跳至

首頁

尾頁

別墅

2 間都係好學校, 撇開地區問題, 請問各位媽咪會點揀? 比d意見吔!

培正 : 男女校 / 一條龍 / 中中

聖心 : 女校 / 小學要掙崩頭 / 英中

仲有細妹係超細女, 唔知大女入咗邊一間, 對細妹有著數?!

大宅

可以去教育皇國 look look
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1696355&extra=page%3D1

原帖由 hildaMom 於 09-1-19 10:20 發表
2 間都係好學校, 撇開地區問題, 請問各位媽咪會點揀? 比d意見吔!

仲有細妹係超細女, 唔知大女入咗邊一間, 對細妹有著數?! ...

別墅

thanks , dora611!

複式洋房

Hildamom!! 培正收左你囡囡?? 佢都收左我阿仔呀!!! 如果你揀培正, 咁我地嘅小朋友就有機會做同學仔啦!! (因為我地都應該會俾阿仔讀培正) 不過你會點揀呢?

原帖由 hildaMom 於 09-1-19 10:20 發表

仲有細妹係超細女, 唔知大女入咗邊一間, 對細妹有著數?! ...

大宅

我也仍心大心細, 在培正vs民生中作選擇. 問過幾位中學teacher, 支持民生. 但培正的rating又好過民生, 少少煩.

別墅

Dora611,

我姑拉係小學teacher, 佢都有話培正好, 不過我無報民生, comment 唔到tim.

yyqueen,

恭喜晒!揀定咗, 安樂晒lu !
我仲未揀定, 週圍d朋友都話: "你有2個女, 梗係揀聖心啦!" 唉...2間都係好學校, 真係煩倒自己!我又諗過培正小學要交學費, 而聖心有機會博大抽獎(下午係亞公嘅), 2條queen, 要交學費的話, 條數都幾kam計架! 但係聖心location都幾吊腳, 可能要搬過海都唔定...真係頭痛.......
你有無idea?

大宅

好大chance民生啦! 英中呀!
培正okay, 不過有d同事的小朋友一升中學, 大部份也change school, 轉去英中.
不過如協恩收, final會協恩, 要3月才知.

別墅

係囉!始終都係偏向英中多d...咁..中小係咪直資?

大宅

民生小學是私校, 中學才有政府津貼. 培正okay, 不過好似民生safe d 啦!

首頁

尾頁

跳至