懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

6月4號到醫院,去左急症室登記入院先,之後就上產前房,姑娘就check我同我老公身分證、資料,然後幫我量血壓、探熱、磅重、剃毛、驗尿,跟住就換衫上床聽BB心跳、抽血配對(以防萬一要輸血時用)、心電圖(我因爲心臟問題所以先要做),過多陣醫生就會嚟講解一次手術風險,再話畀我知第二日係幾點、排第幾個做手術之類,跟住就全日定時量血壓、探熱、聽BB心跳、休息...
到第二日,原本我係排第一個8:00am做手術的,但姑娘話仲未搵到啱我嘅血包要再等下先,一等就等到中午2點幾先話搵到啱我嘅血包...呢度其實我有少少燥!因為一星期前我已抽左血去驗,見左麻醉師,但點解都無幫我搵定合適我嘅血?要等到最後一刻先嚟搵??咁我一星期前抽血嚟做咩?!好!你成個星期都唔搵都算啦...咁尋日又再抽左我三支血,有全日時間又唔搵,咁即係算點??要我同我屋企人白白等左7個鐘!!真係令我覺得非常唔尊重病人!anyway,最後終於搵到血,我就換手術袍,姑娘就幫我種豆吊鹽水、插尿喉,然後就推我入手術室。

大宅

入到手術室,麻醉師突然臨時同我講想由半身麻醉改為全身麻醉,原因係因為我有心律不整,怕打半身後嘅我喺清醒狀態下又令到我心跳加速,有機會會影響到我同個BB...咁佢咁講法,唔通我仲去博咩?唯有依照佢意思打全身麻醉囉...但我唔明點解又係咁臨時臨急先改變主意...
手術開始,首先麻醉師會畀我吸氧氣先,然後姑娘將麻醉藥打落種豆嗰度,咁就唔需要喺背部打針了!我一路吸住氧氣,跟住我就好快瞓著左啦...醫生話當我全身麻醉後就會幫我插喉,而喺我醒返之前就會拎返條喉。
到3點幾4點手術完成,姑娘就叫醒我,我一醒,個傷口痛到痴左線!雖然都有吊住嗎啡,但都鎮靜唔到,痛到喊左!而且喉嚨插過喉,講嘢聲音好細小好沙啞,只有得個喊字,咩都表達唔到...BB就因為出世時抖氣唔係咁好,醫生話驚佢有感染,所以打左抗生素,上左深切治療,自佢出世到而家我都仲未見到BB真人,有啲唔開心...跟住佢地就推我去產房觀察,佢地話我手術時子宮唔識自己收縮,都流左唔少血,要觀察多一陣..到產房後我一直都好迷糊好痛,左手keep住量血壓心跳,右手就keep住吊鹽水吊嗎啡,我老公呢個時候先可以入嚟陪我,等到夜晚11點幾,醫生就話我可以落返正常產後房了!

大宅

咁你依家見到BB未呀?

大宅

Kayuchan 發表於 17-6-6 15:06
咁你依家見到BB未呀?

仲未呀仲喺箱裏面

大宅

好快見到BB架啦~ 吾好吾開心呀~
盡量吾好喊影響到情緒激動呀~驚扯到傷口仲痛..
加油呀~媽媽

大宅

Kayuchan 發表於 17-6-6 15:43
好快見到BB架啦~ 吾好吾開心呀~
盡量吾好喊影響到情緒激動呀~驚扯到傷口仲痛..
加油呀~媽媽 ...

多謝你!其實生完後曾經有一刻激動過,因為我畀姑娘鬧

男爵府

Jessica_Rocus 發表於 17-6-6 15:02
入到手術室,麻醉師突然臨時同我講想由半身麻醉改為全身麻醉,原因係因為我有心律不整,怕打半身後嘅我喺清 ...

多謝您既分享!加油!祝福你們!

複式洋房

多謝你的分享。聽到都唔開心,不過好快無事。加油。
我想知,心侓不正是政府幫你check 到? 聽到你的此經歷,我對政府都有d保留。
是否給你開刀日,你已知dr 名,定不會知? 同埋,你最後邊位dr 負責? 你是橫開定直開?
好好休息。多謝你在此情況也能為大家即時分享。

複式洋房

Jessica_Rocus 發表於 17-6-6 15:02
入到手術室,麻醉師突然臨時同我講想由半身麻醉改為全身麻醉,原因係因為我有心律不整,怕打半身後嘅我喺清 ...

放鬆d,好快見到bb架啦!我好似知你係邊個,當日我係你對面床,聽到你由第一個等等等等到下午終於到你,個刻我都諗點解要等甘耐!不過可能你開刀相對無甘緊急,要慢慢排隊掛

大宅

Sweetheart512 發表於 17-6-6 20:37
放鬆d,好快見到bb架啦!我好似知你係邊個,當日我係你對面床,聽到你由第一個等等等等到下午終於到 ...

咁橋嘅??你係見紅入院嗰個?

大宅

bonnechance 發表於 17-6-6 18:11
多謝你的分享。聽到都唔開心,不過好快無事。加油。
我想知,心侓不正是政府幫你check ...

我其實由細到大都有心律不正問題,
佢地無講醫生名畀我知呀!到做手術時都唔知道醫生名..
我係橫開的。

複式洋房

Jessica_Rocus 發表於 17-6-6 21:38
咁橋嘅??你係見紅入院嗰個?

係呀,比你發現左,我要訓床唔可以周圍走,所以都無走去傾計!不過聽到你由晚上問到朝早都仲未生得,所以好有印象

大宅

Sweetheart512 發表於 17-6-6 21:53
係呀,比你發現左,我要訓床唔可以周圍走,所以都無走去傾計!不過聽到你由晚上問到朝早都 ...

哈哈!當時我好緊張呀麻佢地又係咁話答唔實我...咁樣我仲緊張

大宅

Sweetheart512 發表於 17-6-6 21:53
係呀,比你發現左,我要訓床唔可以周圍走,所以都無走去傾計!不過聽到你由晚上問到朝早都 ...

咁你而家無咩大礙嗎?

大宅

我剛剛已除哂尿喉、鹽水、嗎啡,可以落床去見我個仔了!雖然真係好痛,但只要可以見到佢無事,咩痛都係值得嘅各位媽媽都要加油!

複式洋房

Jessica_Rocus 發表於 17-6-6 21:57
咁你而家無咩大礙嗎?

血未停已經流左幾日,醫生話驚早產,所以要打強肺針,而家先27week有排捱,我仲點敢周圍走而家淨係希望血快d停,慢慢休養

複式洋房

Jessica_Rocus 發表於 17-6-6 22:02
我剛剛已除哂尿喉、鹽水、嗎啡,可以落床去見我個仔了!雖然真係好痛,但只要可以見到佢無事,咩痛都係值得 ...

值得既,好快會過!帶住呀仔開開心心回家去

大宅

Sweetheart512 發表於 17-6-6 22:04
血未停已經流左幾日,醫生話驚早產,所以要打強肺針,而家先27week有排捱,我仲點敢周圍走 ...

咁你一定唔可以周圍行,一定要瞓床了!加油呀!頂住呀媽媽!一定會無事的!

大宅

Jessica_Rocus 發表於 17-6-6 22:02
我剛剛已除哂尿喉、鹽水、嗎啡,可以落床去見我個仔了!雖然真係好痛,但只要可以見到佢無事,咩痛都係值得 ...

你叫屋企人帶束腹帶cool住,上落床個下心理關口就容易好多啦!

男爵府

恭喜大小平安,請問QE開刀是否半麻/全麻也不可陪產?

首頁

尾頁

跳至