自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ON LINE SHOPPING,

見D Excel setting 好正.

我想搵咩size 對應, 個cursor 移到邊, x軸同y 軸會同時highlight 出黎.

睇表就可以睇得好清楚喇.

有無高手曉點set 架?

感激感激.

伯爵府

回覆樓主:

想知。up

大宅

想知

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

想知

男爵府

F

侯爵府

要用VBA 架~

大宅

想知~~

咩係VBA?

伯爵府

winner128 發表於 17-6-3 15:57
要用VBA 架~

https://www.extendoffice.com/documents/excel/1494-excel-highlight-active-row-and-column.html#a2

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pumpumpurin 發表於 17-6-3 17:13
https://www.extendoffice.com/documents/excel/1494-excel-highlight-active-row-and-column.html ...

好勁呀!

呢個功能, 即頭係我老細恩物, 方便佢check 數據!!

不過我睇怕要慢慢研究下,希望唔好太難set.

珍珠宮

Queenie_0012 發表於 17-6-3 17:38

禁止訪問

大宅

加入以下的vba code

https://www.extendoffice.com/documents/excel/1494-excel-highlight-active-row-and-column.html

翡翠宮

Luffy007 發表於 17-6-3 20:10
加入以下的vba code

https://www.extendoffice.com/documents/excel/1494-excel-highlight-active-row-and ...

又繼續請教.

我抄左個CODE 貼入去. 按SAVE. CLOSE 左個VBR.

去番個EXCEL 表單到, OK呀,WORK.

跟住close file 啦.

再開番. 就唔WORK 喇. 之前HIGHLIGHT 個D 顏色, 仲釘色左係個表度. 即係有兩條顏色BAR 係度. 但唔曉郁喇.

我按番ALT +F11, 又見唔番D CODE.

係咪我SAVE 錯左喇, 真係唔識SAVE啊.
典解救呀? 有無人曉答我呀??

翡翠宮

噢~

原來我唔記得要SAVE AS 啟用巨集活頁簿.

WORK LA~ 巧開心~

首頁

尾頁

跳至