成事實的.

原帖由 GiCa 於 09-1-15 13:00 發表

My new bun just came to me on passed Monday, I think I better not let her to go the big 柴灣 market (near ...

侯爵府

醒目開學勳章

yes, 你位公主若真係白痴既就唔好俾佢去啦. 我個ex工人係好純的那一種(but衰在超無記性同慢, 所以被炒), 佢當時都被那些人叫佢唔好還agency fee, 搞到佢頭都暈埋, 因為佢係知道應該要還的, 但係那些人又係咁叫佢唔好還.

所以佢走黎問我應該點做, 咁我先知道. 佢呢d邊緣人(本質好, 但係蠢), 就要睇緊d了.

停車場, 接細路放學..............又係另一個好地方.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-1-15 13:32 發表
好似我公主咁白痴, 實聽嗰啲老屎忽點啦! 不過佢唔識買餸, 都係我同佢一齊去, 但我覺得停車場都係大染缸, 抺車嗰陣我講下你嗰個僱主, 你又講下我, 講個不亦樂乎! ...

侯爵府

醒目開學勳章

你個工人應該係本質好, 又醒目的那一種, so應該可以分辨到黑白的.

原帖由 Qing 於 09-1-15 13:10 發表

我都係住柴灣, 地鐵站上蓋既屋苑. 我一開始就俾工人姐姐自己去買菜. 佢黎左都差唔多兩年, 有時都同我講啲野既價錢, 因為佢有時都會去興華村街市買菜, 識話我知興華街市唔好, (又貴又唔靚).
我同意街市係染缸, 不過 ...

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hey everyone,

I was also an ex-Kaifong of Chaiwan.

個女無腦,容易給人教壞,真係幾頭痕,不過如果因爲怕她學壞而不讓她去買餸,我覺得她也可以循別的途徑學壞,而且不用去買菜,空閒的時間就更多,又益了她。提議限制時間,也要check expenses.一覺得不對路就出聲,起碼給她知道個a mum isn't stupid at all.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Happypiano:同意工人本質オ是最重要。就算唔避到唔去街市,屋企樓上樓下都大把老/嫩屎忽,避得几多!

另外,我覺得建立關係都重要。如果僱主同エ人能Strongly bonded,那幺エ人受別人影响机会或可滅低。不過我覺得真係唔易,so far我只試過同一个e×‐Bun建立到良好的互信關係。:loveliness:

大宅

全部街市都一樣, 我試過同之前件bun去market, 3步就say一之hi, 好鬼多friends ga, 我都唔明點解個d"老屎忽"可以係hk做咁耐呢, 同我argue比我一早叫佢返鄉下食蕉la!!!! d工人係低等民族嚟ga, 如果唔係佢地嘅國家一早富強起嚟la, 洗mug做工人!!!!!

侯爵府

醒目開學勳章

我同我最近呢兩個bun既關係都幾好(唔計佢既工作表現令我不滿).

好似個ex bun咁, 雖然佢被我炒, 但係佢清楚知道係佢工作表現唔合理想, 所以我要炒佢, 而唔係佢個人唔nice. 係xmas佢都有send card俾我地. 而係1月1號我都有打電話俾佢同佢講happy new year. 因為佢走左我先知道, 佢有靜雞雞買野請我d細路食(幾次), 佢仲叫我d細路唔好話俾我知, 所以我都係到佢走先知道的. 無奈佢超無記性那下野都真係幾難頂.

而家呢個bun呢...........暫時大家既關係都幾好的, 當然佢都有做野令我不滿既地方. 所以尋日佢同我講完, 我都話, 你有問題(聽到其他工人講既野), 你就問我啦. 講完呢句, 佢就跟手話埋俾我知佢同佢個細佬有argue. 我咪將我既意見講佢聽, 等佢自己去分析下. 佢聽完都同意我既意見. 咁樣即係變相, 佢覺得我講既野係可信, 可靠, 先至會黎問我的. 當然啦, 我好清楚錢銀免問呢個原則, but其他野, 可以既話就幫下佢law.

佢地(呢兩個bun)都不約而同話, 佢聽到其他工人話(even係未黎香港前), 香港d僱主好多都用手指指住個工人個頭鬧佢地stupid的....... 所以佢地未黎前都好驚!

原帖由 pollyw 於 09-1-15 14:58 發表
Happypiano:同意工人本質オ是最重要。就算唔避到唔去街市,屋企樓上樓下都大把老/嫩屎忽,避得几多!

另外,我覺得建立關係都重要。如果僱主同エ人能Strongly bonded,那幺エ人受別人影响机会或可滅低。不過我覺得真係 ...

侯爵府

醒目開學勳章

yes, 我都唔明點解有d 僱主可以由得個工人每日起碼係個街市傾半個句頭計的(齋talk喎, 唔係邊講邊買野喎), 有時唔止tim呀!! (我個ex工人講的, 佢話那工人講的).

又唔明點解有僱主可以肯請d 被人炒左4, 5次既工人? (又係佢地教我個ex bun的, 佢話被人炒都唔駛怕搵唔到野做, 有人試過被人炒了5次都搵到, 死未??) 呢個就係佢地似住被fire都有人請, 所以可以打橫黎行........一d都唔驚無左份工既原因!!

我個新bun一入到街市, d老屎忽已經知道佢係replace邊一個的, 真係好似黑社會咁......

原帖由 janmama 於 09-1-15 15:03 發表
全部街市都一樣, 我試過同之前件bun去market, 3步就say一之hi, 好鬼多friends ga, 我都唔明點解個d"老屎忽"可以係hk做咁耐呢, 同我argue比我一早叫佢返鄉下食蕉la!!!! d工人係低等民族嚟ga, 如果唔係佢地嘅國家一早 ...

大宅

環保接龍勳章

嘩!啱聽!
我曾經係BK咁講結果俾人鬧!
唔好話佢哋國家丫,就算同樣印/菲人士,受過文化、有條件都唔洗出黎打工,出得黎都係專業
我以前係一家以前叫「高X」眼鏡店幫我驗眼十幾年嘅首席驗光是斬係菲律賓女士,佢同我講可以介紹D正經工作嘅同鄉幫我打工;其實佢哋有文化果班都睇唔過眼。國家D外匯靠佢哋賺返去,都唔生性做嘢,以為過咗海係神仙,唔洗捱窮喇...

原帖由 janmama 於 09-1-15 15:03 發表
全部街市都一樣, 我試過同之前件bun去market, 3步就say一之hi, 好鬼多friends ga, 我都唔明點解個d"老屎忽"可以係hk做咁耐呢, 同我argue比我一早叫佢返鄉下食蕉la!!!! d工人係低等民族嚟ga, 如果唔係佢地嘅國家一早 ...

男爵府

Ha Ha, maybe your bun will become my new bun's friend very soon.

原帖由 happypiano 於 09-1-15 14:11 發表
haha, bingo, 我地係鄰居!

雖然我知道有呢個情況, 但係我都照俾我工人去那街市的, 因為一黎我唔想放工仲要行多1個鐘頭(來回+買餸時間), 二黎, 若個工人連呢樣都唔駛做, 真係唔知請佢番黎做mug好(我兩個已經大個番全 ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

首頁

尾頁

跳至