論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

So scary !
Such as yesterday when I go down with my new bun & my older daughter to pick up my younger daughter from school bus, when we pass through the sitting area, all Yan are looking at us.

原帖由 happypiano 於 09-1-15 15:17 發表
yes, 我都唔明點解有d 僱主可以由得個工人每日起碼係個街市傾半個句頭計的(齋talk喎, 唔係邊講邊買野喎), 有時唔止tim呀!! (我個ex工人講的, 佢話那工人講的).

又唔明點解有僱主可以肯請d 被人炒左4, 5次既工人? ( ...

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

侯爵府

醒目開學勳章

not surprise, my new bun already known some friends here, but seems the bun in this estate is not as worse as those in the chai wan market!!

原帖由 GiCa 於 09-1-15 16:14 發表
Ha Ha, maybe your bun will become my new bun's friend very soon.

禁止訪問

男爵府

Yes, most of the maid in our estate are Yan Yan, not much Bun Bun.

原帖由 happypiano 於 09-1-15 16:19 發表
not surprise, my new bun already known some friends here, but seems the bun in this estate is not as worse as those in the chai wan market!!

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 happypiano 於 09-1-15 15:17 發表
yes, 我都唔明點解有d 僱主可以由得個工人每日起碼係個街市傾半個句頭計的(齋talk喎, 唔係邊講邊買野喎), 有時唔止tim呀!! (我個ex工人講的, 佢話那工人講的).

又唔明點解有僱主可以肯請d 被人炒左4, 5次既工人? (又係佢地教我個ex bun的, 佢話被人炒都唔駛怕搵唔到野做,有人試過被人炒了5次都搵到, 死未??) 呢個就係佢地似住被fire都有人請, 所以可以打橫黎行........一d都唔驚無左份工既原因!!

我個新bun一入到街市, d老屎忽已經知道佢係replace邊一個的, 真係好似黑社會咁......

所以佢哋咪專揀working mum o既工嚟打囉, 貪冇王管吖o麻! 喺街巿任佢傾, 邊個知jet? 除非個mum喺公司遙控佢時間, 但有幾多個會咁做?

另外僱主如果夠團結, 斷約工人無論咩理由一定唔請, 佢哋就唔會咁氣焰. 斷約四五次都仲有人請, 咪就係僱主做就佢哋囉!

你講得啱呀, D老屎忽係好勁ga, 好似我公主嚟做冇耐(喺停車場抺車時), 佢哋已經知佢係代邊個, 喺電梯睇到公主住邊層, 又知佢喺我嗰家, 仲講偷錢工人啲嘢公主聽, 佢哋網絡驚人, 仲勁過黑社會.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 cecichow 於 09-1-15 16:19 發表
"d工人係低等民族嚟ga"
聽到呢句,我個心好唔舒服。如果有人咁話你,你都會唔開心啦!

My friends,

Whoever it is, we'd better be cautious with our speech and avoid sensitive words /racism especially when we touch on serious topics. That makes it more fun, isn't it??:lol:

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-1-15 16:22 發表

所以佢哋咪專揀working mum o既工嚟打囉, 貪冇王管吖o麻! 喺街巿任佢傾, 邊個知jet? 除非個mum喺公司遙控佢時間, 但有幾多個會咁做?

@@你講緊我呀? haha, 我真係會耐唔耐睇下佢的. 我咁啱番到公司開部pc就差唔多係佢買完餸既時間, 所以都真係會check佢架, 尤其是佢係新黎, 而且佢係d...push就做得好, 唔push就差d的, 所以我咪要push law.@@

另外僱主如果夠團結, 斷約 ...
@@yes, 呢個無得怪人, 只怪自己d香港人唔爭氣, 係都要請d斷約的. 斷一次都算啦, 斷幾次都請喎...........真係錢多用唔晒!!@@

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 happypiano 於 09-1-15 17:08 發表
@@你講緊我呀? haha, 我真係會耐唔耐睇下佢的. 我咁啱番到公司開部pc就差唔多係佢買完餸既時間, 所以都真係會check佢架, 尤其是佢係新黎, 而且佢係d...push就做得好, 唔push就差d的, 所以我咪要push law.@@

另外僱主如果夠團結, 斷約 ...
@@yes, 呢個無得怪人, 只怪自己d香港人唔爭氣, 係都要請d斷約的. 斷一次都算啦, 斷幾次都請喎...........真係錢多用唔晒!!@@

你check住佢咪好囉, 但唔係個個都會咁做, fulltime mum就一定冇得偷雞, 所以我哋咪難請外傭囉!

