爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

Agree.

I really hate those people changing lane without indicating first. In fact, this is a very stupid move as other drivers on the road can't read your mind as you move out of the origional lane suddenly. ...
原帖由 renren 於 09-1-19 11:31 發表
而家d私機好自私又以為自己手車好掂,其實係人地讓佢啫,否則周街都撞車.人地唔做係咪自己都唔做?自己做足晒都係將意外減到最低

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherry66hk 於 09-1-21 21:52 發表
其實我都唔係想咁快的,昨日同老公同d fd食飯,他又飲多左,咁唯有怕住咁慢慢(滾)出九龍,我估我都係史上屯門公路均速係50 ,早段老公仲未睡,不斷笑我好似蟻咁,我答他我就係要用咁的速度呀,吹咩我又唔講 ...

初初渣係會慢架喇~渣熟左就會好D~
我都覺老公坐隔離好煩,又大壓力,自己渣仲feel~

男爵府

原帖由 cherry66hk 於 09-1-21 14:58 發表
所以我每次都有擰頭,但係我懷疑有鏡中鏡,所以睇唔清

我吾知係未咁用,大家研究下:私家車左邊鏡中既突鏡只係夠睇一條線,日頭 我見到個細鏡有影,就有車好近,夜晚個細鏡有光點,就有車。

不過我過線都一定擰頭,因為角度問題,吾擰頭都可能睇吾到。

大宅

Btw,when I was learning driving back in Australia. I was taught to indicate and turn your head to check for other traffic before changing lane. (Don't know what the practice is in HK?) It is because there is a spot called the BLIND SPOT which you can't spot the car in the other lane on your mirror.

Anyway, it is better to be safe than sorry!
原帖由 Evan 於 09-1-22 01:05 發表

我吾知係未咁用,大家研究下:私家車左邊鏡中既突鏡只係夠睇一條線,日頭 我見到個細鏡有影,就有車好近,夜晚個細鏡有光點,就有車。

不過我過線都一定擰頭,因為角度問題,吾擰頭都可能睇吾到。 ...

別墅

我個人認為, 點對點, 渣多幾次熟係邊個位要開始留意轉線條線, d車的分佈, 預先打燈, 儘量與隔離車速相約, 有機會(即隔離線架車剛過及前後車與車距離有兩三個車位, 跟著它尾轉線過去.), 要決斷d過線. 行多幾次你就get 到轉線的竅門. 最緊初初練, 條路要熟, 人都定d, 仲有最好唔好放個男人係車度, 嘈住晒, 好難尊心渣車.

首頁

尾頁

跳至