自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

大開眼界!我仔k3仲係數手指計數。

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

李豆豆 發表於 17-6-8 23:52
我自己計數都要數手指

我雙位數都係用計數機計架咋
⋆☆知足常樂

侯爵府

ChristieMing 發表於 17-6-8 23:25

我識嘅醒目仔都係咁,唔會被人牽住走,有自己想法。對付佢都要用 D 智力

珍珠宮

代數係唔係3x + 10 = 50, proof x 呢種?
幼稚園已學?

大宅

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:34
原來依家既小朋友都咁醒

因為我囡以前讀K3都掌握唔倒定10內加減法

好多K3已可背10以內乘數表

珊瑚宮

2024年龍年勳章

WiNniE_726 發表於 17-6-8 23:55
我雙位數都係用計數機計架咋

我都係架,如果冇計數機就唯有數手指啦

公爵府

InkCartridge 發表於 17-6-8 17:20
靜雞雞講你知,BK D 細路 K3 已經完成大學課程了,仲完全唔會發脾氣,BB時連喊都 ...

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

Kittymummy 發表於 17-6-8 22:25
講吾埋的,我女幼稚園到小學數學都比較差,完全理解吾到,加減數又成日心算錯。但一上到中一,數學突然間澎 ...

原來kitty ma個囡咁大個,恭喜妳有個叻囡我囡既數學
⋆☆知足常樂

大宅

回覆樓主

我小小經驗,我仔K1前我買字卡同佢一齊學和玩,K1好少功課,我開始比數學練習佢做,每天做1-2頁,佢都願意的,開頭都係連下線,貼下貼紙,學下寫數字,懂寫所有數字及理解數字意思後,我買高一級的數學練習佢做,一般每天1-2版,K3時,佢已經懂得乘數。之後小學丶現在中學的數學成績都中上,唔係話好叻,但唔洗補習,全部自己攪攪掂(佢由細到大上堂係唔會專心的人)。
做高一級數學練習維持到小五,功課太多所以停了!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Fion_Chan 發表於 17-6-8 23:57
我識嘅醒目仔都係咁,唔會被人牽住走,有自己想法。對付佢都要用 D 智力
...

我對住佢簡直勞心勞力。佢最叻死都咬翻生。對住佢除了EQ要夠高,IQ都要有番咁上下,否則真係食唔住佢。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得算,佢鍾意數學係好開始,唔理人地係咪都咁叻,好多時係父母迫學都唔定,而佢係自己自願去學,呢樣係好事,多d栽培佢呢方面,雖然只係k3,個底打得好第日條路易行好多努力

水晶宮

WiNniE_726 發表於 17-6-9 00:24
原來kitty ma個囡咁大個,恭喜妳有個叻囡我囡既數學

加減乘除計得叻,吾代表第日中學數學都叻。我女依家咁大個,心算加減數都要諗,仲數埋手指。中學已經用計算機啦,最緊要係理解,同埋自己肯去操,錯左肯去自己搵solution. 佢小學數學長期偏低架,教極都吾識.

水晶宮

Chowying 發表於 17-6-8 16:13
對唔住都要講,數學既天分係指
邏輯,四則運算係算術 唔好鬧我
...

That's true & right!

珍珠宮

回覆樓主:

天份唔同天才掛, 我有無理解錯
我覺得對數有興趣其實我覺得已經係天份
無天份(如我) 真係點極都唔明啦

男爵府

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:23
我囝依家K3,學校平時做緊既數學家課有加法同減法(以圖輔助的)

其實喺佢K2時我地已有灌輸佢加減法點做,平時 ...
識家減乘除,OR計得好快,好COMMON,唔特別
數學有天份,應該係對三角幾何,邏輯推理個D好清楚,易理解

個D真係冇得操,識就識,諗到就諗到

好似機會率咁,公式得+同X,但諗唔通就諗唔通
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

子爵府

環保接龍勳章

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:23
我囝依家K3,學校平時做緊既數學家課有加法同減法(以圖輔助的)

其實喺佢K2時我地已有灌輸佢加減法點做,平時 ...
只係分享我的經驗
我仔K3時老師覺得佢計數好叻,叫佢數吓,佢死都唔數,因為一眼已睇出答案。
又係最怕寫1—50, 1—100 那些,如果做計數功課,一分鐘攪掂
老師話佢可能資優,因為計數同認字都叻

點知上到小學先見真章,三年級開始,D數要理解,又深又複雜,到而家五年級,合格已經安樂
佢有個同學真係數學資優,做數真係唔駛用草稿架,仲要完全理解晒D題目,勁到呢!

侯爵府

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:34
原來依家既小朋友都咁醒

因為我囡以前讀K3都掌握唔倒定10內加減法

我嘅工作經驗話我知唔好用自己當年去比較,
而家啲小朋友好叻架喇

珍珠宮

回覆樓主:

查實而家d細佬只係提早咗學野
唔覺得叻咗囉
睇班90後00後就知
同80後有何分別?