湊B百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

bb 好抗拒食綠色蔬菜,不論係青豆或菜類都唔肯食,淨係肯食紅蘿蔔同蕃薯,請問有咩方法可以令到佢或吸引到佢食綠色蔬菜?

回覆 GIGIYUKI 的帖子

Hello GIGIYUK,小朋友大多喜歡有甜味食物,對無味食物不感興趣甚至抗拒都好常見,係佢地BB時期就適當地加入豆或菜類,可以等BB漸漸習慣蔬菜氣味和味道係最好架! 媽媽可以改變烹調豆/菜類方法,例如將豆/菜切細加埋BB鍾意食材整餃子、壽司、飯團、三文治、卷旦,俾BB自己拎住黎食,除左可以令佢更好胃口和食得專心外,仲可以訓練佢手眼協調架,BB幾大? 鍾唔鍾意食固體呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

西蘭花煮淋,話係聖誕樹,氹BB食

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

將綠色菜切碎,加入佢鍾意既紅蘿蔔等,再加其他食物,分散佢對綠色的抗拒。

複式洋房

笑得好勳章

之前電視有講,有個媽媽用心整左好多好精緻既便當,小朋友就肯食啦

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

GIGIYUKI 發表於 17-7-5 11:22
bb 好抗拒食綠色蔬菜,不論係青豆或菜類都唔肯食,淨係肯食紅蘿蔔同蕃薯,請問有咩方法可以令到佢或吸引到 ...

一開始比菜心同西芹!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

打碎曬佢再撈其他野食
等佢分唔清

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我覺得你可以設計得吸引小小,小朋友通常都肯食架

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

GIGIYUKI 發表於 17-7-5 11:22
bb 好抗拒食綠色蔬菜,不論係青豆或菜類都唔肯食,淨係肯食紅蘿蔔同蕃薯,請問有咩方法可以令到佢或吸引到 ...

打碎佢撈落佢like 食既野到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