少年成長

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Fishma007 發表於 17-9-24 15:18
佢係比較單純。
只係覺得唔出聲人地就唔攪佢
同埋唔想放大件事
依家好多小朋友都唔駛瞓咁啦..所以我仔晚上會熄電話...
佢電話一向放電腦房我KEEP的..
我比佢用先用...
有時佢唔記得熄機..真係11,2點..1,2點都重有whatsapp響的

係唔係新移民都好啦...依家D年青人都要小心D囉..
新移民只係父母更加唔理..更危險...

男爵府

月希 發表於 17-9-24 15:26
依家好多小朋友都唔駛瞓咁啦..所以我仔晚上會熄電話...
佢電話一向放電腦房我KEEP的..
我比佢用先用...

係呀
我囡9点30上床
個電話只係做完功課玩30min
所以當佢瞓覺後
見到佢部電話可以有成300多個msn
真係好多謝你同我分享

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔12歲中一, 開始對打機睇youtube問題有爭拗, 明顯開始hea冇心機讀書, 小學係全級頭3名, 真係好難接受佢一落千丈, 對於打機問題真係好困擾, 而家未到佢會走左去, 但只係青春期既開始, 都唔知要捱幾耐, 都有種唔想見到佢既感覺, 點算好? 齋頂嗎?

珊瑚宮

廷廷媽 發表於 17-9-28 15:32
我仔12歲中一, 開始對打機睇youtube問題有爭拗, 明顯開始hea冇心機讀書, 小學係全級頭3名, 真係好難接受佢 ...
點打機問題?打到乜都唔記得唔理??
我仔都有打機...都有睇YOUTUBE玩電話果D..
但係SO FAR.佢中三了...打電腦都重會問過我先...
電話回家就我KEEP...指定時間先會比佢用一陣..

我仔又冇乜問題...

成績跌唔跌就好個人...
我仔係跌到爬係度果隻...中一死左...咁中二咪知自己唔掂囉..
中二時係進步左唔少.
今年..佢知自己重未掂架...應該要再進步多D的..
但唔知佢口講同做唔做到囉...

男爵府

廷廷媽 發表於 17-9-28 15:32
我仔12歲中一, 開始對打機睇youtube問題有爭拗, 明顯開始hea冇心機讀書, 小學係全級頭3名, 真係好難接受佢 ...

加油呀…我相信一至兩年時間掛,我努力捱緊

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

月希 發表於 17-9-28 20:42
點打機問題?打到乜都唔記得唔理??
我仔都有打機...都有睇YOUTUBE玩電話果D..
但係SO FAR.佢中三了...打電腦 ...
佢個腦成日都係掛住打機D野, 其他野做得好馬虎, 好似生命只有打機咁....由於有限制佢, 所以佢成日會偷偷地打多D, 成日同佢為左打機睇YOUTUBE既事爭拗....

水晶宮

lam0903 發表於 17-9-28 21:29
加油呀…我相信一至兩年時間掛,我努力捱緊

男爵府

廷廷媽 發表於 17-9-29 09:34
佢個腦成日都係掛住打機D野, 其他野做得好馬虎, 好似生命只有打機咁....由於有限制佢, 所以佢成日會偷偷地 ...

可以從旁再勸,真係無咩做到。其實我細囝都有打,做晒功課而且講好幾點收機,只可以係敢。

珊瑚宮

廷廷媽 發表於 17-9-29 09:34
佢個腦成日都係掛住打機D野, 其他野做得好馬虎, 好似生命只有打機咁....由於有限制佢, 所以佢成日會偷偷地 ...
咁.又唔可以唔比佢地打機既...
我細個都有打機..依家都有打機...
不過要同佢地約定囉..做晒功課先打得...
做好乜乜先打得咁..

我仔都冇可能日日打機的...10點前要瞓...
如果9點做晒所有野沖好涼...咪比佢打到9點半囉..
因為佢重要戴矯視CONS..所以要預多少少時間比佢準備瞓覺..
咁佢做好晒野咪打得機囉...

同埋依家打機都唔係冇出路...
真係行行出狀元啦..
依家連打機(電競)都可以搵到錢...

我仔都有同我講...中學好似遲D會搞電競聯網...
好多間學校一齊搞...如果真係搞得成..
佢JOIN唔JOIN得...

我都係答佢..佢鍾意JOIN乜活動我都唔反對..唔係犯法野就OK...
條件只有一個..就係讀好D書...唔駛佢第一..但要不停有進步...

大宅

回覆樓主:

是否可以為我加油。今晚我比佢激到我死死下,瞓唔著。

有時唔知佢點想,成鬼日唔想瞓,做野拖拉,總之一言難盡。

珊瑚宮

minglam49 發表於 17-9-30 01:52

有時唔知佢點想,成鬼日唔想瞓,做野拖拉,總之一言 ...
其實我覺得又唔駛唔開心...
小朋友就係咁架啦...
如果識得自律.自動自覺...乜都一叫就識做...
就唔係小朋友啦...
有D大人都唔識咁啦..

提多D佢地...有時有爭吵時...
拎多D理據出黎..佢地知你真係明佢地..
佢地就會講理D架啦...

我仔有時都會唔順氣我叫佢做乜做乜..或限制佢做乜做乜...
真係..同佢講道理..講番一D平時佢以為我唔知既鬼鼠野...
再同佢講..其實好多野我同爸爸都知...
但明白其實小朋友,青年就係咁...我地都做過小朋友...
佢既古惑野我地又點會諗唔到...
只係有時唔過份...我地唔出聲話佢姐
所以其實都唔可以話我限制佢...因為好多野我放寬左佢自己唔知唔覺姐..

爆完佢大鑊..佢多數都會聽話合作番...
因為佢發現原來好多野我地都知
(其實真係有野我地唔知,只係比我地套到佢自己講出黎)
我久唔久就會套下佢話..等佢下次發我難時用黎笑佢...
咁佢就會變番聽話...做番自己本份的

男爵府

minglam49 發表於 17-9-30 01:52

有時唔知佢點想,成鬼日唔想瞓,做野拖拉,總之一言 ...

亞囡定係亞囝。 加油啦,我都幾日一激

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大家都加油

男爵府

到. 大女中三, 不過, 算乖.

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

大家互相打打氣。

首頁

尾頁

跳至