懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無姊妹們而家睇緊或者排緊睇吳崇傑醫生?
可以交流下嗎?

我而家8week
原先7week book 左佢第一次產檢,但臨時有手術要做,咁無辦法啦,我就求其響翹康揾左另一個女醫生做第一次檢查。
再book 過吳醫生9 week時第二次檢查,點知今日姑娘打電話來話我book 左哦日又有手術要做,要改10week5先有得睇。

即時好失望同煩惱,一心唸住9week 可以再睇到吳醫生。又無其他翹康醫生可補上,姑娘話好多醫生放假⋯⋯⋯⋯,

咁我其實係咪同吳醫生無緣呢,係咪要轉醫生呢⋯⋯

複式洋房

回覆樓主

我睇開翹康張耀昌醫生,好好,BK comments 一致都話佢幾好的。細心詳細

好少聽佢話放假。

大宅

Kittyeah 發表於 17-6-14 14:10
我睇開翹康張耀昌醫生,好好,BK comments 一致都話佢幾好的。細心詳細

好少聽佢話放假。
多謝Jm 介紹。其實我自己一心想係仁安生,想試下男醫生,所以想試下吳醫生,點知睇黎咁多阻滯⋯⋯⋯⋯⋯

複式洋房

Mycutecutebaby 發表於 17-6-14 14:34
多謝Jm 介紹。其實我自己一心想係仁安生,想試下男醫生,所以想試下吳醫生,點知睇黎咁多阻滯⋯⋯⋯⋯⋯
...

不過聽講吳醫生都幾好。不過我就未睇過

張醫生有時都會去接生,順產呢d時間話唔埋,不過好少可約實又去開刀/做手術。但張醫生都好緊張d病人,我到38,39wk 就算佢要去接生,佢話都只係睇埋我先再去接生(因為個時周數大,佢都擔心想睇睇一切正唔正常)

順帶一提,佢聯針手勢都好好,我會陰傷口完全冇唔舒服,埋得好好!完全唔覺!聽講佢開刀都幾好的,但係我順產

別墅

Mycutecutebaby 發表於 17-6-14 13:46
可以交流下嗎?

而家仲係孕早期,你一定睇到吳醫生

洋房

Mycutecutebaby 發表於 17-6-14 14:34
...

我第二胎睇開吳醫生但無搵佢接生 依家第三胎都搵返佢產檢 上星期睇咗第一次 但咁耐都無試過改我期 或者你同姑娘講返改過兩次叫佢俾個快期你

大宅

佢連續改左我2次期
其實係咪唔接新証啦?

大宅

有無媽媽搵過吳E生開刀?手勢如何?

大宅

MommyPanel勳章

問心, 我都去左吳崇傑醫生去驗, 結果一肚氣, 等足一個月.
我在政府做完OSCAR 通知懷疑有唐氏, 我轉告政府醫院的護士說我懷疑唐氏. 醫生笑笑口開玩笑話, 你咁的年紀乜都唔驗都係高危. 我轉告護士說 1/146 機會, 唔夠 1%, 叫我唔好擔心. 但係, 吳崇傑醫生即講唔好咁講, 高過 1/300 已經係高危. 佢的嘻笑令我擔心及徬徨. 當我同朋友分享, 佢地說醫生應該安慰, 唔係嚇人.

而驗血報告8個工作天都未有報告. 打去診所問說未收到報告, 正常要 14個工作天. 打去NIFTY 問, 佢說三日前通知左診所, 第一次驗出唔到result, 要再驗, 4 日後出result.

到過了14日仲未有result, 打去問nifty, 佢地說3 日前通知左診所, 我要回去再抽血, 再驗. 問診所, 佢地說收到都要等醫生決定, 再call 我. 但佢地 wed 收通知, 醫生wed, thu, sat 係到, 佢地wed / thu 都唔通知我. sat 12pm 要我 1pm 前去抽血, 唔係等下星期三.

那刻火都黎. 最後吳崇傑醫生說遲一兩日都知好正常, 唔好為一兩日糾纏. 最後 promise 我同lab 溝通左, 5個工作天有result, 但都係 7-8個工作天先有.

成個感覺好差. 因為當有問題時, 佢唔安慰反而嚇我. 而當有事等做lab, 一拖再拖...

複式洋房

carol818 發表於 18-1-28 23:14
問心, 我都去左吳崇傑醫生去驗, 結果一肚氣, 等足一個月.
我在政府做完OSCAR 通知懷疑有唐氏, 我轉告政府 ...

係咪元朗果間呀?上次我做T21都好激氣。。

大宅

MommyPanel勳章

糕糕媽媽 發表於 18-1-28 23:43

係咪元朗果間呀?上次我做T21都好激氣。。
我在沙田做. 最重要醫生護士態度, 佢地唔覺得緊要, LAB 通知左佢地都唔即刻跟

複式洋房

Mycutecutebaby 發表於 17-6-14 13:46
可以交流下嗎?

請問知唔知吳醫生手術費收多少?

大宅

回覆樓主:

我之前兩胎都係搵佢開刀,過程順利,無令我有唔好嘅感覺,有問必答,簡單直接。我反而唔鐘意醫生一味安慰,事實要直接反映。
睇醫生都要講夾唔夾的,如果佢令你感覺唔良好就睇第二個啦

首頁

尾頁

跳至