夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

ilovegozilia 發表於 17-6-27 00:33
既然你係咁諗~即是根本不是甚麼自己未成熟~你根本不愛他~放手不要害對方一世
...
个男人根本5係楼主意中人,咁多條件限,5啱可以揀5嫁,5好嫁左又後悔,生埋怨恨更多。

大宅

回覆樓主

講咁多野
最重要嘅問題係唔夠愛
根本唔關錢事
如果你係想嫁佢
你就諗下自己點可以搵多啲錢去令兩個人快啲結婚
而唔係講來講去都仲講緊兩個人加埋得四五萬
其實你根本就嫌棄緊佢低收入又無父幹
俾唔到好生活你同埋將來嘅小朋友

珍珠宮

回覆樓主:

兩人加埋搵4~5萬,點會買唔到樓。。
得罪講句,好多人覺得為左買樓,死慳死抵,係違背左生活,但在我立場,生活係留俾收成時期用,唔係播種時期講~
兩個人只要有心,要經營一個家,絕對可以幸福快樂~
你講得岩,住都成問題,談不上生BB同結婚,你地要結婚,應先解決住屋問題,唔好婚後先話同家人住~

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

絕對認同你既講法,如果係認定既對象,其實你唸都唔駛唸就會應承嫁佢。所以一句講晒,呢個唔係你目前認定既老公。呢D唔駛問人,當佢講話想結婚果刻,你既第一個唸法巳經係你心底入面既答案。無錯!樓主講一個禮拜唔食野身體係一定出問題無得對抗自然,但係你地月入四萬都未係去到無野食既階段丫嘛,情況有無你講到咁惡劣呢,就真係要你地本人先知。人生每個階段都會有D波折,你地一齊去經歷先會可以一齊行到最後。
當你認定呢個對象,你會唸盡辨法都要嫁俾佢,唔係而家講晒將來要面對既問題出黎,又唔試下去解決,外面大把人工低過你地既人都係咁樣過佢地既人生。無野係解決唔到,係你想唔想同佢一齊去解決姐。

最後樓主話,佢覺得愛情緊要過麵包,覺得男人專一同對自己好最重要,咁仲有咩要唸呢? 你覺得搵錢難D定搵個真心、專一對自己好既男人難搵D??

大宅

回覆樓主:

睇左大家既回覆, 我諗過覺得講得好有道理。
真正愛一個人係會好盲目, 唔會計較咁多. 會好奮不顧身咁。
可能我而家真係未夠愛.

曾經我都好有果種好想每日見到佢, 一齊起身返工 放工一齊返屋企既感覺, 但係日子耐左大家鬧過大交 (最後好返), 而佢又開始平淡無咁熱情, 就好似無左果種好想一生一世既感覺咁。

但係雖然感覺平淡左, 但佢變得好了解我, 我一個表情佢就get到我想點, 比以前更加識得(駕遇)我d情緒, 有時仲會一齊諗到同一樣既野添

咁耐感情 亦有好多經歷
如果要放棄 真係好難 好唔捨得 :(

子爵府

dolceee 發表於 17-6-27 15:08
睇左大家既回覆, 我諗過覺得講得好有道理。
真正愛一個人係會好盲目, 唔會計較咁多. 會好奮不顧身咁。
可能 ...

假如你男朋友搵多兩三萬一個月,是否就會嫁俾佢?

宜家你唔捨得,可能只是擔心搵唔到另一個男人,不如拖住先,騎牛搵馬。如果是的話,早d放生佢啦......

大宅

Rilakkuma312 發表於 17-6-27 15:29

宜家你唔捨得,可能只是擔心搵唔到另一個男人,不如拖 ...

.

大宅

Rilakkuma312 發表於 17-6-27 15:29

宜家你唔捨得,可能只是擔心搵唔到另一個男人,不如拖 ...

我諗唔關事, 其實佢做緊既野都有前景, 將來都有可能搵多兩三萬。

唔捨得係因為過去既日子真係好深刻, 好似去到邊度都會諗到有關佢既回憶, 相處時果種開心都好特別, 係其他地方搵唔到。

其實咁樣我內心又有另一個疑問:
其他結婚既情侶係咪全部都係互相好愛大家先結婚? 果種好愛既水平要去到邊? 如果每對結婚前都好愛, 點解婚後咁容易不愉快, 甚至出軌, 離婚??

