6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

hkcalvin 發表於 17-6-30 19:28
其實我都糸啱啱有咗細B 力不從心 所以更擔心情況再惡化 多謝你鼓勵!

我完全明白你吖!
你應該慶幸你工人可以照顧到你大B,你坐月可以安心照顧細既!
我冇同大女訓左8 個月,之前以為從此唔會同我訓,但佢而家晚晚同我訓!

複式洋房

回覆樓主:

唔知可唔可行:我每朝早少少起身,換好哂衫就带仔落街兜個圈,花十分鐘左右,小親子時光。我每晚都成9至十點鐘至返,我個仔十二點左右瞓。基本上我返到屋企食個快飲冲個快凉就同仔玩。
唔好氣餒,你係佢媽咪呢個先係事實

複式洋房

回覆樓主:

加油啊媽媽!
我都係working mum,
BB有佢嫲嫲同埋婆婆一輪流幫手照顧, 有時候佢都會唔記得咗我

我大女7個幾月,而家我又陀緊BB....腰酸背痛好辛苦,不過我仍然日日同佢玩「飛天豬」, 佢好開心的!!

大宅

咁快有細B 唔多唔少都覺得愧對大B
唯有自己仲有能力嘅時候多啲陪佢玩

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

BB大咗就會明白,努力

大宅

其實我都係咁...不過冇計...生孩子...只要她快樂健康便足夠.我相信佢會明白媽媽對佢嘅愛的. 樓主!加油!不要想太多

大宅

hkcalvin 發表於 17-6-28 08:52
多謝大家鼓勵 希望BB再大d真係會好d 識分

一定會好家,bb黏媽咪是天性黎家:)weekend 帶佢出街,陪佢玩呀,唔好氣餒呀!加油

別墅

MommyPanel勳章

各位working mum,大家一齊加油,只要我地用心去錫BB,我相信BB一定感受到㗎!

男爵府

回覆樓主

我係FTM,雖然可以享受親子時間,但沒有收入,出街或者在家都會受到冷言冷語,都好難受,有捨必有得,沒有陪伴不等於不疼愛,只是妳在為他將來生活努力和奮鬥,放寬心態,做好自己就足夠,小朋友大過會明白。

複式洋房

我都係在職媽媽,仲要on shift添,本身係公立醫院做護士,翻到忙到死,放工簡直想攤屍,但有阿女之後我每日都盡力趕翻屋企,就算追更都翻屋企,放假放工又陪住佢,夜晚堅持同佢同房,幾攰都好都堅持,結果我女係最痴我,一見到我就要我抱,只要我係到就唔比其他人氹佢訓教,係其他人懷抱訓訓下聽到我把聲都即刻扭計要我抱佢。。所以堅持係有成果嫁,我女唔係人奶b,又係嫲嫲日日湊住佢,我一直都好擔心佢認人開始就會唔痴我,擔心到有d產後抑鬱,但可能因為我真係好緊張佢,想要佢由細到宜家都係比較痴我,而唔係湊開佢既嫲嫲,所以你唔好咁灰心,只要你肯付出,佢會feel到的,會愈來愈痴你嫁

別墅

hkcalvin 發表於 17-6-27 22:14
我是一個working mom. Bb 聽日九個月了。但你要的不是我⋯是工人⋯
我已經將可以比你嘅時間比晒你 不論放工 ...

唔好唔開心啦
我個女見到姐姐會姣笑,姐姐唔係身邊就4圍搵佢。

不過我安慰自己,姐姐用心湊bb先甘痴佢,我地就可以放心番工。

bb再大d就會痴番你架

子爵府

回覆樓主:

我明白如果揍唔掂BB會唔開心,但唔係幾明點解想BB痴住自己唔痴其他人,係咩原因呢?開心嘅BB係好多人都會鍾意, 喜歡同人相處, 而唔係只認一個人。同邊個玩得多熟啲好自然,小朋友大個當然知邊個係媽咪,唔駛唔開心。

