自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

家有長者手術後需要人照顧2-3個月,請問在樂活一站請照顧助理,好唔好?
約幾錢一個月?時間點計?
未試過,thxthx

男爵府

前年工人走左,新工人未黎,有幾個月需要請家務助理,在粉嶺果間登記左。
有一個應承左黎,第2日打電話俾我話佢食煙,驚對我小朋友唔好,都係唔黎。
另一個黎試做左一日,跟住話唔再黎。
仲有一個,做左2星期,做野好求其,成日留手尾俾我跟。
幫到手較為好的都係在BK搵(有兩個,一個見我請唔到人幫住我先,只做到短時間;另一位幫到我新工人到香港,非常好,而家諗返仲好感激佢)。
我只係講事實,唔同區可能分別好大。

wcpcelia    發表於 17-6-8 14:22

大宅

瞓得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

睇彩數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我朋友都試過係樂活一站搵,都係睇彩數. 有好的, 有麻麻地的

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 cathy.auyeung 的帖子

我及友人都試過響樂活一站搵姐姐 (九龍城 + 太子區 // 陪診及清潔),真係睇你彩數同運氣!!!
所謂訓練過, 話係培訓過, "成效及人版 " 跟現實相差太遠!!!

而家用緊 東華三院 -- 麥太服務處, 雖係社企, 反而幾 ok.....

可以搵下其他 :
楊震 -- 喜安居 // 婦女中心協會 -- 婦女健康合作社 // 祟真會 -- 妥安心

謝謝.

珍珠宮

yokochiu 發表於 17-6-8 11:39
回覆 cathy.auyeung 的帖子
麥太服務處唔知係咪只做大角咀區呢?
打左電話去問, 但負責人唔係度, 等佢覆...

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 me920 的帖子

麥太服務處 (大角咀區) = 應該唔只做大角咀區, 但當然要視乎職員數量及負責區域;

好似有人離職, 負責人有時外出家訪, 比較忙唔係度, 你就耐心D等佢覆吧...

我地轉左可以用社區照顧劵 (社署限制使用指定中心), 所以減少左用 "麥太服務處" 了........

tks.

珍珠宮

yokochiu 發表於 17-6-9 11:12
回覆 me920 的帖子

佢地覆左我啦, 只做大角咀同油麻地區.....
不過唔緊要, 多謝你的回覆~

首頁

尾頁

跳至