夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

男人, 即使平時幾咁成熟, 內在都係小朋友.

話說我部私伙電腦四月開始間歇性失靈, reboot, 無法用WINDOW功能修復. 老公用咗好多方法去救, 包括調節顯示咭及底板效能, 换顯示咭及RAM等. 結果到昨晚半夜部機 BLUE SCREEN! 我問老公, 可唔可以就咁熄咗部機, 佢好火咁嘗試救. 終於失敗.

跟住佢好似個小朋友咁生悶氣, 我見到真係啼笑皆非, 終於要好似氹細路咁攬住佢
佢: 你點解想TUNE個DISPLAY咭啫? (有少少質問語氣, 有啲覺得我俾麻煩佢)
我: 其實我只係想問吓你, 我打緊SIMCITY, 個畫面唔係幾順, 會唔會係部機"絕對死亡"嘅先兆啫...
佢: ......
我: 你都盡咗力啦, 部機死物嚟啫, 咪CERTIFY咗佢囉. 你咁嬲法好慘架!
老公: 我係好慘呀, 我花咗好多EFFORT去救都係唔得, 好嬲架嘛.
我: 好多時都係咁架... 我好多謝你咁努力幫我救部機... 嗱, 好似咁, 個女嘅語文科, 尤其係中文, 我都花咗好多EFFORT架, 但係都係一般般, 係好DESPAIR嘅, 不過盡咗力咪算囉,問心無愧. 我少部機用好小事啫, 橫掂你喺公司都平買咗部機, 等吓咪得囉!
佢: 但係七月尾至有喎!
我: 唔緊要啦, 我打機咋嘛, 用住部老爺LAPTOP打住創業王 (2005年舊GAME) 先囉!
......
十五分鐘後佢回復正常

各位JM, 男人=小朋友, 要氹架. 講真我初初只諗自己, 有少少覺得佢好似怪我同無理取鬧, 不過又企返老公角度, 任何人花咗咁大努力得個桔, 仲要唔知點解會咁, 又真係好慘...先至忍得住咋! 因此, 真係要多啲企對方角度諗吓, 有時衝突係可以避免架!

珍珠宮

BK Milk勳章

YolandaTam 發表於 17-6-5 12:26

話說我部私伙電腦四月開始間歇性失靈, reboot, 無法用WINDOW功 ...
好好, 我就好少講到出口去讚呢

珍珠宮

開心吸收勳章

話說我部私伙電腦四月開始間歇性失靈, reboot, 無法用WINDOW功 ...

絕對認同JM妳嘅講法,又的確好少JM可以好似妳咁心明大義,肯花心機去氹個老公,真係要俾個LIKE妳!妳老公真幸福。
百花叢裡過,片葉不沾身。

侯爵府

wing1388 發表於 17-6-5 12:39
絕對認同JM妳嘅講法,又的確好少JM可以好似妳咁心明大義,肯花心機去氹個老公,真係要俾個LIKE妳!妳老公 ...

我當年情緒病,佢出錢出力陪伴我,又支持我做ftm. 佢值得我對佢更好。

別墅

同意呀,他們同小朋友冇分別,愛打機,愛新玩具,要自由。

給他讚,給他欣賞,給他支持,他會很開心的。

別墅

YolandaTam 發表於 17-6-5 12:50
我當年情緒病,佢出錢出力陪伴我,又支持我做ftm. 佢值得我對佢更好。

見到你們能互相欣賞丶支持,實在替你高興,你們要好好珍惜對方,幸福不是必然的,要雙方好好繼續經營呀,一方面努力也沒有用。

翡翠宮

呢樣野雙方既
佢有小朋友既一面, 我亦有小朋友既一面
大家可以互相欣賞就最好; 互相包容先可以行到

一面係咁小朋友努力自私
另外一面係咁無私奉獻; 我就唔work.

侯爵府

mini1204 發表於 17-6-5 13:17
呢樣野雙方既
佢有小朋友既一面, 我亦有小朋友既一面
大家可以互相欣賞就最好; 互相包容先可以行到

同意。相處係雙向嘅,好似二人三足咁,得一個人行 另一位唔郁,結果就係跌親。

珍珠宮

開心吸收勳章

YolandaTam 發表於 17-6-5 12:50

大家互相愛惜,真係好難得。
百花叢裡過,片葉不沾身。

男爵府

開心吸收勳章

我老婆會理解一個男人會係一個大細路, 就唔會有咁多誤解.

大宅

exac7ly!!

個個人,包括大男人或女人,都中意被人當細路咁氹!

複式洋房

夠親密先會顯示呢面俾你睇 有時都幾得意

伯爵府

2024年龍年勳章

同意到不得了,見佢幾十歲人為部玩具機械人唔郁鼓起泡腮好好笑我又知唔笑得,氹佢一陣又係15至30分鐘變返正常。男人平日幾成熟幾有風度,都會有啲時間突然成個細路咁。

禁止訪問

大宅

BabyLemon 發表於 17-6-5 22:08
回覆 YolandaTam 的帖子

true!! 男人真係呢,係要人讚,小小野都要讚,咁佢就會好有成功感...

你住係London?

大宅

認同!

伯爵府

回覆樓主

非常認同,男女都需要人氹

男爵府

係啊,男人真係又要贊又要氹,成個大細路咁,兩公婆慢慢從細節生活中學習點相處

複式洋房

其實女人都係差唔多

首頁

尾頁

跳至