翡翠宮

yes I found that after I let my maid go to market by herself(before I go with her together), she seems change in audtitule, not as polite and respect as before.
although she still back home on time(abt 1 hour)but I knew she always buy different stuck when ever I ask her to buy food at wet market.
so now I decided not letting her go alone anymore!

複式洋房

原帖由 janmama 於 09-1-15 15:03 發表
全部街市都一樣, 我試過同之前件bun去market, 3步就say一之hi, 好鬼多friends ga, 我都唔明點解個d"老屎忽"可以係hk做咁耐呢, 同我argue比我一早叫佢返鄉下食蕉la!!!! d工人係低等民族嚟ga, 如果唔係佢地嘅國家一早 ...

it's very rude and racist for you to call them 低等民族.

大宅

Oh, no wonder my ex yan always made up story to avoid repaying $$ to the agency, her brain must been washed by other A s s H o l e~

原帖由 happypiano 於 09-1-15 14:14 發表
yes, 你位公主若真係白痴既就唔好俾佢去啦. 我個ex工人係好純的那一種(but衰在超無記性同慢, 所以被炒), 佢當時都被那些人叫佢唔好還agency fee, 搞到佢頭都暈埋, 因為佢係知道應該要還的, 但係那些人又係咁叫佢唔 ...

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-1-15 17:37 發表

你check住佢咪好囉, 但唔係個個都會咁做,
@@yes, 好彩我可以係公司睇到個cam咋, 唔係就無咁易control到佢. 而家為左佢, 特登整番個有線電話係個廳到 (我地既生活水平真係因為佢而退步番, 都唔知幾難搵到個有線既子母電話呀!!) 個cam 睇到的地方, 等佢要講都係用自己手提(反正佢要lay埋講我都唔知道的).

fulltime mum就一定冇得偷雞, 所以我哋咪難請外傭囉!

@@overseas可能會好d, 我呢兩個都係overseas黎的, 人品都ok, 亦無好似bk內睇到的咁要求多多.@@

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話説回來,都不一定只是街市是大染缸,我就覺得一下場所也可以是大染缸:

• boarding house
  • our kids' schools
  • parks/public playgrounds
  • supermarkets
  • personnel agencies
  • churches
  • their so-called labor unions
  • their shops
  • their hairdresser
  • clubs / night clubs

侯爵府

醒目開學勳章

所以我都覺得無得避的, 睇我自己條命算了!!

原帖由 saiwanho 於 09-1-16 01:51 發表
話説回來,都不一定只是街市是大染缸,我就覺得一下場所也可以是大染缸:

boarding houseour kids' schoolsparks/public playgroundssupermarketspersonnel agencieschurchestheir so-called labor ...

珍珠宮

避真係冇得避, 但我可以做既係, new bun到後, 我會好嚴厲咁警告佢一次, 唔好做衰野, 例如: (一大堆規舉etc....), 比佢知我既規舉, 我既態度, 嚇一嚇佢先! 唯有係咁架咋~

男爵府

原帖由 Siuchoi 於 09-1-16 09:21 發表
避真係冇得避, 但我可以做既係, new bun到後, 我會好嚴厲咁警告佢一次, 唔好做衰野, 例如: (一大堆規舉etc....), 比佢知我既規舉, 我既態度, 嚇一嚇佢先! 唯有係咁架咋~ ...

不過“兇”人前要先看看對象受不受兇,一些“野馬”、“老馬”等不一定會驚,可能更有反效果,大家要小心行事,見步行步。

大宅

我的排位會係: 1.街市/ 超市 2.接送返放學的地方 3. boarding house 4.公園/ playground (佢地話帶kids去玩) 5.佢地所謂的church 6.停車場 (話去抹車wor)

大宅

Agree. 所以近呢幾年做了fulltime mum, 未試過有工人完約 . 重有2個表明唔喜歡我日頭在家
原帖由 DoReMi媽媽 於 09-1-15 17:37 發表

你check住佢咪好囉, 但唔係個個都會咁做, fulltime mum就一定冇得偷雞, 所以我哋咪難請外傭囉!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-16 01:51 發表

boarding houseour kids' schoolsparks/public playgroundssupermarketspersonnel agencieschurchestheir so-called labor ...
其實重一度大家未必發現…就係屋企个屎坑。 イ巨地呢响屎坑用電話同人傾,都傾到好多“屎坑橋”出黎!:;pppp:

男爵府

原帖由 pollyw 於 09-1-16 09:40 發表
其實重一度大家未必發現…就係屋企个屎坑。 イ巨地呢响屎坑用電話同人傾,都傾到好多“屎坑橋”出黎!:;pppp:

啊,果然普洱姐有見地!

首頁

尾頁

跳至