自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

sfccwy 發表於 17-6-6 00:32
我用原味乳酪同阿女敷臉,有時加埋火山泥一齊敷,油脂粒同黑頭都去到,佢一覺得厳重就叫我買乳酪,不過佢好 ...

請問幾耐清到?

珍珠宮

BK Milk勳章

咕咕豬 發表於 17-6-7 00:05
請問幾耐清到?

一、兩次見到效果

伯爵府

回覆樓主:

用soda粉加牙膏捽下又或者買啲温和去角質佢用,買支化妝水比佢日日敷個鼻5分鐘補濕。盡量唔好唧佢,唧到毛孔大晒無得救。

男爵府

aaaiqc 發表於 17-6-6 23:38
請問洗面同去死皮膏咩牌子?

去死皮我在萬x買!日本牌子黄色pump.寫住fruits peeling jelly.洗面用physiogel.

男爵府

babybabyu 發表於 17-6-7 00:45
用soda粉加牙膏捽下又或者買啲温和去角質佢用,買支化妝水比佢日日敷個鼻5分鐘補濕。盡量唔好唧佢 ...

soda粉我女話“嗱”......!即洗左去

子爵府

回覆樓主:

最緊要是做左deep clean 先。 買啲火山泥mask之類做deep clean. 之後做磨沙, 啲黑頭粉次呢個時候是好易按出來又唔痛

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

試下鼻貼無妨,又平又簡單
對我來說很work

右:Kose, 我無左個盒,不過log on有,好易找,3X蚊only

左:Biore我在台灣買,都Ok丶港紙2X蚊

水晶宮

畀面勳章

siuling0119 發表於 17-6-6 15:01
千祈唔好針清,我自己就勁後悔,細個時成日針清,攪到D毛孔大晒,寧願full deep clean mask,搽下果酸,效果 ...

同意,其實針清令毛孔變粗大,d污糟野及油脂更易積聚,造成惡性循環
而家好多護膚品牌facial, 也不會替客針清了

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都覺得針清只係即時效果, 好快又生快...
我覺得用deep clean clay mask係work, 但效果就慢既, 唔好期望做幾次就會冇晒, 係慢慢, 慢慢咁減少...
敷完泥mask可以自己清下, 有d軟化左既都好易按出黎, 仲係好硬按唔到既就由得佢...一星期做1-3次 (睇下情況嚴唔嚴重), 做完敷返保濕...

我以前黑頭酒米多時一星期要做2次, 而家做做下, 變到1-2星期先做1次...
但效果真係慢, 係gradually咁改善...

子爵府

回覆樓主

多謝sis提議,琴日用左乳酪敷面,
塊面即時白淨左 啲印仲要淡左!平時用skii cdp都無咁即效果啊

珍珠宮

回覆樓主

唔好用手支,會拉鬆皮膚,令毛孔粗大,黑頭係唔可以支出黎架。 有黑頭因為皮膚本身去角質慢,角質未脫落就有油脂溝埋一齊等壬而成。你著重先去角質,例如溫和既水陽酸產品,最有效了。注意,呢類產品是不會令真皮層薄,唔好聽信謠言話會令皮膚薄左,係假的,因為水陽酸根本落唔到真皮層,只會去到皮膚表面去角質。 磨紗類你要溫到一種完全唔傷皮膚先好磨,否則一樣拉鬆磨傷皮膚。去完角質就要注重保濕。咁黑頭就自然少。 食黑豆黃豆及淮山令荷爾蒙正常唔好出太多油!

大宅

sfccwy 發表於 17-6-6 00:32
我用原味乳酪同阿女敷臉,有時加埋火山泥一齊敷,油脂粒同黑頭都去到,佢一覺得厳重就叫我買乳酪,不過佢好 ...

原味乳酪?點fu

男爵府

Taitaimui 發表於 17-6-8 08:56
多謝sis提議,琴日用左乳酪敷面,
塊面即時白淨左 啲印仲要淡左!平時用skii cdp都無咁即效果啊:jo ...

請問用咗邊只乳酪,可以影張相睇下嗎?

子爵府

Ngshan 發表於 17-6-8 09:38
請問用咗邊只乳酪,可以影張相睇下嗎?

超市 買 最平 nestle咋
我連麵粉都無落 就咁敷薄薄一層

珍珠宮

BK Milk勳章

MA33IE 發表於 17-6-8 09:13
原味乳酪?點fu

原味乳酪揸面敷

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

B301 發表於 17-6-7 17:25
去死皮我在萬x買!日本牌子黄色pump.寫住fruits peeling jelly.洗面用physiogel.
thx! will have a look.

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

溫和啲可以試下用卸妝油, 唧多啲搽上去,
由佢喺度等幾分鐘, 之後用手慢慢按下唧下, 有時我係咁樣可以一粒粒按到出黎

男爵府

無糖車厘子 發表於 17-6-6 02:00
有隻台灣凍膜EJG紫色幾好,敷完d黑頭浮出泥無甘易整大毛孔

邊度有得買?

男爵府

回覆樓主:

我囡鼻翼兩邊都開始有黑頭了

首頁

尾頁

跳至