美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

響代理買左碎粉底,好用但太貴!想試埋Purepressed粉餅,有冇人知邊到買最抵?我見天凝都唔算平

子爵府

回覆樓主

士多啤梨

男爵府

回覆樓主:

士多啤梨網,我上年買著粉餅

子爵府

andersmama 發表於 17-6-13 19:31
士多啤梨

士多啤梨網嘅貨可靠嗎?

子爵府

hchu06 發表於 17-6-13 21:28
士多啤梨網嘅貨可靠嗎?

我買過野,無問題

子爵府

andersmama 發表於 17-6-13 21:34
我買過野,無問題

Thanks!

大宅

回覆樓主:

我買左個礦物粉餅比阿媽,但我覺得乾。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

我買咗loose powder ,不過未收到貨,我係搵代購買..之前都未用過.希望啱我用啦..

珍珠宮

虎到金來勳章

Lam_lam_c 發表於 17-6-14 09:01
我買左個礦物粉餅比阿媽,但我覺得乾。。。

礦物產品不嬲都比較乾

侯爵府

我在"beautx stoxe" 買的。元朗及旺角有實際店。幾平啊。

我覺得jane 的粉好黃。我在代理買的,回家覺得太黃了。還是選淺1-2 個色好些。

我又是想買purepressed base. 但怕遮瑕不夠,我朋友皮膚好的,用了十分好看啊!

我一直有在beauxy storx 買powder me 的,很好用。也平好多。

p.s. 代理確認這店是正貨的(但色不夠代理的齊)。

水晶宮

hker 發表於 17-6-24 14:30
我在"beautx stoxe" 買的。元朗及旺角有實際店。幾平啊。

我覺得jane 的粉好黃。我在代理買的,回家覺得太 ...

我用開Jane Iredale Purepressed Base, 佢有勁多色tone, 由warm (yellow), neutral 到cool (pink) tone都有,代理最齊色。你覺得黃可能你match唔啱色,佢d warm tone shades我覺得幾黄,我用開Natural (pink tone), 你可試下neutral或pink tone嘅色。
Jane Iredale Colour Chart.JPEG

侯爵府

Elenalan 發表於 17-6-25 00:23
我用開Jane Iredale Purepressed Base, 佢有勁多色tone, 由warm (yellow), neutral 到cool (pink) tone都 ...

我沒用過purepressed, thx for you infor! 下星期用完,仍在想purepressed vs base foundation vs only minerals.

我在代理化全妝走的。可能她們燈光問題,在店是ok 的,一回家,黃到呢。(loose mineral powder, warm sienna)

那枝liquid mineral 仲垃圾,又黃又無遮瑕又貴。我一直也掉在家,慘!

不過,powder me, 勁愛!

在Beautx storx ,她們沒有存太深色的(一般人也不合的色)。

上代理買的jm,我真心勸妳們行出街幾小時試清楚。有黃的,買淺一個色。

其實,我最愛是synergxx , 可惜我太討厭袁小姐。不會跟她買。

我的jane iredale "捱"完,我也想買Only mineral 試試。被這兒燒著了。jane iredale 在外國,很多也是"色"不對的問題。

幸好,powder me 可修正一切!用了power me, 出汗後,面色很好看的。我用了3 枝了,仍會在我的must-have list .

p.s. purepressed 遮瑕ok嗎?代理說最好是loose mineral powder. 真的嗎?

水晶宮

hker 發表於 17-6-25 00:43
我沒用過purepressed, thx for you infor! 下星期用完,仍在想purepressed vs base foundation vs ...

我唔知loose powder同purepressed嘅色是否一樣,但d名好似一樣,如果係purepressed嘅warm sienna係勁yellow tone, 多數唔黑唔白嘅最多人用amber, 白皮膚就ivory或light beige, 比較健康膚色但b唔黃嘅可以試Natural, 如果比黑偏黄/蜜糖色就Golden glow。Radiant和Satin呢兩隻neutral tone 反而最少人用到,因為hk女仔多數都係yellow skin tone或皮膚易紅比較pink tone, neutral tone比較多外國人用到。Warm sienna和golden glow算係yellow tone 最黄。

我一開始就揀用purepressed因為pressed powder取粉易上妝快,而且佢薄掃一層好sheer, 可當setting powder用。重覆打圈又可build up coverage, 想重點做concealing可買佢專用絨面粉樸,只印喺要遮瑕位,唔使全面厚粉。

我keep住用JI因我覺得佢粉幼滑又比較補濕,其他牌子mineral powder對我太乾。

hker    發表於 17-6-25 12:26

民房

我係一間網站叫Dr. Koala 度買
比起代理平好多 仲有個新客9折優惠 平平平
買完第2日就寄出 快靚正

民房

hker 發表於 17-6-25 00:43
我沒用過purepressed, thx for you infor! 下星期用完,仍在想purepressed vs base foundation vs ...
我都買左佢支liquid mineral 搽左真係等於無搽好彩我唔係正價$5xx 買 都叫無咁肉痛

不過purepressed真心正

侯爵府

AmKoko 發表於 17-8-2 17:01
我都買左佢支liquid mineral 搽左真係等於無搽好彩我唔係正價$5xx 買 都叫無咁肉痛

不過purepre ...
只能說妳們各位皮膚好好! pure pressed 我用了幾天。不加balm遮瑕的話,我街也不會出。哈哈!(loose powder 我可不加遮瑕的)。
不過,去街一整天,也沒變暗。"偽素顏",十分好用!面又不會生粒粒。

liquid 那枝,我買錯色(golden glow)!又無spf, 除了當藝術品觀看,我不知怎樣用!一用,成面黃黃熟熟,但完全"零"遮瑕。我是正價買,陰功!(早知,買那枝bb cream , 當遮瑕用,可能用到幾年)。

別墅

hker 發表於 17-8-2 19:09
只能說妳們各位皮膚好好! pure pressed 我用了幾天。不加balm遮瑕的話,我街也不會出。哈哈!(lo ...

Liquid 嗰支無防曬真係無嘜優點

侯爵府

juliew615 發表於 17-8-3 00:10
Liquid 嗰支無防曬真係無嘜優點
她們說,是當護膚品的。這枝,可不用打底。bb cream一定要。
所以,我懷疑liquid ,再加pure pressed 才能有效果。

我單用,pure pressed 真的遮不到我的爛面

我愛jane iredale的東西。但技術上,我真的不知"點搞"。

所以,每當我"樣衰衰"時,洗洗面,補補powder me, 又"重新出發了"。哈哈!對我來說,powder me是最易用的東西。吸油/ 防晒,點點白白地。(一定要用掃上)。

複式洋房

Elenalan 發表於 17-6-25 00:23
我用開Jane Iredale Purepressed Base, 佢有勁多色tone, 由warm (yellow), neutral 到cool (pink) tone都 ...

呢只牌子有咩甘好用?

別墅

hker 發表於 17-8-3 02:37
她們說,是當護膚品的。這枝,可不用打底。bb cream一定要。
所以,我懷疑liquid ,再加pure pressed 才能有 ...

呢類化妝品隻隻都話自己可護膚,但係我始終覺得化妝品效果好先係重點

首頁

尾頁

跳至