產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

Hello,大家好! 想請教大家經驗..
我懷孕第4週時因身體檢查照過x光...而我第6週先知自己有左..

請問大家有無成功經驗..係懷孕初期照過x光而bb係健康架?

(我知道負面影響係會有..家庭亦比壓力我叫我落左佢因始終有風險..)

不過我初次做媽媽,感覺好奇妙..依家咁早期要我落決定我唔係好做得出/_\

請教各位意見

別墅

吓!照一照X光都要落B,梗係唔落,除非想B死!

複式洋房

回覆樓主

唔洗咁快決定呀?未免太兒嬉。

民房

謝謝你既回覆呀

因為我問左醫生意見..佢話影響可大可小,嚴重既可能生畸胎/對bb健康有影響..

亦有可能無事但佢無相關數據..

聽完真係好驚...我係好想要個bb架..

但又擔心bb健康..

但多謝你起碼回應我:)

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

yylou2 發表於 17-7-7 12:20
我懷孕第4週時因身體檢查照過x光...而我第6週先知自己有左..

連醫生也不能保证有無問題,我只可以說有d問題連照結構也照不出來,例如眼眼視力同耳聽力,如果將來生出來才發現更大問題,你能接受同照顧?

大宅

yylou2 發表於 17-7-7 12:42
謝謝你既回覆呀

因為我問左醫生意見..佢話影響可大可小,嚴重既可能生畸胎/對bb健康有影響..

我明白你第一次做媽媽,必然不捨,但更因為你是媽媽更加要理性

複式洋房

照一次x光就有k胎
咁大住肚仲要搭飛機個d媽媽點算?

醫生唔會100% guarantee你bb冇事
正如大肚都生個時個bb出事都有可能

我諗做人冇100%肯定到將來係點
但作為媽媽一定要係一個負責任既大人

別墅

回覆樓主:

但你4weeks 連心跳都未有,得個囊咋,影響應該冇乜吧。同埋搭一次機都=照一次x光嘅幅射,但d人都未驚過。。醫生唔會答實你好多嘢,講真bb有冇事除左神,冇人會知。問200個醫生都一樣

子爵府

比次機會BB,過多幾週睇下點,如果係唔留得,BB會自己走

伯爵府

回覆樓主:

嚇死人, 仲以為咩事
照個X-ray 好雞架渣, 如果咁就放棄呀b.

真心的, x ray真係好雞好低量的

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

2019勳章

你照邊到?除非照子宮,其他離好遠唔會有事啦

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主

唔好咁易放棄
比個機會bb
其實日常環境中都好多幅射
照一次未必有影響

別墅

回覆樓主

醫生話而家既x-ray好安全,唔洗擔心喎
如果4w都影響到,咁個胎都應該唔會長啦係咪?放心啦

伯爵府

回覆樓主:

我同你差唔多,唔知有左照過肺,醫生都話唔怕。現在bb13個月啦,健健康康

複式洋房

我未發現有bb嗰陣都有照過X光
嗰陣應該大約六週
但係醫生同我講未發現唔怕
而家我BB出世四個月健健康康
你等多幾個月試吓BB俾個機會BB啦

別墅

2019勳章

我未驗到bingo前,因嚴重OHSS而肚&肺積水,於3~4wk時,1星期多照咗4/5次肺X-ray + n次隔離床portable x-ray,有2次仲冇防幅射墊遮肚>> 醫生話,咁早期,如果bb頂唔住,就唔會成胎;如長到胎囊,即當時嘅幅射對佢冇乜影響......即係All or nothing......我而家11wk了

我只可話你知,我冇放棄bb~~

大宅

回覆樓主

比樓主參考

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

我第一 胎時懷孕3個月照x光,bb現在12歲一樣健康快樂成長

男爵府

唔好自己嚇自己,我四周撞車,腦震盪,照埋CT scan, 之前個大女斷腳咪又跟埋去醫院照x Ray 。你不如照唒野,check 清楚先再決定。bb 係上天比既禮物,唔好咁易就放棄。

別墅

我3-4week照過肺
而家孖仔1歲喇,好健康

首頁

尾頁

跳至