想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我32.5歲結婚,婚前兩公婆有做婚前檢查.一切正常, 不過我M不準,有時個幾月先有

婚後開始做人,有睇中医同西医,照輸卵管正常,食排卵葯唔得,就去IUI, 第一次做老公精子活躍度得2%, 正常要4%, 結果失敗, 医生話無野可改善活躍度,不過次次都唔同,可能下次好D, 我地乜都無做,就再iui, 今次活躍度得1%, 打定輸數,反而成功,生左第一個B, 生時35歲

之後想再生,試左幾次唔得就去iui, 我生完大B後M好準時, 30-32日, 老公精子全部合格, 但我地失敗左3次, 就轉去ivf, 我當時37.5歲

過程比我想象好, 我day 3打長效針, 之後day8再返去診所打, 打5針左右有D要自己打,都ok, 最後一日去医院打3針破卵針,第2日去lab取卵. 打麻醉針所以唔痛.係個肚好聚,但即日已行得走得

我取卵好成功,有24粒卵,12粒胚胎,但第1次放1粒day3失敗左, 之後放2粒有1粒成功, 我記得放胎後約8日feel到3角位有幾下扯着

我以為失敗,因放卵後14日來M, 和正常M一樣第2,3日多D,4,5日少D,但5日後仲流血,量少,好似最後1日M一樣少,流多9,10日,我去看医生,1照就話我有左,不過CHI唔實,打安胎針同塞小白球,流多2星期就停左

bb3個月又見紅,請病假卧床,流左2星期又停

17週幾返返下工一企起身大出血,成褲濕哂,去廁所除褲成地都係血, 即打999,入医院,第2日都流血不過少D,医生話无野可做,BB照過1切正常,話我可返屋企,我留多1日第3日走

之後4日後半夜去廁所,成個馬桶都係血,上床,隔一陣好多血同血塊湧出來,又打999

待續.............

別墅

GGD 發表於 17-7-6 14:05
我32.5歲結婚,婚前兩公婆有做婚前檢查.一切正常, 不過我M不準,有時個幾月先有

婚後開始做人,有睇中医同西 ...

追看

大宅

別墅

回覆樓主

追看

大宅

回覆樓主

大宅

畀面勳章

GGD 發表於 17-7-6 14:05

婚後開始做人,有睇中医同西 ...

追看(emoji)

伯爵府

回覆樓主

LM

大宅

繼續

入到醫院,姑娘問緊症,我都仲有好多血同血塊湧出來,比平時m多好多,不是沁出來係湧出來,用左夜用m巾都沿著隻腳流落地。

夜晚都仲有流血,第二日就停左。醫生話原因不明,醫學上無野可做。仲話如果第三日都無流血就走得。結果我兩日無流血,醫生簽名比我走。嗰日老公來接我,我一起身唸著去換衫就流血,即時同姑娘講,醫生來到,都係話無野可做,驚就住多一日,最後我都決定返家。

返家第二日繼續流,今次又有D唔同,無血塊,係D好稀的血水,坐半個鍾會有幾次feel到下面有水流出來,去廁所見到有D血水好似小便咁流出來,終於出院後第三日又入返去醫院,係我兩星期內第三次入院,今次唯一唔同嘅係,再無人話我可以出院......

子爵府

Follow

男爵府

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

追。。

大宅

流的血水好稀,夜用M巾或產婦衛生巾都吸唔到,喺醫院瞓喺度,D血一流就沿著屁股流落張床度,好似失禁咁,好快件衫就濕哂,初時都有換衫,之後就算啦,任佢濕。感覺很難受,好似連做人的尊嚴也沒有。

之後見到隔離床個阿婆用成人尿片,我又跟著用,試過一個早上換了三次成人尿片,三條都非常濕同重。

醫生以為我穿水,驗左又唔係,又係無野可做。

之後我經歷大大小小的流血同噴血,多數噴血發生於半夜,通常一兩點醒左,突然下面好多血同血塊湧出來,我就按救命鐘,姑娘入來,除褲睇,叫我有心理準備,用輪椅推我去第二間房,醫生來開鉗放血,伸手入去睇子宮頸開未,然後話未開,BB心跳正常。過程很驚同痛。我每晚都將救命鐘放枕頭底,唔掛牆。有一次開鉗,醫生話D血噴到佢成件衫都係。

