自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

我覺得吾見左要罰好合理,罰多罰少當然係學校決定,因為本書係學校嘅財產。

家長本身已經有負面情緒認為學校罰款價錢吾合理,如果小朋友感受到,可能會令小朋友吾敢再去借圖書,失去閱讀機會,為左$100,值得嗎?

侯爵府

如杲學校圖書館寫明唔見左,每本賠返$100, 甘真係無野好討論, Rule已訂....

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

照書價賠

伯爵府

已經買唔返

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好彩係圖書館咋

如果本書係同學仔嘅就大獲....

唔絕交都唱你三三七年啦....仲要係絕版書

wcpcelia    發表於 17-6-18 11:25

男爵府

回覆樓主:

其實学校原意係要懲罰学生遺失圖書,所以不是本書原本價值問題!

大宅

如果你個女整唔見本書是貴過$100,你還會投訴嗎?

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔學校係照書價賠, 不過如果收$100我都覺得合理嘅, 始終係你自己唔小心整唔見, 而且又買唔返呢本書, 我認為冇問題...

伯爵府

nelson231 發表於 17-6-15 22:16
想問問您地學校係未都係大約呢個數?佢唔計原價、本本一百(我上網check 過,本書值40,但已絶版),Thanks:si ...

錢解決得到嘅問題就唔係問題啦,如果學校要你買返本一無一樣回校仲死,再講唔見書係學生責任,如果個個學生借完都唔還咁點算,罰$100其實都好合理。

琥珀宮

nelson231 發表於 17-6-15 22:20
我個間唔計原價,本本一百

唔可以咁計架,教育局規定只可原價收錢,學校一定有單價,冇可能本本100

男爵府

2018復活節勳章

咁小朋友遺失左學校既野就要賂架啦`

伯爵府

回覆樓主:

罰100,都合理,上次我女唔見左要買返本書比學校

大宅

回覆樓主:

我仔 小學 好似 上限罰30蚊

子爵府

回覆樓主:

錢可以解決到問題就唔係問題啦!最主要係真係有整唔見
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

校有校規, 唔係賠成本價就得, 何況已經絕版買唔到啦

水晶宮

Dalmatian 發表於 17-6-15 22:29
無價喎
唔洗買返本書返嚟當賺左啦
yes, agree

禁止訪問

男爵府

我諗罰款唔係計個價值,罰款就係罰款,例如違例泊車,我都唔覺得值三百幾點解唔可以跟返附近停車場嘅時租收費?又例如我只係泊左3分鐘就俾人抄咗,隔離車位泊左三個鐘先俾人抄,點解我要一樣同佢交三百幾點解唔可以按時收費

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

想問問您地學校係未都係大約呢個數?佢唔計原價、本本一百(我上網check 過,本書值40,但已絶版),Thanks:si ...

侯爵府

一般圖書館唔係罰書價
係罰該書的現價
因為好多舊書幾蚊本
冇可能咁罰

首頁

尾頁

跳至