母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Deleted

大宅

回覆樓主:

依家我BB就嚟5個月,我返工一日泵3次,每日帶返屋企嘅奶大約280-340ml, 有啲日子多啲,有啲日子少啲。

我個schedule 係
05.30/6.00 埋身
08.00 埋身 - 返工
09.30 泵奶
10.30 米糊2湯匙(用20ml人奶開)
11.00 樽餵160ml(人奶)
13.30 泵奶
15.00 樽餵 180ml(一半人奶一半奶粉)
16.45 泵奶
18.45 放工 - 埋身
21.00 埋身
03.00 埋身 (凌晨佢嘈得好勁就俾佢啜)

我唔求100% 人奶,所以如果我帶返屋企唔夠,就補少少奶粉。

我唔放棄嘅最大原因係我覺得餵人奶同BB好親密,返工再忙,但泵奶嘅20分鐘令我感到同bb 好親近,好soothing。

呢幾個月好大壓力,我學識咗餵人奶唔係一定要100% 或 0%,要因應自己情況去adjust,清楚自己想餵嘅原因,有幾多俾幾多。

BB依家食奶好搞笑,食兩啖,拎嚟拎去周圍望,望完又拎返過嚟啜兩啖,又拎走,一時又望住你,四目交投,好得意。呢啲時刻係無價嘅,我聽同事講,佢地再大啲,埋身啜時嘅互動仲搞笑仲得意。只要唔放棄,那怕只係餵得一餐,都有機會去感受。

雖然我唔係由窮媽變富媽,仍然要補奶粉,仍然冇冰奶儲備,但心靈富足,都叫苦盡甘來喇。

希望可以餵到六個月啦。

共勉之。

複式洋房

回覆樓主:

加油!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

inness 發表於 17-6-4 14:57
依家我BB就嚟5個月,我返工一日泵3次,每日帶返屋企嘅奶大約280-340ml, 有啲日子多啲,有啲日子少啲。

我 ...

係呀 , 絕對同意 [ 抗體同親密感 ] , 其實如果係窮媽媽都唔緊要 , 有幾多咪俾幾多 , 總好過 1 啖人奶都唔餵 。

所有人奶媽媽 , 努力加油 。

子爵府

我 ...

大宅

育兒性格勳章

水晶宮

樓主好勁呀
我都好同意『抗體同親密感』, 但親密感我就少啦
我仔唔太肯埋身, 而且啜唔耐, 佢太懶,
到而家阿仔六個月啦~下面開始出兩隻牙仔 (已見到有白邊生緊出黎),
到我唔敢俾佢啜啦~上次佢啜我兩次痛到我叫救命...
你加油

伯爵府

回覆樓主:

樓主好勵志!!! 我同你奶量相差無幾,為咗要全人奶,埋身時都會用儲奶器儲另一邊,20就20,30就30,積小成多。大概兩個星期前仲開始半夜起身揼一次,但因為我哋同bb一齊瞓,有時佢會醒就要食,咁就冇得揼,變咗直接入佢肚
追奶好辛苦,特別係我屋企個數字人成日冷嘲熱諷話我唔夠奶餓親個孫,我日日都有被人監視嘅感覺 但我都好慶幸自己嘅堅持,bb 由始至終最痴我,睇佢佢啜得開心好有安全感個樣,乜都抵晒!
人奶媽條路唔易行,而我補粉亦係遲早嘅事,但唔緊要,盡力就好!!! 大家都加油啊~

別墅

回覆樓主

樓主好勵志。大家要加油

別墅

回覆樓主:

複式洋房

zaba 發表於 17-6-5 18:54
樓主好勵志!!! 我同你奶量相差無幾,為咗要全人奶,埋身時都會用儲奶器儲另一邊,20就20,30就30,積小成多 ...

完全感受到數字人的壓力,我家也是

別墅

回覆樓主

我之前又要追奶又個個月都乳腺炎,而家bb6個幾月加固終於冇乜壓力,由全泵媽轉半泵媽,返工先泵奶,屋企全埋身真係好正(emoji)(emoji)

複式洋房

睇完多咗好多正能量!加油呀

複式洋房

inness 發表於 17-6-4 14:48
餵人奶真係好難,我人奶路上經歷過嘅挫折又特別多。我成世人都未試過咁堅持,但人奶就好似有魔法一樣令你唔 ...

情況同你差唔多,第一胎唔成功,而家第2胎,一路泵一路補粉,希望堅持到6個月,bb而家4個半月,開始認人,成日對住人笑,見到都開心,再辛苦都值得,大家一齊加油

複式洋房

我 ...

加油

別墅

我 ...

好好的分享!

別墅

zaba 發表於 17-6-5 18:54
樓主好勵志!!! 我同你奶量相差無幾,為咗要全人奶,埋身時都會用儲奶器儲另一邊,20就20,30就30,積小成多 ...

大宅

回覆樓主

好同意!我都係窮媽媽,初期都為咗少奶而喊過無數次,但最終想通了,有幾多餵幾多,自己心情差都會影響身邊所有嘢,千祈唔好比自己有壓力

男爵府

inness 發表於 17-6-4 14:48
餵人奶真係好難,我人奶路上經歷過嘅挫折又特別多。我成世人都未試過咁堅持,但人奶就好似有魔法一樣令你唔 ...

樓主,你本來想放棄,而家都可以餵人奶呀?太勵志啦!我bb20日大,一開頭我日喊夜喊,為餵人奶好大壓力,係99到坐月,埋身既位置又唔好,我而家諗通左,餵到幾多就幾多,雖然而家奶粉為主,但都當幫補下d抗體,希望有日好似你咁,越來越多奶。。。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