論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

爬左文關於續約,仲有少少唔明!
1. 去菲領使館係咪工人帶齊野自己去就得?僱主唔洗一齊去?
2. 見證人有冇咩特別要求?例如先生/太太都可以?
3. 11月頭完合約,幾時可以做新合約?
3. 工人visa 係11月頭過期,佢想聖誕先返去。
真空左1個月,又可唔可以呢?

呢個工人做野幾好,安排到我都想俾佢聖誕返去開心下!Thx

子爵府

BK Milk勳章

Msolivialeung 發表於 17-6-26 15:20
2. 見證人有冇 ...

1, 工人帶齊文件去,僱主唔洗去。
2, 唔肯定,但最好搵街外人(隔離鄰舍,樓下保安等...) 比較好
3, 好似係working visa 到期前60日內先可以做
4, 如果佢12月先放假,新合約應該係接住舊合約開始 (11月頭開始),到12月先至放假比佢,但機票價錢貴d

工人最遲離港日期(根據現在合約),就係passport上貼的日子。如果你要佢留港,唯有係即時開始新合約。

如有錯請指正。

水晶宮

Msolivialeung 發表於 17-6-26 15:20

no.4) 續約, 工人幾時放年假回鄉是不會影響新合約的開始日期。

新合約的開始日期係接住舊合約 (舊合約的開始日期係工人入境果一日), 新舊合約之間不會斷, 斷開就唔係續約, 服務年期亦會斷開。

男爵府

2. 我的見證人係我老公,姐姐搵左同大廈的一位姐姐做見證人!
4. 照續約,只需填份延長逗留期限之類既FORM(填番點解要遲啲先返去, 可延遲一年返去的),一併交回入境處就得架啦! 份FORM喺入境處攞一式四份合約時有夾埋比你的!

子爵府

avang 發表於 17-6-26 17:05
2. 我的見證人係我老公,姐姐搵左同大廈的一位姐姐做見證人!
4. 照續約,只需填份延長逗留期限之類既FORM( ...
Thx

子爵府

birdbird 發表於 17-6-26 16:30

no.4) 續約, 工人幾時放年假回鄉是不會影響新合約的開始日 ...
明白哂,thx

子爵府

ada_fung 發表於 17-6-26 16:13

1, 工人帶齊文件去,僱主唔洗去。
清楚明白,thx

大宅

借個位一問,自行叫姐姐去續約,是否不用帶僱主入息證明呢?

子爵府

Capricorn2521 發表於 17-6-28 16:32
借個位一問,自行叫姐姐去續約,是否不用帶僱主入息證明呢?
續約係唔洗入息證明,第一次申請就要。

大宅

Msolivialeung 發表於 17-6-28 17:26
續約係唔洗入息證明,第一次申請就要。

Thank you so much !

首頁

尾頁

跳至