醫護健康

跳至
[過敏] 氣管敏感

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我由個囡今年8月返學開始, 由9月開始病, 斷斷續續不停咳, 到而家都未停, o的痰同o的咳一路都唔清, 醫生話我氣管敏感, 個囡同我都係一樣症狀, 究竟有咩辦法可以好返, 唔該指教下.

大宅

我位大小姐都係氣管敏感, 真係睇醫生都睇到我窮. 中西藥車輪轉都係無改善. 有時真係想放棄, 唔理佢, 小小咳都費事食藥. 1月頭開始比Manuka Honey佢食, 早晚各5ML, 又好似幾有明顯改善. 成大半個月無咳, 最緊要係半夜, 之前逢半夜3-4點咳成個鐘. 真係人都癲. 我唔知係咪真接同那支honey有幫助, 心想都無壞, keep住食. 佢呢幾日都開始有小小咳, 但我覺得已經改善了很多.

那支是Comvita - Children's Propolis Herbal Elxir, Comvita 係 New Zealand, 都好有口啤. 佢有隻糖, 我自己都係氣管敏感, 有時咳起唔停, 食粒糖舒緩好多.

水晶宮

畀面勳章

請問晌邊度有得買呢 ?? 有無d岩大人食咖 ?
我99 近呢幾個月都係不停咁咳, 我想買黎
比佢試下 (已照過肺無問題, E生話係氣管敏感)
一食晒D藥又再咳番, 不停咁睇E生 ...........

原帖由 Kee 於 09-1-20 10:43 發表
我位大小姐都係氣管敏感, 真係睇醫生都睇到我窮. 中西藥車輪轉都係無改善. 有時真係想放棄, 唔理佢, 小小咳都費事食藥. 1月頭開始比Manuka Honey佢食, 早晚各5ML, 又好似幾有明顯改善. 成大半個月無咳, 最緊要係半夜 ...

大宅

我囝囝之前都咳左幾個月, 睇醫生都睇左好多錢, 之後我朋友介紹左個專醫氣管敏感既醫生比我, 睇左幾次, 到e+天氣凍都冇再咳, 真係好好, 旦就好貴囉, 不過咳真係好辛苦架, 仲要瞓得唔好, 所以e+真係好好多

:-D

珍珠宮

原帖由 Kee 於 09-1-20 10:43 發表
我位大小姐都係氣管敏感, 真係睇醫生都睇到我窮. 中西藥車輪轉都係無改善. 有時真係想放棄, 唔理佢, 小小咳都費事食藥. 1月頭開始比Manuka Honey佢食, 早晚各5ML, 又好似幾有明顯改善. 成大半個月無咳, 最緊要係半夜 ...

請問幾大個至可以食呀? 喺邊度買?

我大b都咳咗2個幾月, 佢得1歲半咋. 好心痛呀. 睇好多次醫生, 亦轉咗幾個醫生, 中西醫都睇過, 都無改善, 夜晚咳到瞓唔到, 特別係半夜3-4點坐喺度喊, 我要抱住至可以再瞓.

珍珠宮

原帖由 jj2006 於 09-1-20 10:47 發表
我囝囝之前都咳左幾個月, 睇醫生都睇左好多錢, 之後我朋友介紹左個專醫氣管敏感既醫生比我, 睇左幾次, 到e+天氣凍都冇再咳, 真係好好, 旦就好貴囉, 不過咳真係好辛苦架, 仲要瞓得唔好, 所以e+真係好好多 ...

請問要幾多錢? 我大b都咳咗2個幾月, 佢得1歲半咋, 咳到瞓唔到, 即係我都無得瞓.

可否pm個醫生資料給我?

Thank you.

大宅

請問在那裹有售 ?

原帖由 Kee 於 09-1-20 10:43 AM 發表

大宅

Comvita 好多地方都有得買, 係大的Watsons, Jusco, sogo 大百貨公司有counter, 買護理用品的Meka都有. 當然佢地自己的counter會有多d product. 我多數係 watson or meka買. 有時watson 係商場有promtion 時, 都多會有comvita的counter. 昨日才在藍田麗港城有 counter , 我買了一大包糖, 平好多. 佢有好多product, 如果去大counter, 佢地d sale姐姐都好詳細介紹, 邊隻合你99. 我知道有朋友有咳的問題, 都會介紹comvita比佢地試, 自己手袋時時準備幾粒喉糖, 可以比人試下. 我老公話叫我去comvita收番代言人費

原帖由 BonnieKam 於 09-1-20 10:47 發表
請問晌邊度有得買呢 ?? 有無d岩大人食咖 ?
我99 近呢幾個月都係不停咁咳, 我想買黎
比佢試下 (已照過肺無問題, E生話係氣管敏感)
一食晒D藥又再咳番, 不停咁睇E生 ...........

...

大宅

頭一次要照x-ray, 仲聞氣, 所以要千幾蚊, 之後就6百幾蚊, 每次都唔同架, 睇下多唔多藥囉

原帖由 KiuShaBB 於 09-1-20 10:57 發表

請問要幾多錢? 我大b都咳咗2個幾月, 佢得1歲半咋, 咳到瞓唔到, 即係我都無得瞓.

Thank you.

