自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

發表於 5 小時前 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印

小囡已考 G8 皇家芭蕾舞考試,今年將會報 IF 課程。請問有冇人知如題的芭蕾舞學校是否好?謝謝!

大宅

請問是否有人知道分享一下?謝謝!

琥珀宮

曾是香港芭蕾舞團首席金瑤開果一間,金瑤講佢地請嘅導師全都

本身跳開芭蕾舞團,應該師資唔差。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

但佢自己都唔係好好咋喎

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

點解跳完g8轉校?

我自己當年跳完g8就收工了,同班有同學繼續跳到a1,其他班有人跳到a2,但我班無

大宅

Angel_Rose 發表於 17-6-18 18:02
點解跳完g8轉校?

我自己當年跳完g8就收工了,同班有同學繼續跳到a1,其他班有人跳到a2,但我班無 ...
我囡好鍾意跳芭蕾舞,已跳左成 10年,見佢芭蕾舞冇咩大進一步,的老師又 hea 教,但因為尼間學校近屋企及就佢學業, 所以都冇去瞭解多些芭蕾舞事宜。宜家考完G8 決定轉校,一瞭解其它學校,發現原來係佢嘅年層在 G5 嘅時候已經可以接觸或報考Vocation 的課程(之前問阿囡間學校又話唔得,話一定要跳完 G8 先可以報) 等等事項...

珍珠宮

lucial 發表於 17-6-18 23:37
我囡好鍾意跳芭蕾舞,已跳左成 10年,見佢芭蕾舞冇咩大進一步,的老師又 hea 教,但因為尼間學校近屋企及就 ...
原來係咁,咁真係好衰播,拖孩子時間又浪費金錢
咁你話知道其他學校g5時已考埋其他,你有無考慮去你口中嘅其他學校度學?

大宅

Angel_Rose 發表於 17-6-18 23:58
原來係咁,咁真係好衰播,拖孩子時間又浪費金錢
咁你話知道其他學校g5時已考埋其他,你有無考慮去你口中嘅 ...
宜家先知, 所以宜家喺度問問有冇 Jm 知道多的有關芭蕾舞學院嘢⋯⋯

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有 fd 去問過,個場係靚,但學費貴。
佢啱啱開果陣,寄哂邀請卡係附近屋苑,我上網八吓,唔鐘意佢唔寫低到底邊個教 呢個對家長先重要 ma ,又唔係佢本人教
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lucial 發表於 17-6-18 23:37
我囡好鍾意跳芭蕾舞,已跳左成 10年,見佢芭蕾舞冇咩大進一步,的老師又 hea 教,但因為尼間學校近屋企及就 ...

我女啱啱考完 grade 5, 會考 IF先再返 grade.
你女想考咩,佢可以直接去考 Inter, 唔係考 IF 都得嫁。
總有離別的時候

珍珠宮

lucial 發表於 17-6-19 12:53
宜家先知, 所以宜家喺度問問有冇 Jm 知道多的有關芭蕾舞學院嘢⋯⋯
吳怕啦,依加知好過一世吳知,係度祝你早日幫阿女搵到好學校~

大宅

回覆 Angel_Rose 的帖子

tks ah

大宅

Chowying 發表於 17-6-19 14:07
有 fd 去問過,個場係靚,但學費貴。
佢啱啱開果陣,寄哂邀請卡係附近屋苑,我上網八吓,唔鐘意佢唔寫低到 ...
我昨天打過去問, 學費一般,相比價又唔係特別貴 wor. 後來你去左邊度跳?

翡翠宮

lucial 發表於 17-6-19 23:53
我昨天打過去問, 學費一般,相比價又唔係特別貴 wor. 後來你去左邊度跳? ...

我 fd 搵 A 2 補堂,可能人少咪貴 d
我都想去 visit 吓,始終想地方大 d, 不過我女唔肯轉校
總有離別的時候

大宅

Chowying 發表於 17-6-19 14:20
我女啱啱考完 grade 5, 會考 IF先再返 grade.
你女想考咩,佢可以直接去考 Inter, 唔係考 IF 都得嫁。
...
可以直接跳級? 我有問過對方, 佢話要睇我囡跳成點先可決定能否 skip IF wor.請問你女是否是在如題 ge 尼間跳?

大宅

Chowying 發表於 17-6-19 23:56
我 fd 搵 A 2 補堂,可能人少咪貴 d
我都想去 visit 吓,始終想地方大 d, 不過我女唔肯轉校 :no ...
昨日打去, 佢話如係 30/6 前報, 可免來梗的考試費 + 送考試服。其實我最想知都係有冇人係尼間跳過,有咩 cmmts, 送ge 嘢都係其次。 請問你囡係邊度跳?

翡翠宮

lucial 發表於 17-6-19 23:56
可以直接跳級? 我有問過對方, 佢話要睇我囡跳成點先可決定能否 skip IF wor.請問你女是否是在如題 ge 尼 ...

認真講,考左8級唔洗考 IF. 唔會好大問題,不過轉新校,人地未必比你, 同時要留意下學生年紀,你女大左人幾年,自己可能唔開心。
你有 d 遲轉校,應該要早一個月,依家 deadline 左,報唔到今年 major.
轉邊間都好,留意 major grades 依家可以揀係自己學校考,唔洗出去考,要揀就盡量揀呢 d 學校。foundation grade 本身可以唔考的。

p.s. 我自己本身有 A2 , 放心,我冇教任何一間
總有離別的時候

翡翠宮

lucial 發表於 17-6-19 23:56
可以直接跳級? 我有問過對方, 佢話要睇我囡跳成點先可決定能否 skip IF wor.請問你女是否是在如題 ge 尼 ...

我女唔係呢間跳。通常一般考完 grade 5, 就考 IF, 再考返 grade 6, 跟住 考 Inter. 6,7,8其實唔難,但Inter 之後就未必人人會去考喇。
總有離別的時候

大宅

Chowying 發表於 17-6-20 00:08
認真講,考左8級唔洗考 IF. 唔會好大問題,不過轉新校,人地未必比你, 同時要留意下學生年紀,你女大左人 ...
原來你有A2,唔怪得咁熟悉。好多謝你啊。我想多問句,你講 ge foundation grade 喺唔喺即 IF?

翡翠宮

lucial 發表於 17-6-20 00:19
原來你有A2,唔怪得咁熟悉。好多謝你啊。我想多問句,你講 ge foundation grade 喺唔喺即 IF?

...

其實任何 foundation grade 都唔係必考, IF 同 AF 都係。不過AF 就唔見議唔考喇。
曾幾何時, IF 係有年齡限制, 唔記得十三定十四就唔比考,所以好多都超年齡冇得考。
總有離別的時候

首頁
12345...6

尾頁

跳至