跳至

首頁

尾頁

男爵府

我已經有香港driving license十多年,之前在加拿大安省都有G license,依家回流加拿大,已考得G1(written test已passed)。請問G1 driving license有嘰耐限期?90日或1年呀?謝謝!

子爵府

G1 (=Written) , 唔會係90日, 但實際唔記得.

有香港架車經驗, 去運輸署申請張証明, 考完WRITTEN後可以即刻考G.

如果係G2, 就5年內要考埋個G

男爵府

kimmama 發表於 17-6-5 21:09
G1 (=Written) , 唔會係90日, 但實際唔記得.

有香港架車經驗, 去運輸署申請張証明, 考完WRITTEN後可以即 ...

Thanks! 我有車牌好多年,但唔係時時揸車,泊車技術唔好,諗住慢慢練熟左有把握先考,所以如果得3個月對我嚟講係唔足夠。

子爵府

回覆 MM6 的帖子

咁你可以選擇考完 WRITTEN, 揾師傅學車, 考G2, 楂熟D先再考G... 有几年時間慢慢上手.

男爵府

kimmama 發表於 17-6-5 22:32
回覆 MM6 的帖子

咁你可以選擇考完 WRITTEN, 揾師傅學車, 考G2, 楂熟D先再考G... 有几年時間慢慢上手. ...

收到,謝謝

子爵府

MM6 發表於 17-6-5 22:41
收到,謝謝
唔好理自己有几耐車牌. 黎到學車時就當自己完全未楂過車. 有個底子加上用心學習, 考個G2不難.

子爵府

MM6 發表於 17-6-5 22:20
Thanks! 我有車牌好多年,但唔係時時揸車,泊車技術唔好,諗住慢慢練熟左有把握先考,所以如果得3個月對我 ...

我喺香港有牌但完全未揸過
黎到多倫多補左20個鐘
除左呢20個鐘外都冇再揸
但都可以1個月內pass 左G1 + G
所以你都一定可以

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

yy13 發表於 17-6-6 05:19
黎到多倫多補左20個鐘

請問你補鐘嘰多錢?有冇好介紹呀?

男爵府

yy13 發表於 17-6-6 05:19
黎到多倫多補左20個鐘

想問下G1個driving license 係唔係last for 1年呀?還是90日呀?

大宅

MM6 發表於 17-6-6 07:52
想問下G1個driving license 係唔係last for 1年呀?還是90日呀?

G1有效期五年,即五年內一定要考到G2.考吾到要重考G1

子爵府

MM6 發表於 17-6-6 07:51
請問你補鐘嘰多錢?有冇好介紹呀?

唔好意思
1年前學唔記得幾錢
女師傅講廣東話
你啱唔啱?
我都係朋友介紹
我朋友1家3口+我老公+我都係1 take 過pass
以我未揸過車嘅覺得唔太難pass

**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

yy13 發表於 17-6-7 03:33
唔好意思
1年前學唔記得幾錢
女師傅講廣東話

可唔可以麻煩你俾資料我呀?謝謝!

男爵府

netnetyip 發表於 17-6-6 20:52
G1有效期五年,即五年內一定要考到G2.考吾到要重考G1

明白哂,謝謝你!

子爵府

MM6 發表於 17-6-7 05:19
可唔可以麻煩你俾資料我呀?謝謝!

我pm 唔到你
直接喺呢度講
647-290-8388 Vivian

男爵府

yy13 發表於 17-6-8 04:29
我pm 唔到你
直接喺呢度講
647-290-8388 Vivian

Thanks!

首頁

尾頁

跳至