水晶宮

畀面勳章

真係唔該晒你, 謝謝分享 ~
等我放工去watsons 睇下先 .............

原帖由 Kee 於 09-1-20 11:04 發表
Comvita 好多地方都有得買, 係大的Watsons, Jusco, sogo 大百貨公司有counter, 買護理用品的Meka都有. 當然佢地自己的counter會有多d product. 我多數係 watson or meka買. 有時watson 係商場有promtion 時, 都多會 ...

大宅

我個囡食個隻honey, 寫2歲以下要醫生建議才可. 一樽200ml, 大約$110-$130, 睇下有無promtion.

原帖由 KiuShaBB 於 09-1-20 10:57 發表

Thank you.

大宅

記住大d的watson 才有.

原帖由 BonnieKam 於 09-1-20 11:06 發表
真係唔該晒你, 謝謝分享 ~
等我放工去watsons 睇下先 .............

珍珠宮

原帖由 Kee 於 09-1-20 11:07 發表
我個囡食個隻honey, 寫2歲以下要醫生建議才可. 一樽200ml, 大約$110-$130, 睇下有無promtion.

唔該晒你呀, 我自己都係氣管敏感, 等我都買番d先, Thank you.

珍珠宮

原帖由 jj2006 於 09-1-20 11:05 發表
頭一次要照x-ray, 仲聞氣, 所以要千幾蚊, 之後就6百幾蚊, 每次都唔同架, 睇下多唔多藥囉

嘩, 都要幾千蚊. 如果再係咁咳都要睇啦, 好慘呀, 咳到喊呀, 請問個醫生叫咩名? 診所喺邊度?

男爵府

我囝囝早幾個月都係咁......睇西醫好似好番..一停藥又有咳..之後睇中醫...效果都幾明顯... 但我都無停藥,keep住食左一兩個week先停, 因為醫師都會問有無咳,痰, 我話無. 醫師咪開d 調理/補/good for 氣管既中藥比佢.........

大宅

pm左比你呀, 係貴d, 旦個底清得好好, 唔駛好似之前咁, 睇醫生, 成日都有小小清唔晒, 睇左幾個月醫生, 一凍返小小又嚟返幾慘呀,

原帖由 KiuShaBB 於 09-1-20 11:22 發表

嘩, 都要幾千蚊. 如果再係咁咳都要睇啦, 好慘呀, 咳到喊呀, 請問個醫生叫咩名? 診所喺邊度?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 zeroling401 於 09-1-20 10:28 發表
我由個囡今年8月返學開始, 由9月開始病, 斷斷續續不停咳, 到而家都未停, o的痰同o的咳一路都唔清, 醫生話我氣管敏感, 個囡同我都係一樣症狀, 究竟有咩辦法可以好返, 唔該指教下. ...

我個囡上年返nursery都係咁,氣管敏感斷斷續續咁咳幾個月,食西e隻抗敏藥4個月都唔見效,仲食到個人青bb /臉色好差同冇哂胃口,岩岩12月開始同佢睇中醫,食o左3次藥touchwood so far 都ok,咳就止o左,e+調理身體改善"皮"胃同訓得好d,等佢有胃口 & 吸收d..
p.s. 醫c 叫阿囡介奶,因為奶係好多病既"誘因"
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

公爵府

原帖由 Kee 於 09-1-20 11:04 發表
Comvita 好多地方都有得買, 係大的Watsons, Jusco, sogo 大百貨公司有counter, 買護理用品的Meka都有. 當然佢地自己的counter會有多d product. 我多數係 watson or meka買. 有時watson 係商場有promtion 時, 都多會 ...

係咪係麗港城WATSON 有COUNTER 呀?

公爵府

原帖由 jj2006 於 09-1-20 11:25 發表
pm左比你呀, 係貴d, 旦個底清得好好, 唔駛好似之前咁, 睇醫生, 成日都有小小清唔晒, 睇左幾個月醫生, 一凍返小小又嚟返幾慘呀,

可否PM 比我呀?

複式洋房

早排我老公成日咳睇左好多醫生都唔得 , 包括埋中醫 ... 睇左好多$$$添 , 最后我叫佢睇下亞女平時睇開果個醫生 , 佢對氣管敏感 及 皮膚敏感 --- so good .... 佢遲遲唔去睇呢個醫生原因 --- 彼貴 .... 都最後佢都要屈服 , 原因佢由早咳到晚 , 又訓唔到 , 又咳到頭痛 , 點知佢睇左第一次有少少改善 , 到第2次睇 , 明顯無甘咳~~ 佢睇多次就會無事~~~ 因為醫生話佢氣管敏感第3-4級幾嚴重 , 要聞6個星期藥 ~~~

不過 , 新症第一次要 $520 or $540 唔記得 , 佢會包診金連基本藥 , 其他藥另計 , 我老公睇一次 $8xx (3日藥 +一支聞氣 --- 可聞10日) , 佢最好就係可以唔駛 $$ 幫你 test 肺功能 , 不過果咀要收 $50 , 為左個人衛生問題~~€

唉~~~ 一唔舒服睇次醫生都幾百 , 忽然間覺得d$$$好唔見駛~~~~

首頁

尾頁

跳至