懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我第一胎唔知自己bingo,頭8w有腎炎,要照腎同食抗生素,bb出世到依家兩歲幾一切正常。

今胎又6w唔知,走去照咗子宮,so far唐氏結構一切都冇問題,冇諗過要放棄喎。

複式洋房

yylou2 發表於 17-7-7 12:20
Hello,大家好! 想請教大家經驗..
我懷孕第4週時因身體檢查照過x光...而我第6週先知自己有左..

我最初唔知自己bingo都因為感冒腸胃炎食西藥
一路以黎BB一切安好,要相信BB既生命力好強架!
樓主jm唔好咁擔心先,所有醫生講野一定會有一定保留、醫學上真係冇百分百、所以媽媽要理性、亦要對BB有信心
我上個月25週先出trip坐飛機、醫生解釋左坐飛機既幅射係安全既
問多個醫生、攞個second opinion, 又或者等10週到做nifty/T21 加埋早期結構睇定D先
記住、要對自己同BB有信心!

男爵府

一定唔會落!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點會有醫生同你講100% 保證冇事,講左都驚你小朋友第時有咩頭暈身興去搵佢,現實係,照一次普通x-ray 會導致畸胎可能性係極低,你自己睇下

Is it safe to have an X-ray during pregnancy?

Answers from Roger W. Harms, M.D.
Yes — having an X-ray during pregnancy is generally considered safe. It's highly unlikely that a diagnostic X-ray during pregnancy will harm a developing baby.

Most X-ray exams — including those of the arms, legs, head, teeth or chest — won't expose your reproductive organs to radiation, and a leaded apron and collar can be worn to block any scattered radiation.

http://www.mayoclinic.org/health ... gnancy/faq-20058264[/url]

複式洋房

聽完大家咁講,令我好鼓舞,因為我都係初頭唔知有左,食左西藥好擔心,而家放鬆了~

複式洋房

唔好擔心啊,
我啱啱有果時都唔知自己有咗,
又飲酒又食藥又去工地接觸甲醛, 開頭都好驚gar,
但醫生同我講,
如果個胎真係接收晒d 唔好嘅野就會自然流失,
如果無野就唔會有野gar!
俾d 信心BB啦! 唔好唔要啊!

首頁

尾頁

跳至