水晶宮

回覆 dolceee 的帖子

其實好多人結婚的背後的原因都不同, 有人因合久必婚, 有人因為年紀大, 有人想生仔............. 但可以說不是為愛而結婚的人, 婚姻大多不美滿, 因為很容易就會出現埋怨
老土點說, 婚姻可以是天堂, 可以是地獄, 關鍵是你們必須兩個人一齊努力維繫, 放下一些自己, 互相包容

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

dolceee 發表於 17-6-26 18:01
呢個都係一個問題
我覺得佢愛我多過我愛佢 (好多)
活在被愛既狀態下一方面覺得好幸福
JM 你拍過幾多次拖呀?有試過你鍾意佢多過佢鍾意你嗎?我試過一次,係好似好偉大好浪漫,但日子耐左,真心覺得又辛苦又攰,我最後都係忍唔住叫分手。
依家C6就係錫到我不得了嘅,我個女仲細,不過我已經開始幫阿女洗腦,叫佢揾老公要揾個鍾意佢多過佢鍾意人嘅,女仔咁先至幸福我覺得。

其實好多人臨結婚都會亂唸野,我當年臨結婚都有猶豫,好正常架。冷靜d唸下啦。

水晶宮

dolceee 發表於 17-6-27 16:35
我諗唔關事, 其實佢做緊既野都有前景, 將來都有可能搵多兩三萬。

唔捨得係因為過去既日子真係好深刻, 好 ...

因為人會變, 你好鐘意好鐘意食 a 餐廳, 但食耐咗有時都會想試 b餐廳。。。睇吓控唔控制到自己慾望

大宅

BeadBead 發表於 17-6-27 18:48
JM 你拍過幾多次拖呀?有試過你鍾意佢多過佢鍾意你嗎?我試過一次,係好似好偉大好浪漫,但日子耐左,真心 ...

JM 我一次咋 ....... 無經驗所以我比較唔到呀
我d朋友話我好好彩 第一次就遇到個對我咁好既 但係就寵壞哂 而且期望好高 好多野係我眼中覺得好基本 但人地試過男朋友對佢麻麻果d 就會覺得我咁樣已經好好。搞到我就無人地咁易滿足。
有陣時我會諗 會唔會搵一個我鐘意多過會鐘意我既 會幸福d?
因為一段關係最緊要係包容,如果我鐘意佢多過佢鐘意我,咁我就會比較樂意去包容
但而家個情況就好似我要人包容我咁。
我都好亂呀而家

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

dolceee 發表於 17-6-27 19:17
JM 我一次咋 ....... 無經驗所以我比較唔到呀
我d朋友話我好好彩 第一次就遇到個對我咁好既 但係就寵壞哂 ...
我都估你係無痛過⋯⋯替你高興,因為不停付出但得唔到自己期望嘅回應,真係好辛苦。你睇呢版好多JM話C6 唔體貼、唔幫手做家務、唔湊仔,我覺得婚前已經係你緊佢多過佢緊你嘅,婚後你少左籌碼,只會更差。人到中年,老婆越來越唔吸引,老公就事業有成,繼續有野花痴埋去。廿年前已經麻麻地鍾意你嘅人,容易堅守係你身邊嗎?

大宅

KILW 發表於 17-6-26 19:21
嫁定唔嫁其實好簡單問自己,想唔想未來嘅人生有呢個人一直存在?
現實問題只係睇2個人有無上進心,宜家大家 ...

我老公大我九年。佢45。一早買咗樓。我冇諗過嫁俾佢。但係突然有咗。我阿媽話要個b就要結婚。結咗婚先兩個幾月,先發覺佢屋企好dirty。於是我日日掃地抹枱,佢日日返到嚟打機睇電視,叫佢吸個塵吸了兩個月都未動手。鬧又鬧過,脾氣又發過。佢係唔洗我返工,但日日做家務做到我肌肉痛。

大宅

BeadBead 發表於 17-6-27 20:06
我都估你係無痛過⋯⋯替你高興,因為不停付出但得唔到自己期望嘅回應,真係好辛苦。你睇呢版好多JM話C6 唔 ...

如果我老公夠擔唔湊仔,唔分擔家務,我會帶個女走佬。

子爵府

dolceee 發表於 17-6-26 15:13
hello 各位JM, 大家可以分享下當初點樣認定老公係Mr. right嗎? 而家睇返覺得自己揀得岩唔岩? 當初拍拖係拍 ...
我有類似經歷。
你可以睇我出的post。
我從冇後悔嫁我丈夫。
我只後悔生小朋友。我雖然後悔生,但不代表我不愛我的女兒,我非常愛我的女兒。我情願全職三步不出家門來湊,教育女兒也不願意出來打工賺錢養起成個家。

案你現時的情況和你的觀感,你男友的觀感,你看得準,你和他還未達到共識。暫時不和他結婚生仔的好。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

樓主, 睇晒你既reply, 我諗我情況同你都有d似..
我都已經廿中, 同男友一齊左3年幾, 大家加埋搵5萬多d, 但不是fixed的, 因包埋allowance/commission之類既野, 如果只計base只有4萬多..
我地都一樣冇父幹, 有積蓄但如果而家要買樓, 肯定係會清袋...
而且而家樓價咁貴, 講真我都唔想而家入市...
我男友都對我幾好, 係認定同我一生的人, 佢都會怕冇左我, 可能因為佢愛我多過我愛佢...
但我同佢都係想要小朋友的...不過我認同你, 如果未有自己樓就生小朋友, 我都覺得好似有d risky...