又有無數次,一起身或去廁所有好多血塊湧出來,一個血塊有掌心 唔計手指咁大,條underwear 有三個,再聽到有幾個血塊跌左D入座廁,形狀有D似大磨姑。我一度以為BB分開左幾份跌左出來,其實又唔係。

最差一次,我食完午飯同老公講電話,feel到下面好似拍戲大動脈斷左咁,D血水噴出來,立即去廁所,一企起身就頭暈,企唔到,即刻坐底㩒救命鐘,姑娘用輪椅推我埋床,一度血壓得番40幾同70幾,平時我有70幾同100幾,醫生話我流血流到有生命危險,要即刻輸兩包血,吊鹽水,插尿喉,我唔郁得,係我人生最差的一天。不過姑娘好好,比我老公過左探病時間都留低陪我。

我於兩個多星期共輸左十包血,第一日驗血,血色素低,輸血,第二日無事,第三日又唔夠,再輸,不停的循環,血色素11可捐血,我最差只有6點幾。我身體60%的血都係別人的。

之後有個顧問醫生睇我,話我有條血管爆左,子宮內有個大血塊8cm x8cm, 佢都未見過咁大,如果細的,有機會比身體吸左,呢個就唔知,因為血塊太大,逼到有少少胎盤剝落,BB仲頂得著,心跳大小正常,怕我頂唔住啫。

醫生仲下令抽我十支血睇下我肝呀凝血功能得唔得,又話如果我再大流血就打止血針,咁D血會凝固D,但有機會D血傑得滯上唔到肺。我之後大流血都同姑娘講,佢地好緊張,要睇我M巾或小便真係好多血先幫我打。我共打左三次止血針,打緊入鹽水豆時條脷都麻左,枝針應該好勁。

我嗰時實左好辛苦,成日爆血,每3日打一次鹽水豆,成日輸血,夜晚根本瞓唔到,個個醫生護士都叫我有心理準備,我開始問醫生可唔可以終止懷孕,最初醫生話佢地唔會做除非我或BB有生命危險,但私家醫生肯幫我做。

我連續兩晚爆血,我就同BB講,媽媽好辛苦,唔想頂,如果你都辛苦,你今晚亂踢,爆多晚,我地就解脫啦,如果你想頂,我就陪你頂到尾。嗰晚,真係無爆血,雖然第二晚又嚟過。

第二日,我覺得係神的安排,有一個BB有唐氏綜合症的媽媽來墮胎,佢不停講好唔捨得,我睇住成個過程,好痛苦,仲話BB排出來嗰下臍帶郁左一郁,我聽到喊左,我BB無事無干唔可以為左自己唔辛苦就放棄,我一定要頂落去。又諗起德蘭修女話連自己BB都殺點停止戰爭,she said, if u don't want your baby, give me.

大宅

回覆樓主

樓主既經歷好可怕
好想快d知結果

別墅

GGD 發表於 17-7-11 14:14
流的血水好稀,夜用M巾或產婦衛生巾都吸唔到,喺醫院瞓喺度,D血一流就沿著屁股流落張床度,好似失禁咁,好 ...

好感動!母愛真係太偉大

大宅

回覆樓主

等待分享!

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主

樓主加油

大宅

回覆樓主

加油

男爵府

Wing12sze 發表於 17-7-12 19:58
加油

OMG樓主好堅強!我睇到想喊

子爵府

回覆樓主

加油

男爵府

GGD 發表於 17-7-11 14:14
流的血水好稀,夜用M巾或產婦衛生巾都吸唔到,喺醫院瞓喺度,D血一流就沿著屁股流落張床度,好似失禁咁,好 ...

你真係好叻~好勇敢 想像到當時幾危急追~

首頁

尾頁

跳至