論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐對小朋友唔好,計劃下個月炒她,不預先通知因日頭屋企得她和bb,驚佢提早知會玩野,請問是否要同佢一齊番Agent 嗰度辨手續?

珍珠宮

rilaflo 發表於 17-7-3 23:39
姐姐對小朋友唔好,計劃下個月炒她,不預先通知因日頭屋企得她和bb,驚佢提早知會玩野,請問是否要同佢一齊 ...

係吖!即日叫佢pack 行李,直接去agent度計埋尾數和機票錢

大宅

我都想了解下,請問需要預先通知agent話炒姐姐嗎?但又驚agent唔知會唔會預先通知姐姐...

侯爵府

rilaflo 發表於 17-7-3 23:39
姐姐對小朋友唔好,計劃下個月炒她,不預先通知因日頭屋企得她和bb,驚佢提早知會玩野,請問是否要同佢一齊 ...

点吾好法呢?

大宅

回覆樓主

我都想知!我姐姐做左3年,我已經無左個agent contact 了

水晶宮

scytsin 發表於 17-7-4 10:05
我都想知!我姐姐做左3年,我已經無左個agent contact 了

炒人唔洗agent.

男爵府

我都想知, 我也打算暑假後解僱姐姐, 有冇資料可參考

侯爵府

回覆樓主:

請個新要萬幾蚊手續費,當然以你情況就必換。

大宅

對小朋友唔好既姐姐 留佢系度?
我相信萬幾蚊都唔會點重要得過小朋友的安全lor
有興趣請PM

大宅

試過用圍攔困住bb,裡面什麼玩具都不放,仼由他哭直至我睇到cam打電話俾佢叫姐姐拿一點玩具放在圍攔陪bb,另外試過較剪cutter用完亂放,我在家對bb笑笑口,我返工餵食飯時邊餵邊講電話,仲黑面,最嚴重個次由得bb行去露台,回家時仲同我講bb自己識開露台嗰門,我話非常危險下次不要讓他靠近,她回我現在都冇跌落街,駛唔駛咁緊張

水晶宮

rilaflo 發表於 17-7-4 12:45
試過用圍攔困住bb,裡面什麼玩具都不放,仼由他哭直至我睇到cam打電話俾佢叫姐姐拿一點玩具放在圍攔陪bb,另 ...

你個工人話你緊張?! 個B跌落街唔通佢賠番個B比我呀?! 佢肯賠都要我肯受㗎。

呢d工人冇愛心仲冇警覺性, 换!

大宅

birdbird 發表於 17-7-4 13:34
你個工人話你緊張?! 個B跌落街唔通佢賠番個B比我呀?! 佢肯賠都要我肯受㗎。

呢d工人冇愛心仲冇警覺性, 换 ...

係,令我每天番工時心掛掛阿b安全

珍珠宮

rilaflo 發表於 17-7-4 15:34
係,令我每天番工時心掛掛阿b安全

同我之前那個海外菲一樣,我一出門就玩電話,又無愛心(唔同個囝玩,仲話湊囝好悶要同老公講電話),個囝由sofa跌倒落地唔理,自己繼續食飯,忍佢九個月,最後即炒,自己做ftm算!

公爵府

shekmeishan 發表於 17-7-4 11:14
對小朋友唔好既姐姐 留佢系度?
我相信萬幾蚊都唔會點重要得過小朋友的安全lor ...

同意!

樓主有無家人可幫手一陣,或者請個本地保母直至新工人黎唯止?

大宅

OKC 發表於 17-7-5 07:29
同意!

樓主有無家人可幫手一陣,或者請個本地保母直至新工人黎唯止?

有呀,請咗個新工人,朋友退休完約俾我,希望今次好d啦

別墅

回覆 rilaflo 的帖子

我剛即炒完~

1. 簽回RECEIPT (未出的糧, 一個月通知金, $100 Travel allowance, 大假錢)
2. 簽回入境處TERMINATION LETTER
3. 簽回機票RECEIPT

不用去AGENT 到搞~

侯爵府

醒目開學勳章

咁你新請個姐姐, 有無經 agent 呀, 有叫佢幫你搞, 大部份 agent 都肯

別墅

swlsw 發表於 17-7-5 15:25

我剛即炒完~

入境處張野係邊度整?簽完要寄番去入境處嗎?

侯爵府

醒目開學勳章

去啲僱傭公司網有得 dl

大宅

swlsw 發表於 17-7-5 15:25

我剛即炒完~

我工人味完約架,佢想8月自費返菲,我地又8月去旅行,諗住叫佢唔駛返來,當然唔會預先通知佢,唔會同agent 講,8月機票會貴d嗎?我老公就想佢返,因9月小朋友返小一,怕多野攪,來緊又會搬。煩惱中?大家有咩見意?
另外仲有咩要註意?

首頁

尾頁

跳至