自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

我囝依家K3,學校平時做緊既數學家課有加法同減法(以圖輔助的)

其實喺佢K2時我地已有灌輸佢加減法點做,平時佢一見我得閒就會叫我出題目考佢每馮星期六及

日都有課外練習比佢做,中文同英文就寫下字,數學就計下數。佢每個禮拜都會同我講可唔可以只做數學,因為佢話寫字寫到佢好攰手都斷喎佢依家做數學加減一直用心算,前幾日我買左本數學練習比佢,

佢睇完頭幾版就同我講"乜咁易架,我識啦"咁我就翻到去最後果幾頁問左佢其中一題638-469-17,佢睇完

題目就嘩左一聲,因為佢平時計果D無咁深,佢話等佢諗下先佢要挑戰自己喎,最終佢第一次答錯左,到第二

次就岩喇。因為我係在職媽媽,阿囝D同學既家長我一個都唔識所以想喺呢度問下大家知唔知K3

識答呢D數學題既小朋友多唔多?咁樣又算唔算有天份?
⋆☆知足常樂

子爵府

回覆樓主:

只可以答你,k3識4則運算已很普遍

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

原來依家既小朋友都咁醒

因為我囡以前讀K3都掌握唔倒定10內加減法

stepchk    發表於 17-6-8 17:33
⋆☆知足常樂

水晶宮

回覆樓主:

我見过一個有数学天份的小朋友, 在四、五年級已自己解構2進制!!!

伯爵府

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:23
我囝依家K3,學校平時做緊既數學家課有加法同減法(以圖輔助的)

其實喺佢K2時我地已有灌輸佢加減法點做,平時 ...

唔算有天份喎!其實呢d對小朋友唔算難, 因為2位數減法和3位數減法的原理係一樣, 只要識退位, 就計到架啦!
我自己覺得如果奧數題目都可以一睇就識做, 就真係有天份啦!因為數學上到高年班係著重理解

公爵府

明白,謝謝大家的解答
⋆☆知足常樂

公爵府

回覆樓主:

有興趣而經有天份,唔錯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

K3識三位,借位,叻仔bor!

我個仔未算咩數學天才,不過的確由細到大從來唔駛我粗心(考試從來唔溫我都未驚)
例如,好似小一,有條問題17x6=102,咁17x8等於幾多
我個仔係計都唔駛計一野寫136。
我問佢你點知
佢用一副:咁都唔識(!)嘅眼神望住我,解釋俾我聽,102加多17再加多17咪34囉。咁102+34唔駛唸都知係136啦

高年級學立方、體積、立體圖形幾多角幾多面。佢都唔駛用腦都明晒

我以前教大女教到雙眼噴火都教佢唔識

大宅

回覆樓主

對奧數有興趣而拆解到就是
我認為

禁止訪問

回覆樓主

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係咁易啦 發表於 17-6-8 15:57
佢真係有天份唔洗掘架。

佢自然會做啲好深既數

同意,有天份拉都拉唔住

禁止訪問

開心吸收勳章

珍珠宮

回覆樓主:

我仔k3識埋兩位乘兩位數,四則,其實無咩特別

智能只是正常。

子爵府

回覆樓主:

我仔間學校k1已經教加减數,佢有個同學仔已識簡單乘數,k3已經要學代數

公爵府

梁太2010 發表於 17-6-8 16:01 \"\"
我女k3識已經會4則運算 (10多年前了) 但我唔覺得她有天份, 普遍人
多口問句 係學校教的嗎
⋆☆知足常樂

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-6-8 15:56
K3識三位,借位,叻仔bor!

我個仔未算咩數學天才,不過的確由細到大從來唔駛我粗心(考試從來唔溫我都未驚 ...
我大囡同妳囡應該係同類人

我真係教到出晒煙 佢都可以話唔明
⋆☆知足常樂

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

對唔住都要講,數學既天分係指
邏輯,四則運算係算術 唔好鬧我
總有離別的時候

大宅

ctsang1006 發表於 17-6-8 16:08
我仔間學校k1已經教加减數,佢有個同學仔已識簡單乘數,k3已經要學代數

咁得人驚。。。小一咪要學amaths....

davywm    發表於 17-6-8 18:20

公爵府

Chowying 發表於 17-6-8 16:13
對唔住都要講,數學既天分係指
邏輯,四則運算係算術 唔好鬧我
...
點會鬧妳呢

我就係唔識分別咩為知有天份先上嚟問下大家
⋆☆知足常樂

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

我覺得男仔天生已經比女仔有數學天份,我仔幼稚園時唔使我點理佢計數,但我女就教到嘔血
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

首頁
12345...7

尾頁

跳至