嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

女女32個月,睇過兩個普通牙醫,話佢門牙曾經仆崩左,而家生牙瘡,要杜牙根,想搵兒童齒科專科,上網睇左三個醫生比較多媽媽讚好,有無睇過既媽媽覺得張婉雯醫生好啲定張虹莉醫生好啲,thx

大宅

回覆樓主

有冇媽媽可分享?我都想知

別墅

回覆樓主:

最後我睇左張虹莉醫生 做埋聞氣靜脈注射麻醉 係好貴 但值 醫生溫柔專業 屯門兩個牙醫都話我女係仆崩 張醫生一睇就話係蛀吾係仆崩 姑娘都好好 術後女女發燒同姑娘講佢都繼續同我保持聯絡跟進 而家女女牙仔靚唒喇
張醫生係好full 但我好好彩 佢好快有位比我插入檢查 然後報完價約7月25日做呢個小手術

男爵府

芝寶貝 發表於 17-7-28 13:40
最後我睇左張虹莉醫生 做埋聞氣靜脈注射麻醉 係好貴 但值 醫生溫柔專業 屯門兩個牙醫都話我女係仆崩 張醫生 ...

我仔屯門睇兩次都唔肯洗牙,睇張虹莉就好乖

而且我仔牙黑,睇兩個牙醫都解答唔到,得張醫生解答到,仲有哂例子講呢種係菌,大人唔會黑,係細路仔先會等等,好pro,雖然好貴,但我仔自此唔再怕睇牙醫

而家讀小學都唔怕睇牙保

別墅

回覆樓主

仲有我睇第一個屯門牙醫 話我女牙面蛀左 刷到係吾洗理 叫我生左牙瘡先番去睇 大約4個月後我女真係生左牙瘡睇第二個屯門牙醫 原來蛀左牙面既吾係吾洗理 係要盡快理添 不過最後我決定去張醫生度做 而家牙面白番唒 好後悔咁遲先去張醫生度搞 因為本身可能蛀既牙既範圍無咁大同咁多 吾洗搞咁多 所以睇一個專業既牙醫好緊要(emoji)(emoji)

別墅

芝寶貝 發表於 17-7-28 13:40
最後我睇左張虹莉醫生 做埋聞氣靜脈注射麻醉 係好貴 但值 醫生溫柔專業 屯門兩個牙醫都話我女係仆崩 張醫生 ...

Hi, 我女女黎緊都去張醫生度做靜脈注射麻醉杜牙根。 想問下你個小朋友做完有無話覺得不適或者痛之類?
我而家仲係好擔心個麻醉

別墅

柔谷 發表於 17-8-7 15:20
Hi, 我女女黎緊都去張醫生度做靜脈注射麻醉杜牙根。 想問下你個小朋友做完有無話覺得不適或者痛之類?
我 ...

我女女o係張醫生度杜左三隻牙根呀 我本身都好擔心個麻醉 上到去姑娘好細心講解 然後入房盡快坐低 女女聞左一陣氣就訓著左嚕 然後叫我坐外面十五分鐘等一等 話我知要整啲乜 然後就可以落街食下野等 番到上黎坐左陣 見到麻醉師由房出黎就知手術就完成了 女女醒番無任何不適 無嘔呀 好冷靜 係後來有少少扭計 因為醫生話佢做左牙套會感到緊緊的吾太舒服 我地坐左陣就渣車番屯門 女女都無嘔無乜野 番到屋企慢慢仲係咁要自己行 仲行得好快 無幾耐仲唱唒歌仔心情好靚 佢見到自己啲牙靚番唒 佢都好開心
我之前一晚都好擔心個麻醉 但真係完全吾洗擔心 起初我以為自己見到個女麻醉我會喊 但醫生同麻醉師既專業令我好放心

別墅

芝寶貝 發表於 17-8-7 15:31
我女女o係張醫生度杜左三隻牙根呀 我本身都好擔心個麻醉 上到去姑娘好細心講解 然後入房盡快坐低 女女聞左 ...

好詳細啊。多謝你覆我

別墅

柔谷 發表於 17-8-7 16:00
好詳細啊。多謝你覆我

因為我明白手術前真係會擔心 我手術前都係咁上bk search 有無整過麻醉整牙既post 好讓自己放心
我之前傻到會驚醒吾番 後來手術後同姑娘講我有咁擔心過佢話吾會..咁危險既野我地吾做架 咁危險既話吾會0係診所做啦 哈哈 我覺得自己擔心得好傻(emoji)

別墅

芝寶貝 發表於 17-8-7 16:06
因為我明白手術前真係會擔心 我手術前都係咁上bk search 有無整過麻醉整牙既post 好讓自己放心
我之前傻 ...

係啊, 我都睇左好多資料先決定做。
我地第一次睇左張醫生做檢查先既, 當然佢既報價係會令人卻步。之後我帶左女女睇多個普通牙醫同菲臘牙醫,佢地都幫唔到阿女整
之後同老公再詳細商量, 首先係錢既問題,之後傾傾下撇除左,就係最擔心既靜脈注射問題⋯⋯
希望個日阿女乖乖合作,一切順利

別墅

柔谷 發表於 17-8-7 16:13
我地第一次睇左張醫生做檢查先既, 當然佢既報價係會令人卻步。之後 ...

