興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

廣告話:
全高清CMOS影像感應器 相片質素與EOS同樣出色
與EOS數碼單鏡反光相機系列一樣, HF100高清數碼攝錄機同樣具備享負盛名的佳能CMOS影像感應器,帶來雜訊極低及色彩還原度極高的數碼影像,確保所拍攝的高清畫質銳利細緻。為了獲得更高影像質素,HF100首次配備331萬像素全高清CMOS影像感應器,成為佳能數碼攝錄機系列中CMOS像素最高的高清數碼攝錄機。

由於像素極高 HF100高清數碼攝錄機的高清CMOS影像感應器支援全高清攝錄制式,拍攝出解像度達1,920 x 1,080的全高清影片。代表影片能以點對點方式與高清螢幕接軌,讓用戶享受解像度更高及更震撼的高清畫面。另外,CMOS的高感光度更有助於昏暗環境下拍攝,於夜攝模式中,HF100高清攝錄機仍可在只有0.2 lux光度的環境下進行拍攝,同時將雜訊及色差情況降至最低,為用戶帶來真正清晰無瑕的高清享受。

講到好勁咁. 但係得331像素 .. 唔係好低咩?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我諗係因爲 movie 既像素計法同硬照唔同,所以 3百幾已經算高卦

不過 canon 剛出左 HF s100, 像素係 800,仲高好多

大宅

你自己計 HD 1920x1080 = 2M pixel

http://en.wikipedia.org/wiki/1080_HD

簡單講一塊2M的sensor已經可以拍到高清,
但一般人以為像素多就代表勁D~

其實你要留意係個frame rate,意思係一秒幾多格(以前係用film一秒24格),同埋現時主流都係1080i(你睇高清電視都係 e.g. 1080i/50Hz)

另外你要留意係個sensor大小(size),簡單講cmos/ccd sensor的size係同價錢成正比(你用pixel計其實係冇意義)

佢比咁多 pixel 你其實係叫你比多d錢去用部攝錄機去影相

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

哦. 原來係咁. 我諗住懶d淨係帶部攝錄出街
係呢. HF100 產生出來既 .MTS 係用咩開來看同convert 做其他 e.g. Mpeg 制式?
有無d 易用又唔大咬既software介紹?

我家下響公司, 無帶跟機software CD , 又dl 唔到full version PIXELA Image Mixer 3 SE, 又心急想睇下個video 效果, 唔知有無 link /website 可以download full version PIXELA Image Mixer 3 SE ?

複式洋房

想問一下咁Canon HF100 同 Sony CX100, 邊個會好D呢?????

Sony 岩岩出左CX100, 價錢都OK喎, $6980...

原帖由 luiwhy 於 09-1-21 15:00 發表
你自己計 HD 1920x1080 = 2M pixel

http://en.wikipedia.org/wiki/1080_HD

簡單講一塊2M的sensor已經可以拍到高清,
但一般人以為像素多就代表勁D~

其實你要留意係個frame rate,意思係一秒幾多格(以前係用film一秒24 ...

大宅

個人認為高清攝錄機尚未成熟,product都轉得好快,CX100應該係$5980,HF100就係$6980

攝錄機最值錢係個影像感測器(CMOS/CCD)的大小,CX100用1/5吋CMOS,好明顯係一部low-end機,HF100係1/3.2吋 (Sony 1/3吋可考慮CX12,但你買sony memory stick都買到你窮,其他sony 1/3吋有HDD都過萬),CMOS/CCD size會直接影響畫質同埋光線不足的quality (就算係3-CCD情況都係類同)

另一個問題係部機有冇內置HDD或者Flash Memory,一般一小時(最高quality)就用8GB,如果去旅行,一係帶多幾張card,一係就帶埋部sub-notebook去,雖然memory card會愈來愈平,而且外置HDD都唔算貴(幾佰元),但你要人肉process/copy/edit咁大的file要用時間呢,拍時好開心,返到屋企處理時就……

個人認為,如果你急用,而最終都係用DVD,咁不如用住720p的攝錄機算

複式洋房

我最後買左HF10喇!!!! 好開心呀....
不過都唔係好識用, 哈哈
我買$6,000 咋, 不過冇CARD送, 得袋同電... 唔緊要啦, 反正有16G 內置, 都可以玩住先, 遲D去買番2張CARD...

真係唔該晒你地俾咁多寶貴意見我呀, 因為我真係乜都唔識...

複式洋房

siuyin0831 / 各位
本人都係身手, 想問下你買HF10, $6000, 咁平,係咪水貨? 因為最近我睇僅HF 100 在豐澤減左都要$5980不過有4GB卡送 lor.
tks!

首頁

尾頁

跳至