自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一向以為巴士斜板只是輪椅尊用。

今天等巴士中,奇怪埋站的巴士為何停了,
但成村人又企定定,完來車長放斜台,但上車的是有BB坐緊的BB車。

如果得一個大人,上到車跟本無可能善後到,又要御裝BB,又要摺車。但我不是同車,又看不到之後的情況,因有成村人上車。

乜斜板可以俾BB車用,我真係見識少。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個BB 可能係特殊需要呢! 唔信司機大佬會亂黎!!

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

呢個車長咁好既!

珍珠宮

回覆樓主:

我未試過

子爵府

Ronald媽媽 發表於 17-7-2 15:21
但成村人又企定定,完來車長放斜 ...

會唔會架車入面係傷殘小朋友並非bb.因為規定bb車要收埋,我見過好多次啲人抬左bb車上巴士司機都要佢地收埋先開車。

男爵府

回覆樓主

乜上巴士唔洗摺車咩

珍珠宮

開心吸收勳章

Ronald媽媽 發表於 17-7-2 15:21
但成村人又企定定,完來車長放斜 ...

可能妳睇漏眼, 有其他需要人士用
違規內容

男爵府

回覆樓主

我未見過,但我帶住小朋友一定收車先上巴士,據我所知係傷殘及老人家輪椅先可以唔收。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

只見過司機要求bb 車要摺起。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

未見過bb車用斜板,但落車果陣見過有bb無收車放系度,上面無bb

水晶宮

回覆樓主:

正常唔係要收起bb車架咩?

男爵府

hnh_mami 發表於 17-7-2 15:55
會唔會架車入面係傷殘小朋友並非bb.因為規定bb車要收埋,我見過好多次啲人抬左bb車上巴士司機都要佢地收埋 ...

yes

侯爵府

陪月勳章

可能係傷殘的小孩,正常BB車一定要收車

大宅

回覆樓主

見過,個媽媽當時出示左張唔知咩証比司機睇(可能係傷殘証掛,我睇唔到)
司機就開斜台比佢上車,bb車仲泊係輪椅位,當時仲有架輪椅排後面,個司機都同輪椅果位解釋叫佢等下一部

珍珠宮

回覆樓主:

普通 BB 車唔用得,但如有傷殘症就唔同。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

據我所知傷殘bb用嘅輪椅車(同一般bb車十分相似)搭巴士係可以唔使接車嘅,我相信你見到嘅係一個可憐嘅傷殘兒童。。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cy101 發表於 17-7-2 15:25
個BB 可能係特殊需要呢! 唔信司機大佬會亂黎!!

x2 唔知人地咩事,但估計佢BB車入面嘅人應該有特殊需要。

我識一個,BB已4歲,要長期插胃喉,食唔倒固體。好慘架,佢爸爸盡量渣車,但有時爸爸唔得閑,去醫院都要搭巴士,佢有架BB車,但其實係輪椅。冇辦法。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

手指仔 發表於 17-7-2 22:06
據我所知傷殘bb用嘅輪椅車(同一般bb車十分相似)搭巴士係可以唔使接車嘅,我相信你見到嘅係一個可憐嘅傷殘 ...
AGREE, 無細心睇會以為係普通BB車, 又或者人地有SHOW 証明呢!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

可能真係有傷殘既小朋友, 先會用斜台上車。

見過有BB車泊過輪椅位, 但係個家長自己連B帶車抬上去, 果時架車冇咩人, 個司機先俾佢唔收車泊係度, 而個B係要抱走。

首頁

尾頁

跳至