親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

花蓮係一個幾適合小朋友去旅行既地方,有唔少親子民宿,有牧場,路直又唔多車,市中心機車都唔多,算是最容易自駕遊既一個地方,仔仔歲半,玩得好開心。

只要唔好撞台灣大假期,花蓮都唔多人,星期六日市中心都唔多人,夜市又唔多人,好舒服,花蓮本身應該冇咩人口,多人都應該只係旅客,因為花蓮冇咩娛樂,當地人話花蓮出名無聊。

2017 台灣花蓮親子自駕遊記:
https://youtu.be/c_qnT6Elzms

有熊的森林Villa

羊兒煙囪民宿

海月民宿

台開心農場

新光兆豐休閒農場,瑞穗牧場

別墅

回覆樓主:

好似好靚好多野玩咁喎,可唔可以share個行程?如果唔自駕又得唔得呢?thanks~

複式洋房

helent824 發表於 17-6-21 20:52
好似好靚好多野玩咁喎,可唔可以share個行程?如果唔自駕又得唔得呢?thanks~
...
個行程係咁既:
Day 1 - 黃昏到花蓮機場拎車 - 羊兒煙囪民宿
Day 2 - 台開心農場 - 有熊的森林Villa - 立川漁場
Day 3 - 禾田野 - 新光兆豐休閒農場 - 海月民宿 - 大禹街成衣街 - 問鼎麻辣鴛鴦鍋 - 東大門夜市
Day 4 - 瑞穗牧場 - 吉蒸牧場 - 綠茶肉圓 - 大農大富平地森林園 - 觀光糖廠 - 炳福堂 - 月映莊園 - 極焰精緻燒肉 - 花蓮鐵道文化園區
Day 5 - 七星柴魚博物館 - 新登味肉乾 - 恆好餐廳 - 花蓮觀光漁港 - 非凡假期大飯店 - 還車 - 鵝肉先生 - 光南大批發
Day 6 - 早機去機場,酒店幫我叫的士

唔渣車要玩咁多地方應該比較麻煩,或者Day 4比較遠既景點唔去,花蓮果邊可以用電話叫車,不過我淨係用上網卡所以叫車都係酒店幫我叫呢,又或者有D民宿係可以安排接送。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

民宿好正呀, THX FOR SHARING

大宅

請問你跟邊間租車?是否不需要換國際車牌?租車時要留意乜野?
thanks

複式洋房

stk007 發表於 17-6-22 12:48
請問你跟邊間租車?是否不需要換國際車牌?租車時要留意乜野?
thanks
我租艾維士,因為佢花蓮機場就有counter,其他租車公司好似可以開部車去機場接,而且剛佢做優惠,TWD1500/日,其實佢每個月都有唔同優惠,最少七折。
要拎國際牌喔,香港買旅遊保就搵間有埋汽車自負額,我今次買平安,包HKD10000,其他好多都只係包HKD5000. 拎車時要留意汽車有冇花,內籠都要check下地毯同seat位有冇問題呢。聯絡租車果陣就要求埋GPS同兒童坐椅,兒童坐椅唔使加錢,GPS TWD200全程。

wcpcelia    發表於 17-6-22 16:17

大宅

很詳盡,謝謝你。原來可以在香港買埋駕駛的保險!

大宅

別墅

回覆樓主:

多謝分享,我下個月去可參考,謝

複式洋房

jacky822 發表於 17-6-23 13:46
多謝分享,我下個月去可參考,謝

是嗎? 提提極焰精緻燒肉要訂位,我叫民宿幫我訂,我地去到時BB椅已經準備好。

同埋鵝肉先生既鵝其實唔係咁好食,佢段斤計,你可以唔使叫咁多,但人地話佢個涷雞好食呢。

新登味肉乾,中午兩點就關門。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

kimib 發表於 17-6-21 10:38
花蓮係一個幾適合小朋友去旅行既地方,有唔少親子民宿,有牧場,路直又唔多車,市中心機車都唔多,算是最容 ...

請問你去台灣駕左鈦車,會不會好難,會行錯方向?

複式洋房

takakura 發表於 17-6-28 10:49
各位,我想問下,快運係早機返香港,市區去機場要預幾多時間呢?花蓮機場有無餐廳呢?

Thanks
幾個字就去到機場,我約的士六點在酒店門口等,花蓮機場早上有間餐廳,有咖啡同三文治意粉.

複式洋房

seven7 發表於 17-6-28 12:10
請問你去台灣駕左鈦車,會不會好難,會行錯方向?

因為我好鍾意渣車,唔會覺得好難,初頭係要習慣下,之前自駕過台灣其他地方,所以比較花蓮今次好輕鬆了,總之成日記住右邊右邊右邊。

子爵府

我今朝都係搭HKE 8點機, 到HK 9點9 , 同意花蓮自駕好易, 但如果最後一日走又係早機, 最好預BOOK車去機場, 我係昨晚民宿幫手BOOK今朝6:15到機場, 咁早當時街係無TAXI, 車費只係台幣170.

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

大宅

kimib 發表於 17-7-1 10:43
因為我好鍾意渣車,唔會覺得好難,初頭係要習慣下,之前自駕過台灣其他地方,所以比較花蓮今次好輕鬆了, ...

我地在英國就自駕遊,但次去台灣,老公唔敢自駕,佢覺得台灣交通有點亂,好多電單車

大宅

fitceo 發表於 17-7-3 14:53
我今朝都係搭HKE 8點機, 到HK 9點9 , 同意花蓮自駕好易, 但如果最後一日走又係早機, 最好預BOOK車去機場, ...

170好平喎,去台北機場?

水晶宮

畀面勳章

seven7 發表於 17-7-4 12:39
170好平喎,去台北機場?

應該講緊花蓮機場

花蓮距離台北頗遠

大宅

lovelybaby2015 發表於 17-7-4 13:50

應該講緊花蓮機場

明白

子爵府

樓主
我想問有什麼景點必去
我得兩日時間玩咋Thx

首頁

尾頁

跳至