論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果我餐餐有飯開,但佢話唔想食,要$300,我有冇權唔比?
[center]Larry's birthday ticker[/center]

大宅

梗係可以唔俾啦,我有提供三餐俾你,係你自己唔食,關人忍事:;pppp: 你不如叫我俾D鮑翅你食丫 俾左300你,你又另外要煮過,又用我D水電煤,又用多左時間死係個kitchen度

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

工人提意我更加唔會比, 佢唔食係佢既事....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Giving $300 allowance to her in place of food provided to her is actually an advantage to you. If you provide food, it actually cost more than $500 per month or even more. Do consider it!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 pollyw 於 09-1-18 10:47 發表
Giving $300 allowance to her in place of food provided to her is actually an advantage to you. If you provide food, it actually cost more than $500 per month or even more. Do consider it!

無錯比300蚊係化算d, 但佢而家好似專登樣樣吾食來逼樓主比food allowance就範, 我係樓主就吾會妥協。況且樓主日日有煮飯, 只係佢吾啱食姐, 如果同工人講明就算佢吾啱食都吾會比300蚊, 咁睇吓個工人點。

大宅

我以前衰工人暗示俾早餐錢,我啋佢都傻.佢一定博我俾5-10蚊一日早歺錢,當我傻.D友點會用自己錢食早餐啦.錢照袋,食就食我地.

樓主的工人要300,如果有餸一定會偷你的cook,米就一定偷你.夜上冇得偷就谷住食印尼麵.

子爵府

原帖由 hellojoyce 於 09-1-18 08:41 發表
如果我餐餐有飯開,但佢話唔想食,要$300,我有冇權唔比?

噤串,係菲定印? :;pppp:

水晶宮

我覺得樓主的工人係 明屈樓主300蚊 food allowance!
我就唔會就範.
老實講, 300蚊, 工人可以食得d咩,
佢咪又係去街市買野食番屋企煮,
佢洗菜用水用油用煤氣, 呢d我可以點同佢計?
就算佢唔食我d 米, 佢在家放多個米缸載佢自己的米,
我都覺阻地方.
所以我地全家人同工人, 有粥就一齊食粥,
有飯就一齊食飯.

男爵府

你不如問下工人有咩唔食, 大家將就下

伯爵府

好媽媽勳章

佢唔想食, 我會叫佢自己在雪櫃自己搵野食
再唔啱, 就唔該自已買

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩個選擇權唔係喺佢哋手呀? 食物就有喺度, 錢就唔會俾ga嘞! 佢只可以揀食定唔食, 都痴孖根, 餐餐食鮑參翅肚好唔好?

禁止訪問

珍珠宮

到時你錢照比左, 但野照食你~ 激死~

我就一定唔比~ 就咁話我有3餐比你食~ 唔食就自己比$買~ 之後收聲唔洗再同佢講野, 再講就扮傻聽唔到~

扮傻係佢地身上學架~ very work~

複式洋房

我個係菲嚟!所以我都同佢講咗我唔會比$300!就算我哋果日去咗街,冇開飯,我屋企都有齊飯,麵,意粉,即食麵,公仔點心!佢都可以自己整啫,洗唔洗我一定要另外比$佢出去買嘢食呀?
講真,係乖既,比佢又幾咁閒,但成日做埋啲嘢咁乞人憎,仲要開口話要FOOD ALLOWANCE!我真係好嬲!

原帖由 Siuchoi 於 09-1-19 13:49 發表
到時你錢照比左, 但野照食你~ 激死~

我就一定唔比~ 就咁話我有3餐比你食~ 唔食就自己比$買~ 之後收聲唔洗再同佢講野, 再講就扮傻聽唔到~

扮傻係佢地身上學架~ very work~ ...
[center]Larry's birthday ticker[/center]

珍珠宮

原帖由 hellojoyce 於 09-1-19 14:45 發表
我個係菲嚟!所以我都同佢講咗我唔會比$300!就算我哋果日去咗街,冇開飯,我屋企都有齊飯,麵,意粉,即食麵,公仔點心!佢都可以自己整啫,洗唔洗我一定要另外比$佢出去買嘢食呀?
講真,係乖既,比佢又幾咁閒,但成日做埋啲嘢咁乞人憎,仲要開口 ...

總之你有野比佢食, 唔洗另再比$~
都唔明點解佢地D行為咁討厭!!

子爵府

畀面勳章

見到d咁既人真係好黑人憎, 不如請佢番菲律賓食自己啦.:;pppp:

原帖由 hellojoyce 於 09-1-19 14:45 發表
講真,係乖既,比佢又幾咁閒,但成日做埋啲嘢咁乞人憎,仲要開口 ...

複式洋房

哈哈,你講得啱,我會响嚟緊星期四請佢返菲律賓食自己!

原帖由 deerdeer 於 09-1-19 15:52 發表
見到d咁既人真係好黑人憎, 不如請佢番菲律賓食自己啦.:;pppp:

複式洋房

樓主 , 如果佢唔食咪唔好理佢 , 我們教小朋友也是一樣 , 唔食 , 到佢肚餓就會食 , 如果唔喜歡咪叫佢自己比錢買自己喜歡食既嘢 , 難度她要食牛排也要供應嗎 ? 如果公司包飯 , 不合口味 , 唔通叫公司比番錢你咩

子爵府

畀面勳章

Congratulations to you, can get rid of this kind of people....

and congratulations to your maid, can go home and eat whatever she like.:;pppp:

原帖由 hellojoyce 於 09-1-19 16:42 發表
哈哈,你講得啱,我會响嚟緊星期四請佢返菲律賓食自己!

洋房

On the first two days that my super good maid came to HK, she refused to eat too, she said she thinks the HK food is too strange and cannot accept. We offer her noodles, spaghetti etc but she still said she cannot eat. She wants to ask for food allowance. We refuse to give her and tell her you must adapt to HK food (very normal dish with rice) or else you cannot survive if you wish to work in HK.

Then on the third day, she starts to eat more than us, more frequent than us and eats longer time than us (because the longer time she eat, the less time she works!!!).

Now, she wakes up at 6 am eats her breakfast and when my mom wakes up at 9 am, she tells my mom she has NOT eaten breakfast yet and intentionally cook more and leave for herself. At tea time, she "pressed" hard the bananas and tell us that the bananas are going bad, can I eat them????

My conclusion - Don't give food allowance, let her go hungry for 2 days and for sure they will eat MORE than you!!!

原帖由 deerdeer 於 09-1-19 17:42 發表
Congratulations to you, can get rid of this kind of people....

and congratulations to your maid, can go home and eat whatever she like.:;pppp:

首頁

尾頁

跳至