我本身係睇普通牙醫 但個普通牙醫態度惡劣 仲話我係錫佢既就應該做 話從來都係大人要佢地想點 細路仔就要跟住你既決定做 佢地係就咁打支針落牙肉做 從來無建議過兒童牙科專科 當我好擔心一個兩歲幾既小朋友 連補牙都爆喊 如何要杜牙根時 比我上bk發現原來有兒童齒科專科幫小朋友訓著左覺做 雖然見到人地個報價真係好貴 但係為左女女順利做唒全部有問題既牙 貴都要去 張醫生係我睇既第一個兒童齒科 檢查完報完價我都即日約期 吾想再拖延了 到做果日有隻牙本身吾洗杜牙根既都變左要做 埋單同佢報果個價差吾多 貴少少 我覺得女女順利做唒啲牙 又吾洗佢驚住喊住咁做 咁貴都值得架

別墅

柔谷 發表於 17-8-7 16:13
我地第一次睇左張醫生做檢查先既, 當然佢既報價係會令人卻步。之後 ...

一定會一切順利的 放心 佢地好專業

大宅

芝寶貝 發表於 17-6-25 22:38
女女32個月,睇過兩個普通牙醫,話佢門牙曾經仆崩左,而家生牙瘡,要杜牙根,想搵兒童齒科專科,上網睇左三 ...

請問樓主女女麻醉幾耐,同補幾多隻呀?
我都好擔心麻醉!

別墅

honeyt 發表於 17-8-8 02:46
請問樓主女女麻醉幾耐,同補幾多隻呀?
我都好擔心麻醉!

兩個鐘 共整左9隻牙 杜牙根同補牙同整左三個牙套牙紋填補 洗牙
放心 姑娘話呢個外藉麻醉師落藥好輕架咋 醫生還要在牙肉打針幫佢整架

大宅

芝寶貝 發表於 17-8-8 11:03
兩個鐘 共整左9隻牙 杜牙根同補牙同整左三個牙套牙紋填補 洗牙
放心 姑娘話呢個外藉麻醉師落藥好輕架咋 ...

我小朋友都係10隻度,
可以透露下大概幾錢嗎?
其實我最擔心係麻醉,
會不會有乜問題。
都怪我幫小朋友保養得差,嗚!

別墅

honeyt 發表於 17-8-8 20:46
我小朋友都係10隻度,
可以透露下大概幾錢嗎?
其實我最擔心係麻醉,

Total 減番一千蚊按金我比左3萬9千幾
不過佢呢個數原來又會包埋下次覆診既
我女做完完全正常呀 吾洗太擔心呀

別墅

我小朋友都係10隻度,
可以透露下大概幾錢嗎?
其實我最擔心係麻醉,

吾好怪自己啦 之前我一睇到佢棚牙都會吾開心 覺得自己搞到佢咁 但問番朋友大家都係咁上下保養 上bk睇左好多post 原來有可能同牙質有關 我同醫生講我女食好多西藥 張醫生話都有關 因為西藥好多糖份
而家整完棚牙 吾止我女知靚左開心 我都好開心 將佢棚舊牙忘記左嚕 整完保養番好啲就得喇

別墅

我小朋友都係10隻度,
可以透露下大概幾錢嗎?
其實我最擔心係麻醉,

我睇番張單原來我女整左十一隻牙 另外仲有五隻整左牙紋防蛀劑 其中三隻杜牙根 一隻牙髓治療 其中有七隻係補 杜牙根果三隻整左牙套 三張x 光 同洗牙 所以呢個價

大宅

芝寶貝 發表於 17-8-8 21:34
吾好怪自己啦 之前我一睇到佢棚牙都會吾開心 覺得自己搞到佢咁 但問番朋友大家都係咁上下保養 上bk睇左好 ...

多謝你安慰。同埋咁詳細呀。
4萬我都可以負擔到。都仲係未過到麻醉嘅心理關口,好似你之前咁諗,麻醉怕佢一直睡。
我見啲同學放學個個波板糖,朱古力,益力多,
我小朋友望住好羨慕,佢就奶,水果,麵包。
但嗰啲小朋友啲牙仲好白,好齊。。。。

別墅

honeyt 發表於 17-8-8 23:35
多謝你安慰。同埋咁詳細呀。
4萬我都可以負擔到。都仲係未過到麻醉嘅心理關口,好似你之前咁諗,麻 ...

我成日比人話 緊係成日食糖啦 但其實佢同我朋友啲仔女都係食差吾多多糖 早晚刷牙 仲係人奶b添 但都蛀到咁 又係見人地果啲又白又齊 我都諗吾明
姑娘有無幫你預計大約要整幾耐呀?
有我個女既經驗 應該可以令你無咁擔心啦:mother:
你小朋友幾大呀?

首頁

尾頁

跳至