在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是一個working mom. Bb 聽日九個月了。但你要的不是我⋯是工人⋯
我已經將可以比你嘅時間比晒你 不論放工後或假日我已經冇晒私人時間/娛樂 無論幾攰都堅持放工後親自餵食沖涼陪玩陪讀氹瞓覺
但你每晚醒幾次 我日頭根本冇精神做野 迫於無奈最近將你入睡後由我地房移去工人房
可能對於未懂性嘅你 仍然重要過quality. 我輸了⋯⋯你對着笑得最多的是工人 能最快哄你入睡的是工人 能令你乖乖不扭計吃完奶吃完飯的也是工人
我知道我不應該呷這種醋 但我心裡就是不好受 我已經唔知道我再可以做啲乜嘢去滿足你討好你 我只覺得力不從心 好攰好氣餒 好似付出嘅所有都係白費⋯

純呻 呻完.

男爵府

回覆樓主

理解你!一切為B著想,但B只親近陪佢抱佢最多果個,當時我個B都係咁,我都偷偷流眼淚,佢成日叫錯我,即係叫媽咪叫錯姐姐,但慢慢大,佢會明媽咪最親,不過,夜晚要同B一起睏,最好!希望幫到你!

大宅

豆豆B 發表於 17-6-28 06:54
理解你!一切為B著想,但B只親近陪佢抱佢最多果個,當時我個B都係咁,我都偷偷流眼淚,佢成日叫錯我,即係 ...

最多只能做到氹佢訓著後交比工人 起碼最後見到我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

千祈唔好咁諗. 你唔做野 bb 又點可以有好生活?

有d 野要睇開d, 湊仔既付出同收入唔會成正比. 而家講係bb 痴邊個, 第日係講bb 食飯, 你落足心機去煮, 佢唔食就唔食.

佢痴工人, 可能話佢慣左工人既湊法. 假如第日佢痴番你, wm 會解說成bb 會識分邊個係媽媽, ftm 會解說成對住你有新鮮感而唔會理個ftm. 所以呢d 野係觀點與角度既問題. 鑽牛角盞辛苦自己.

我係ftm, 兩個仔一向唔痴我, 係細女至痴我. 對住大仔時我都呷過醋, 果陣我要返工, 到佢8個月至同老公家庭團聚兼做 ftm, 佢痴婆婆痴我老公 (佢仲要唔識我老公d 語言!) 都唔痴我, 咁我又可以點... 自己屈住冇用, 唯有睇開d, 我當係人夾人緣, 強求盞令自己唔開心.

加油!

男爵府

hkcalvin 發表於 17-6-28 08:39
最多只能做到氹佢訓著後交比工人 起碼最後見到我

訓醒見到你,會更加緊要,會親密啲!

大宅

所以我堅持BB 訓我隔離, 雖然攰但值得

呀Q d 咁諗, 起碼你請到個好錫你bb 既工人, 呢度好多jm會好羨慕

大宅

我都知請到好嘅好難得 點都好過遇著衰嘅

wcpcelia    發表於 17-6-30 09:24

男爵府

開心吸收勳章

我兩個小朋友都是我湊住訓的,日頭是跟99,雖然辛苦,日頭返工,夜晚湊是好累但我都堅持住 .辛苦都撐下來了.同自己訓會親近好多的.

男爵府

回覆 hkcalvin 的帖子

樓主, 証明工人好比心機去湊, 係好事信我, 大D BB 唔會甘

男爵府

回覆樓主:

好明白樓主
就算bb由細到大夜晚跟我瞓
每晚醒飲夜奶都係我包辦
但呀b都係痴姐姐 因為姐姐對佢時間長 又會同佢玩

男爵府

回覆樓主:

樓主我同你一樣,唯一唔同既係夜晚瞓覺個女係同我一齊,我女bb時都痴我,但就更鍾意姐姐, 我又覺得冇乜野,反而咁仲好,多個人幫輕下....到個女大大下,識行了,我同佢去行街去玩陪睇圖書...佢而家就跟我多過跟姐姐......
大大下真係會知邊個係話事人--阿媽

大宅

我份工需要高度專注 唔容許我出錯
所以唯有暗到佢訓之後交比工人
因為佢瞓着咗喺度嗌都瞌埋眼
我諗住橫掂佢都唔知邊個係身邊就算啦
好過我一晚俾佢整醒好多次第日冇精神

水晶宮

回覆樓主

好事,比我會開心,因為工人應該對 BB 幾好,我可放心賺錢才有美好的生活

大宅

回覆樓主

我有絕招,就係親子伴讀
大仔一歲跟番我
細仔兩歲
不要灰心

子爵府

回覆樓主

不要灰心,BB 現在還小,很快小朋友會攪清楚邊個係媽媽,邊個係照顧自己的姐姐,這是天性,唔會混淆的。

公爵府

樓主,你唔好比咁大壓力自己啦,當年我小朋友好跟工人姐姐,出街都拖佢唔拖我,O個下我都好sad架,不過另一方面諗,你BB肯跟姐姐,都證明姐姐係幫到手啦,你應該安心先係~

大宅

hkcalvin 發表於 17-6-27 22:16
我是一個working mom. Bb 聽日九個月了。但你要的不是我⋯是工人⋯
我已經將可以比你嘅時間比晒你 不論放工 ...

往好處想,應該感恩請到個心地好又幫到手嘅工人姐姐

大宅

都明白係自己鑽牛角尖 呢個心結除左自己冇人幫到我解 但每日番到去面對同樣唔想見嘅畫面(工人同B相處) 真係好難唔諗好難放得開

大宅

hkcalvin 發表於 17-6-28 20:08
都明白係自己鑽牛角尖 呢個心結除左自己冇人幫到我解 但每日番到去面對同樣唔想見嘅畫面(工人同B相處) 真 ...

我都有同樣遭遇,囡囡痴工人,到兩歲了,有時候,佢都會痴姐姐,等佢識行識走,如之前回應一樣,你多d同佢獨處,同埋屋內或床邊有家庭照,同佢講你係媽媽。努力!

男爵府

回覆樓主

又唔駛灰喎,我個囡一歲前訓覺只要工人或老公,但點知佢越大越痴我,我唔係成日陪佢架,但佢一定知道邊個最錫佢

首頁

尾頁

跳至