少年成長

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

welove 發表於 17-7-2 09:20

到。

出外走走,嚇死父母

男爵府

lam0903 發表於 17-6-21 21:57
有無媽媽同我一樣,細路正直青春期

到! 亞仔13,亞女10, 亞仔手機耳筒不離手, 本身已10問9吾應, 而家直情好似聾左咁, 考試又退步左, 激c我!

亞女本身又乖成績又好, 但踏入十歲明顯青春期, 吾鐘意就發脾氣“碰門”, 叫daddy吾好咁早比手機佢架啦, 佢又買部比佢, 而家開始中毒, 唉! 對住兩個好難頂

男爵府

littlelamlam 發表於 17-7-2 19:02
到! 亞仔13,亞女10, 亞仔手機耳筒不離手, 本身已10問9吾應, 而家直情好似聾左咁, 考試又退步左, 激c我!

...

10歲就開始啦…我囝都10歲暫時還可以

男爵府

lam0903 發表於 17-7-2 19:26

我真係好想搵同路人做朋友,現階段好孤獨,好多朋友小孩子還細

男爵府

lam0903 發表於 17-7-2 19:26

女仔早熟D架

珍珠宮

littlelamlam 發表於 17-7-2 19:02

...

1個12歲仔,很難頂,搞到自己覺得很失敗。。。。很辛苦對住他

男爵府

爸爸豬 發表於 17-7-2 19:50
1個12歲仔,很難頂,搞到自己覺得很失敗。。。。很辛苦對住他

小學時候係唔係好乖架

大宅

lam0903 發表於 17-6-21 21:57
有無媽媽同我一樣,細路正直青春期

到!女女九月就13歲,機不離手,近視已經600幾,向一千度進發!以前唔識嘢以為做激光矯視咪得囉但其實自欺欺人,就算reset咗無近視由於眼球變咗型患嚴重眼疾的機會依然高!惟有希望D科學家快D硏究到解決方法

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔14丫

SO FAR都未覺得佢有乜野大問題..
係上左中學後成績差過小學時好多囉...

都重係好聽話...
偶然都會約同學出街..
但係約前都會問清楚我有冇節目先...
我有節目佢就再約,冇先同朋友去...

不過我仔星期一至五放學都晏,星期六又有學校活動...
所以基本都只有學校長假期先會約同學一日咁大把...

我明天會去買護膚品同修眉...
我都約左佢放學後去護膚品舖都匯合我,幫我拎野...
我仔都唔會SAY NO...
可能因為我都會買佢岩用既防暗瘡用品,有時D贈品靚,我仔都會鍾意...
之前有隻超大三眼仔公仔,都比我仔搶左...佢瞓覺時墊腳我隻三眼仔好可憐

男爵府

月希 發表於 17-7-2 21:12
我仔14丫

SO FAR都未覺得佢有乜野大問題..

大宅

回覆 YolandaTam 的帖子

me too

珍珠宮

lam0903 發表於 17-7-2 20:08
小學時候係唔係好乖架

係,好聽話,好易氹,好易教

大宅

不過其實都未算﹐我發現上咗高中佢哋開始有壓力嗰下脾氣仲大﹐我仔今年中四下學期既脾氣可以好勁﹐但佢發完會講返發生咩事﹐所以而家有時佢發癲 (我同老公笑話青春期神經病)。

大宅

回覆 klkkchan88 的帖子

就係我個女既同學Law ...佢家人無咩點理, 佢好細4年級己可以自己搭地鐵周圍去.....

所以自5年級開始, 一考完試已問可唔可以去邊去邊..我唔得, 一定要有大人跟..咪同我女開始"覺力" law...

無架..遲得一年得一年..而家中一,一放學, 都係周圍去.....3個鐘先返home.. 而家考完試仲西利, 放半日...岩岩打比佢, 佢話而家去緊Kowloon 行街... 唉, 我住港島架....我唔打比佢, 佢而唔會主動打比我....我可以點做?

男爵府

MonkeyGirl 發表於 17-7-4 12:17

就係我個女既同學Law ...佢家人無咩點理, 佢好細4年級己可以自己搭地鐵周圍去.... ...

我個女都係

大宅

甘你會點同亞女溝通 ? 會唔會成日打比佢? 佢又會唔會同你講佢會去邊?

男爵府

MonkeyGirl 發表於 17-7-4 12:45

甘你會點同亞女溝通 ? 會唔會成日打比佢? 佢又會唔會同你講佢會去邊?

我女認路差,所以佢話要同同學去街,我會話一齊去,同埋佢小學係坐校車,放學就即返,但九月升中一,冇校車就唔知點,到時見步行步。不過佢坐校車都會打個電話比我話上左車!

男爵府

MonkeyGirl 發表於 17-7-4 12:45

不過我要返工,都成日借D依打比佢,問下佢做緊乜。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

smallmama 發表於 17-7-4 11:48
不過其實都未算﹐我發現上咗高中佢哋開始有壓力嗰下脾氣仲大﹐我仔今年中四下學期既脾氣可以好勁﹐但佢發完 ...
想問點想脾氣好勁?
我仔重有2年都中四....
佢依家重係好乖...
依幾日學校放假(又係忽然放...因之前一直寫住有活動..但最後係selected students,我仔唔係就直接返都唔駛返)

佢都係自己在家...10點零起身...幫我洗衫晾衫..
自己叮飯食...我就拎飯去比老公食...
回家再同仔一齊去超市買餸...

放假我仔除左LUNCH會洗埋早餐既碟...DINNER後好多事都會幫我洗埋...

罵佢都好少還口..都係比我罵完就算...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

14,但暫時仲頂得順

首頁
12345...8

尾頁

跳至