但我覺得係考慮結婚呢樣野, 我最大concern係我心裡仲有d疑惑, 因我同佢之前仲有d問題我覺得係有懷疑....呢方面主要係同我家人有關.....而我男友有d位又好有性格, 覺得係點就係要咁做....有時我都會諗其實心底仲有unsure大家點繼續呢?
但我地都唔係果種好拎問題出黎解決既人....拎得出黎時已經係嘈交...嘈得多都傷感情 (但好少嘈)...

我覺得係我男友心目中, 佢都係驚我會離開佢, 可能佢都會想觀望下睇下我係咪真係選定左佢; 而係我心目中, 我係覺得大家仲有d問題 (not just $$), 唉有時都幾矛盾, 唔知點做好....

sorry我講到好亂

大宅

你估我唔到 發表於 17-6-28 15:28
樓主, 睇晒你既reply, 我諗我情況同你都有d似..
我都已經廿中, 同男友一齊左3年幾, 大家加埋搵5萬多d, 但不 ...

係呀 我地情況真係差唔多!
細個果陣我幻想自己26歲結婚28歲生仔
但可惜而家仲有幾年就30 仲心大心細緊眼前係唔係mr. right .....唉

你地有無傾過結婚既計劃呀? 而家d樓咁貴 買又負責重。唔買又無理由訓街.... 租又儲唔到錢離買樓更遠。又無理由拖多幾年先結婚 到時可能仲貴

我覺得你地真係開心見誠傾下好! 我以前都成日將d野收收埋埋講唔出口, 但後來發現敢講就會化解好多誤會, 大家更加明白大家 相處更好。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

dolceee 發表於 17-6-28 15:41
係呀 我地情況真係差唔多!
細個果陣我幻想自己26歲結婚28歲生仔
但可惜而家仲有幾年就30 仲心大心細緊眼 ...
結婚計劃...如果你係話大家真係傾點樣儲蓄, 要儲幾多錢 (目標), 婚後住邊, 等等呢d係冇確實傾過但佢有講過佢唔想擺酒 (唔想應酬 + 朋友唔多); 我地有傾過買樓, 最後共識係而家唔係岩的時機 (原因: 樓價現時太貴 + 買既話要清袋); 大家都知大家有儲緊錢但我地冇家目標話每月要儲幾多呀等等, 比較上係各有各自己做....我有多次強調婚後必須幫手做家務, 一齊照顧小朋友之類, 唔可以由我一個做晒, 佢把口都話OK既; 佢之前有講過話plan求婚, 咁我冇上心, 佢真係求先算 基本上都係咁上下, 我地冇去詳細計劃....你地呢? 已經去到詳細計劃/求婚了嗎??

我同意你講, 而家樓價真係買唔起, 亦好唔抵買, 講真你問如果我要買, 我相信我係要搵新樓+發展商幫手做按歇/按歇保險果D (即9成按), 因為我相信我地積蓄加埋係唔夠100萬...另外仲做要預錢裝修之類....咁情況其實真係唔適合入市....
租屋我OK既, 我諗又唔會話租地方就完全儲唔到錢, 因為租金同供樓開支可能差唔多, 租仲省左個首期...但我諗租係會儲少左錢.....離買樓係遠既, 但我未至於好抗拒租樓....

有時我唔知點開心見誠講, 有d問題我已經同佢講過.....但佢就會覺得我係怪佢, 明明我係勁好聲好氣, 真係一d罵佢語氣都冇, 係好平靜去講, 佢都會覺得我係blame佢之類, 跟住就會嘈

你之前話你同男友都嘈過幾次大交, 咁果d問題, 而家係咪解決到晒?? 即係話, 你地之間只得返現實問題要解決??

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

dolceee 發表於 17-6-26 15:13
hello 各位JM, 大家可以分享下當初點樣認定老公係Mr. right嗎? 而家睇返覺得自己揀得岩唔岩? 當初拍拖係拍 ...

妳比較理性。窮人生育,累人累物。

首頁

尾頁

跳至