烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前係蘋果日報, 睇到唐安麒教, 呢排天氣乾燥, 試左煲來飲, 用杞子、南 棗、紅棗加少少冰糖煲20分鐘, 之後再加隻烚好的雞蛋, 味道唔錯, 感覺真係幾潤, 各位媽媽可以試下呀~

水晶宮

謝謝分享 ~ 材料唔貴又易買到...

請問是潤哪裡呢....是皮膚/內臟呢....

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Very Good Good Good.

複式洋房

回覆 # 的文章

係呀, 就是佢D材料很簡單, 我睇介紹南棗同紅棗補氣血呀, 所以面色會紅潤D呀, 同埋可以預防手腳冰凍, 我自己飲完就覺得個人無咁涸~

大宅

原帖由 copperbobo 於 09-1-24 01:07 發表
係呀, 就是佢D材料很簡單, 我睇介紹南棗同紅棗補氣血呀, 所以面色會紅潤D呀, 同埋可以預防手腳冰凍, 我自己飲完就覺得個人無咁涸~

請問份量是幾多, thank!
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

子爵府

[url=http://www.elimy.com]

複式洋房

原帖由 瀅瀅媽咪 於 09-1-24 08:23 發表

請問份量是幾多, thank!

份量:
杞 子 3 錢 、 南 棗 10 粒 、 紅 棗 20 粒 、 雞 蛋 2 隻 、 水 2 杯 、 少少冰 糖~

男爵府

咁多棗, 應該唔洗落冰糖都夠甜囉
原帖由 copperbobo 於 09-2-3 00:12 發表

份量:
杞 子 3 錢 、 南 棗 10 粒 、 紅 棗 20 粒 、 雞 蛋 2 隻 、 水 2 杯 、 少少冰 糖~

首頁

尾頁

跳至