少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我同阿媽大哥大嫂姪仔姪女一齊住, 屋企仲養咗隻小狗. 可惜姪仔(5歳半)經常"唔小心地"踼到或踩到或跨過隻狗. 阿媽已經經常出聲叫住我姪仔唔好咁做(我大哥大嫂係咁易叫過下個仔唔好再去踩隻狗),但姪仔仍然經常"唔小心地"去欺侮隻狗.
今晚姪仔又一次"唔小心地"踩到隻小狗,我親眼所見,所以終於忍唔住,捉住個姪仔,扭佢耳仔嚟話佢講,點解要成日"蝦"隻狗?
講無兩句,姪仔已經放聲大喊, 當時佢阿爸(即我大哥)已經同我講夠啦,唔駛再話佢(我姪仔).之後仲抱住個仔入房關埋房門.
無幾耐就黑住塊面出嚟話同我講:代個仔同我講對唔住.
我當時已經發火,我同佢講:你個仔唔係對唔住我,佢係對唔住隻狗. 隻狗一次又一次俾佢蝦都冇去咬佢.
之後我阿嫂同姪女返到嚟屋企,我阿嫂講無兩句已經情緒好激動,回應咗兩句話小朋友都係唔小心,之後就返入房關埋房門.
想問大家呢個情況,最大問題係唔係我做錯? 還是我唔應該同人敎仔?(其實我都唔想敎,但見到個姪仔一而再,再而三咁欺侮小動物,終於出咗聲.)唔鬧都鬧咗,仲可以點做?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔鬧都鬧咗, 咪由得佢.

大宅

開心吸收勳章

其實五歲小朋友已經分辨到什麼可以做, 有什麼係不能做, 而你大哥大嫂亦縱容個仔, 但你自己亦唔應該積積埋埋先至爆個小朋友, 一開始你覺得小朋友唔啱, 應該平心靜氣同你大哥講, 叫佢自己好好管教個仔, 本人覺得佢唔係你個仔, 所以唔應該扭去耳仔, 因為大哥大嫂可能真係會好唔鍾意 , 事到如今你唔講都講咗, 起碼佢哋知道你嘅感受都唔係壞事, 同埋講真大哥大嫂縱容個仔嘅後果, 你估將來邊個受返, 所以你亦無謂勞氣幫人教仔。
平淡是福

伯爵府

eyao 發表於 17-6-28 20:05
我同阿媽大哥大嫂姪仔姪女一齊住, 屋企仲養咗隻小狗. 可惜姪仔(5歳半)經常"唔小心地"踼到或踩到或跨過隻狗 ...

隻狗係边个養袈?

水晶宮

回覆樓主:

你錯在出手扭你侄仔隻耳仔! 人地父母都唔捨得出手打個仔, 但你竟然扭個小朋友耳仔, 你有幾大道理都冇用!

男爵府

回覆樓主:

你錯在出手,
你可以鬧佢,教佢,
但冇可能出手打佢,
唔係你既小朋友,
你真係冇資格扭佢耳仔,
我做人媽媽,
唔會容許其他人咁對我個仔,
更加唔會咁對人地既小朋友,
幾親,都唔係父母,
下次出口話佢,鬧就算,
面黑,你米更黑囉,
唔好出手啦。。。

大宅

畀面勳章

回覆樓主

多謝各位嘅意見, 如樓上位朋友話齋,我錯在出手. 所以噚晚當我再次見到個姪仔要撩隻狗嘅時候,只好抱走隻狗。(連鬧都唔想鬧,因為姪仔現階段發展到佢阿爸鬧佢,佢凶返阿爸嘅地步。)
唔係冇同個小朋友講過,有咩做得有咩唔做得,由其係我阿媽,經常提醒小朋友。佢甚至俾自己仔女覺得佢係「厚多士」,俾啲孫仔孫女當透明,話嫲嫲好煩。今次呢件事發生後,連我阿嫂都當我阿媽透明咁,真係趟着也中槍。只可以話小朋友係一面鏡,見到大人嘅行為,佢地都會有樣學樣。
我好贊同樓上有位朋友話:
你估將來邊個受返, 所以你亦無謂勞氣幫人教仔。
只不過我阿媽總係話,依家唔敎,唔通要等到悲劇發生咗先嚟後悔。
現在我只好講,或者等到將來有咩事嘅時候,我都可能睇唔到了。

首頁

尾頁

跳至