男爵府

我是一個working mom. Bb 聽日九個月了。但你要的不是我⋯是工人⋯

樓主,我明白你的苦惱。我有實踐過,研究過為何bb夜晚要醒幾次喊幾次。我個b之前都係甘,我宜家能成功訓覺個b自行入睡,同夜晚最多醒一次。宜家將方法分享比你。
你要同bb同房不同床,比佢訓bb床。當bb半夜醒,係因為想抱和關注,佢明白喊得多就會得到關注越多。為了你自己和bb的睡眠質量,你要狠下心做。當b喊時,你不要第一時間拍佢安撫佢,如果你馬上安撫佢,佢個幾鐘之後又會再喊,一晚可以喊幾次,不停喊。
所以佢夜晚入睡後第一次喊,你由佢喊五分鐘先。然後先拍下佢,暫時唔好抱佢。十幾分鍾後仍然唔停,你就抱下佢。第二次又係用呢個方法,如是者。
只要你頭一個禮拜用呢個方法,一定會減少b夜晚醒來喊的機會。以後就有好覺訓啦
我個b之前夜晚一個鍾醒一次,成晚唔使訓。我用呢個方法,宜家佢夜晚唔使氹,八點自己訓,半夜醒一次喊,我由佢喊兩分鍾唔理,然後佢又自己訓左。

男爵府

樓主,調轉諗吖
你寧願工人搞得掂你個B,定係佢搞唔掂你個B呢?
身為working mother,可以搵到一個BB肯癡嘅工人,係我地嘅福氣吖!
bb宜家仲細,大個就會識分邊個係媽咪架啦,放心啦!現階段能夠搵到人比bb一個安全嘅環境長大已經足夠。
自己返工,做個獨立女性,和老公恩愛,有個穩固嘅家庭,就係比小孩子最好嘅禮物!

公爵府

kiggs 發表於 17-6-28 09:21
你的工人絕不可以炒,bb咁痴工人先証明工人對bb好, 湊得好, 好工人不易求
...

係囉,bb大啲佢會變嘅,佢會知道媽咪係邊個,同埋平時多啲互動,多啲陪佢

複式洋房

回覆樓主

Bb係咁,只會對住照顧佢最多嘅人 笑。香港地個個都要搵食,真係無法。

大宅

jasmine91994 發表於 17-7-22 14:40
我都係在職媽媽,仲要on shift添,本身係公立醫院做護士,翻到忙到死,放工簡直想攤屍,但有阿女之後我每日 ...

你同我諗法一樣,我都想個囡痴我,而唔係平日湊佢既嫲嫲,我好緊張個囡,之前成日擔心呢樣嗰樣,成日喊,我老公好驚我有產後抑鬱,好彩現在放鬆返好多
在職媽媽加油,每日花時間陪bb玩,bb一定認得媽咪嫁

公爵府

teeteetunhk 發表於 17-6-28 09:40
我個女7個月,都係一見姐姐即笑,但平日係婆婆嫲嫲輪住湊,姐姐冇乜機會湊。我諗始終姐姐一星期有6日响度, ...

因為工人對佢時間多,陪佢玩,正常喇,小朋友都係咁,不過大咗就好架喇

珍珠宮

回覆樓主

你已經好犀利喇,俾多D信心,加油

大宅

我同樓主一樣,當阿囡6個月時佢只跟工人姐姐同婆婆,就連我老公都肯跟,我永遠只會排第尾,氹訓覺只有工人姐姐先攪掂,我抱上手只會爆喊, 扭計亦只有工人姐姐同老公先攪掂,我又係一抱上手只會喊, 我真係好唔開心, 果時我成日喊, 雖然老公成日安尉我,但我都無法釋懷, 因我已經一收工就飛返屋企同佢玩氹佢喂佢食奶, 但佢嘅回應就係喊, 我從冇放棄, 日日如事, 飛返屋同佢玩喂佢飲奶, 而家阿囡就尼10個月喇,佢而家扭計只會跟我,我一行開佢就喊,一步都唔想離開我,好似有痴媽証咁,所以各位媽媽加油呀,我相信我地嘅努力係唔會白費的,阿囡/囝一定會知道的。

首頁

尾頁

跳至