跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為剛到埗,未攞到health card,請問邊隻藥有效呀?謝謝!

別墅

大人自己?

如果發(高)燒我會食advil
喉嚨痛我食龍角散(日本買)

不過如果你去睇(walk in)醫生
佢多數都會叫你休息多啲飲多啲水同食多個橙!
因為依度啲醫生一般都唔太主張食藥嘅~

get well soon & welcome to canada!

男爵府

bb_g 發表於 17-6-22 21:41
大人自己?

如果發(高)燒我會食advil

係我,大人謝謝你呀!我有去pharmacy買退燒藥,但時退時燒過,keep住38-39度燒,口嚨又痛

別墅

陰公,可能呢排又凍又熱冷親啦...
快d休息多d好返先可以國慶周圍去玩嘛!!!
(真係頂唔住去看 walk in 吧!)

子爵府

普通傷風感冒發燒咳
醫生都唔會開藥
上年我仔發燒102 +喉嚨痛都只叫檸檬+蜜糖沖水
早3個月我自己又係一樣
索性唔睇只食成藥(香港/日本/加拿大藥)
差不多3星期先完全好返
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

bb_g 發表於 17-6-23 00:28
陰公,可能呢排又凍又熱冷親啦...
快d休息多d好返先可以國慶周圍去玩嘛!!!
(真係頂唔住 ...

一日好似有幾季咁,忽冷忽熱,咁就中左口嚨痛好難頂呀!

男爵府

yy13 發表於 17-6-23 00:31
普通傷風感冒發燒咳
醫生都唔會開藥
上年我仔發燒102 +喉嚨痛都只叫檸檬+蜜糖沖水

口嚨痛好難頂呀!我以為呢度既醫生會好似香港既醫生會開antibiotics。唉!食唔落野唯有當減肥囉

複式洋房

MM6 發表於 17-6-23 04:06
口嚨痛好難頂呀!我以為呢度既醫生會好似香港既醫生會開antibiotics。唉!食唔落野唯有當減肥囉
...

加拿大醫生不會隨便開antibiotics,要很嚴重的才會開。喉嚨痛可以自己好, 多休息,多食有豐富維他命C的東西加強抵抗力會好得快d。想快速d就飲維多C之類的沖濟,加拿大有隻類似維多C的好像叫emergenC ,可以考慮。

子爵府

MM6 發表於 17-6-23 04:06
...

有冇喺香港帶定d 藥過來?
我唔係移民
但我都帶左好多藥看門口
有支叫betadine 漱口水好好用
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

Only CA$60-80 without Health Card.

男爵府

yy13 發表於 17-6-23 07:22
有冇喺香港帶定d 藥過來?
我唔係移民
但我都帶左好多藥看門口

以前喺香港食成藥,只有食樂信先見效,但樂信已經冇再出,同埋喺香港都好耐冇發過燒同口嚨痛,冇乜睇過醫生。今日攞藥食時,阿仔先話我知佢之前喺香港唔舒服,佢攞左樂信食,所以只帶食剩幾粒既樂信藥過嚟

男爵府

dlee_ca 發表於 17-6-23 08:19
Only CA$60-80 without Health Card.

呢個價好似唔包藥,如果包埋藥係唔係要大約CA$100?

男爵府

mcmugmc 發表於 17-6-23 07:21
加拿大醫生不會隨便開antibiotics,要很嚴重的才會開。喉嚨痛可以自己好, 多休息,多食有豐富維他命C的東 ...

謝謝!我會買嚟試試

男爵府

MM6 發表於 17-6-23 09:47
呢個價好似唔包藥,如果包埋藥係唔係要大約CA$100?

差不多,一係叫藥房幫你執非處方成藥。

複式洋房

MM6 發表於 17-6-23 04:02
一日好似有幾季咁,忽冷忽熱,咁就中左口嚨痛好難頂呀!

keep住飲蜜糖水啦,唔使太甜,對口喉嚨痛有效

男爵府

sweethearts812 發表於 17-6-25 04:37
keep住飲蜜糖水啦,唔使太甜,對口喉嚨痛有效

多謝關心,已經好番好多!
真心多謝呢度咁多位既意見和關心感覺好窩心

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我嚟咗幾年, 已習慣普通發燒感冒唔食藥(大肚嗰陣更加唔食), even囝囝都盡量小食, 有感身體比香港嗰陣小小病就睇醫生食藥嗰陣好好多, 小病好多, 若果頭痛、發燒我會飲寶礦力溝暖水(1:1比例), 喉嚨痛飲蜜糖水, 咳就飲陳皮水, 感冒我會飲熱檸水走糖, 一日飲三次, 平時冇病一星期飲一至兩次, 助增強抵抗力, 仲可以隔日早上飲圓肉杞子水(間中會加紅棗), 助身體暖和, 冇咁容易凍親, 樓主你可以試下。

男爵府

Vinkivan 發表於 17-6-26 21:12
我嚟咗幾年, 已習慣普通發燒感冒唔食藥(大肚嗰陣更加唔食), even囝囝都盡量小食, 有感身體比香港嗰陣小小病 ...

我會試,謝謝你

子爵府

好好多就好嘞. 休息多D, 出街大人細路都帶多件衫放向車, 早晚冇太陽都凍. 而且乾燥, 食多D水.

男爵府

kimmama 發表於 17-6-27 00:56
好好多就好嘞. 休息多D, 出街大人細路都帶多件衫放向車, 早晚冇太陽都凍. 而且乾燥, 食多D水. ...

多謝你呀!面對加拿大每日咁大上落既溫差,抵抗力小d好容易中招

首頁

尾頁

跳至