嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB在一月十五日出世, 之後做過3次聽力測試都唔pass, 但醫生又叫我唔駛擔心, 因為有時係machine error, 但已經3次喇.

有冇人試過咁情況? 可以share一下嗎? 真係好擔心.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

男爵府

聽力測試...唔係出世已經係醫院做咩...

我只係知道...係醫院醫生同我講BB的聽力冇問題O者..

我囡囡出世係健康院做的..
都係CHECK 好多次都CHECK唔到..
最後轉介專科...
專科CHECK後...就話冇問題呢...

所以妳放心去CHECK呢...
冇問題的...
有問題的話...早更進~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

Thanks Mankok. 我BB係出世後一日在醫院做聽力測試, 唔pass. 第二日再做, 唔pass. 然後我同BB出咗院. 尋日再返醫院做第三次, 都係唔pass.

醫生同我講話唔駛擔心, 有時可能你machine error, 有時可能係BB太細個, 有D BB要滿月, 甚至3至6個月左右做先準. 到時如果再唔得先安排做computer test喎.

我覺得既然係咁, 點解唔安排BB三至六個月先做個TEST呢?
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

我之前睇過本育嬰雜誌都話有時 BB 太細做聽力 test 係唔準架 , 最好大個 D 再做 , 所以唔洗擔心 , 等大個 D 再去 CHECK
我囝囝出世係 e 院做左 pass , 後來係健康院都係 pass

原帖由 tuenyima 於 09-1-20 10:46 發表
Thanks Mankok. 我BB係出世後一日在醫院做聽力測試, 唔pass. 第二日再做, 唔pass. 然後我同BB出咗院. 尋日再返醫院做第三次, 都係唔pass.

醫生同我講話唔駛擔心, 有時可能你machine error, 有時可能係BB太細個, 有 ...

複式洋房

我仔出世2個月度之後返健康院做聽力test..
結果一隻耳仔pass,一隻唔pass,之後安排第2次test,結果2隻都唔pass,我覺得好奇怪,因為平時同仔仔玩佢係對聲音好有反應,加上第2次個姑娘勁無耐性,試左一次唔pass就話唔ok,結果轉介左去耳舅喉專科,入到去要亞仔訓左之後係間房入面戴住大人果d耳筒比d聲佢聽,額頭,耳背同個腦果度就貼張貼紙...結果個test做左20分鐘以上...好在結果兩仔耳仔聽力無問題...不過好似要比100蚊~

男爵府

妳可以平時留意一下BB的反應~~

原帖由 tuenyima 於 09-1-20 10:46 發表

醫生同我講話唔駛擔心, 有時可能你machine error, 有時可能係BB太細個, 有 ...
晴晴的網頁

男爵府

我都明白~~妳的擔心及緊張~~
晴晴的網頁

男爵府

我囡囡都係咁~~ 結果都冇事..
晴晴的網頁

大宅

I delivered my bb in private hospital and I did not arrange the hearing test for her until she went to Mother Child Health Clinic. Yet, she failed the hearing tests twice. Then, they referred my bb to Child Assessment Centre for "ABR", but it needed to wait for about three months.

As I didn't want to wait, I went to take the test at St. Teresa Hospital and it cost about $1000 to do the ABR.

I think most of bbs did not have hearing problem. Yet, as a mother, I want to know the result as soon as possible. If paying a little money can save time, I will do so.

大宅

我大囡係健康院兩次 test 都唔 pass, 個姑娘都話有可能係 machine problem, 之後 refer 咗去見專科 1 check 就 ok 喇! 唔 pass 有好多因素, 唔一定係 BB 有問題, 你只要留意下佢 d 反應, 好響嘅聲會札跳就不大問題! 不要太憂慮!
一家四口

男爵府

我都覺得專科比較專業的...

我囡囡都係由健康院轉介威爾斯醫院隔離果間專科check的...
晴晴的網頁

大宅

亞b半個月大去左健康院做OAE Otoacoustic Emissions Testing) - 左耳fail,右耳pass

兩個星期後,再去做第二次OAE,兩隻耳都fail!!

健康院refer我地去醫院專科check,因為有好多bk媽咪都suggest去私家睇,我地去左峰力check.

最後做左ABR (Auditory Brainstem Response),好感謝神,亞b聽力正常呀!! 我之前擔心左好耐,宜家終於放心喇!!

所以如果有bb fail 左健康院o既OAE,唔好擔心住呀!! Fail兩次原來都唔一定有問題o既!!

男爵府

果部機對聲音極度敏感, bb仔呼吸聲, 冷氣機聲太大都做唔到, 我個仔做左三次先做到

大宅

多謝晒咁多位媽咪的意見, 我諗我bb應該冇事, 因為我觀察佢平時對聲音係有反應的, 會眼仔碌碌望向有聲音果邊. 而且有時我大女忽然大叫, bb都會扎一扎. 同埋我問過一位做醫生的朋友, 佢都話個hearing test對太細的bb係唔準的, 所以我依家放心晒.

anyway, 多謝晒咁多位.

首頁

尾頁

跳至