烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

啱啱買左德國寶光波爐(CKY-668D),我想問下完成左烹調,個爐響左必必聲之後,個風扇係咪會繼續郁一至兩分鐘?(我冇掹插頭同冇打開蓋)咁樣係咪正常架?
謝~

子爵府

畀面勳章

YES!
原帖由 funnycow112 於 09-1-22 21:16 發表
啱啱買左德國寶光波爐(CKY-668D),我想問下完成左烹調,個爐響左必必聲之後,個風扇係咪會繼續郁一至兩分鐘?(我冇掹插頭同冇打開蓋)咁樣係咪正常架?
謝~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我都係新手,想問下有時整食物,3-4分鐘可能會太燶啦,咁SET1-2分鐘會吾會太短容易壞呢?中途想返轉D食物,係未要按"X"反完又再SET過時間?
平日收埋時個圓形高圈係未好似開盒時咁,放係個玻璃外面圍住佢呀?因為都吾知點安置佢好.
最後就係要洗個玻璃BOWL時,係未將個面板打開?好驚佢失重心跌落地,無左個BOWL又蓋吾番WOR~~
我都幾低B架,可否教下我?

男爵府

我都唔係用左好耐,但係都可以同你分享下我的做法

1) 如果焗肉3-4分鐘應該係唔會濃,其實禁1-2分鐘都無問題,你當佢普通焗爐咁用就ok啦~~

2) 如想中途番轉食物,我多數是較好時間,如:3分鐘後番,我便先按3分鐘,佢beep響我就開蓋番食物,然後再禁過度數及時間,如你真的想中途番食物,就最好禁"x"制stop哂部機先開蓋,其實如你無禁制開左蓋佢都會自動cut機的,不過想保養好d就最好禁左制先~~

3) 個個加高圈我都係套番向玻璃兜的開邊無郁過佢,有需要先會取出用~~

4) 至於玻璃兜我好小取出來洗,每次焗野前都會放張鍚紙舖底,用完掉左張鍚紙,再用濕布抺乾淨就得啦。
因為我有朋友及親戚都試過取出洗會好容易sin手打爛,而且又重如唔係事非必要都唔會特登取出洗啊~~

原帖由 ydoris 於 09-1-23 09:02 發表
我都係新手,想問下有時整食物,3-4分鐘可能會太燶啦,咁SET1-2分鐘會吾會太短容易壞呢?中途想返轉D食物,係未要按"X"反完又再SET過時間?
平日收埋時個圓形高圈係未好似開盒時咁,放係個玻璃外面圍住佢呀?因為都吾知點安 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

非常吾該晒妳...我真係幾驚打爛個玻璃.以前有BUN BUN,個微波爐塊玻璃俾佢整硼左,而家有個玻璃BOWL,老公又洗硼左,所以好驚呢年新野又俾佢洗硼埋.因為佢已經問可吾可以整蒜茸蝦,煲仔飯同燒雞啦.但我係初哥,都係整下星星薯餅同多士....長路漫漫...

首頁

尾頁

跳至