少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 jenniferkwok 的帖子

我女13歲, 就黎14歲.. 佢平時放學唔會即刻返屋企..在校附近同同學食下野. 我初時唔 Like , 但後來, 你唔比佢又點..我要返工, 佢返唔返屋企, 你管佢唔到, 又或者佢講大話, 你唔會知... 我又唔會下下打電話比佢...問佢在哪.. 到而家, 佢可能會突然 whatapps 你, 比你睇佢食緊咩.. 當然我心情, 唔 like 啦, 仲唔返屋企 ,但我會whatapp 回佢, 講"好正woo " .. 好簡單一句.. 睇下佢反應..如佢又覆, 我先會問下佢在哪食.....慢慢有技巧甘問..千其唔可以一輪嘴問.....

有時睇到新聞 ( 尢其夜歸出事既新聞..我會同佢discuss ,教佢唔好行太黑, 無人既街) , 唔好太夜返(第時出黎做野時) ..而家佢有時問我, 可唔可以食dinner 同同學先返..我話唔得.. 最遲6時要返到屋企... h我知, 佢遲早都會遲返.. 同同學食dinner , 但遲得一時得一時...

子爵府

MonkeyGirl 發表於 18-1-31 14:36

我女13歲, 就黎14歲.. 佢平時放學唔會即刻返屋企..在校附近同同學食下野. 我初 ...
其實佢平時出街只要有交帶唔過份我都批准既,而每日放學係學校或學校附近逛下我都當唔知啦,我又覺得OK既,自問自己細個都會只要開飯時間返到黎我都無過問

今次唔俾係態度同處理有問題,有乜理由一早約好唔早早同我講,要last minute先講,而且第二日要返學,以往俾佢出夜街都係第二日放假既

最後,個晚佢都聽話既,無去到,但返黎就嬲左我,跟住係WECHAT傾左陣,但佢全部都講D令我好傷心既說話.... 跟住呢幾日佢都扮無事發生,扮平時一樣都有傾講咁....

洋房

mimi005 發表於 17-10-23 14:51
玩手機,不溫習,不做功課,駁咀,講粗口罵老豆⋯⋯

手工無糖花生醬

洋房

豬包ma 發表於 17-12-14 18:44
我囡14歲。直頭係來攞債。每日膽戰心驚,諗下佢又會有啲乜嘢問題發生,到咗中一下學期開始超級反叛,到咗宜 ...
咁又唔太差喎,起碼佢肯同你講嘢。呢D應該過左反叛期就冇問題。但就驚佢讀書果度姐。

手工無糖花生醬

大宅

回覆 偏偏喜歡你 的帖子

我又甘睇..我而家唔會講佢成績...只希望佢在校內人際關係好d , 喜歡返學..有問題時記得話我知, 我已心足了...

佢在校成績 唔 ok 架... 但我見佢係有溫....甘我仲有咩可以做呢? 鬧佢, 都係無意思... 佢唔合格, 佢都唔想..

珍珠宮

好媽媽勳章

gogoblue 發表於 17-12-29 08:41
仲痛過失戀/離婚個時....個心從未試過咁痛
做咩都唔岩,唔討好,唔好話做亞媽...連做人既尊嚴都比佢攞埋.. ...
你囡囡幾大呀??

珍珠宮

好媽媽勳章

慢慢睇晒咁多位媽咪留言,原來我囡未係極差!
不過當中也有共通點……機不離手……叫極唔去沖涼……入左去沖n世都未返出黎(我以為只有我係咁)……又亂,D野叫執叫N次先執,好夜瞓(不過我威迫之下12:00前一定要上床,除非好多好多功課)。宅女,叫落街食飯都唔願。
(所以暫時唔擔心佢因為去街夜返之類問題,叫佢約同學都唔會)……不過唔like就黑臉發脾氣好惡!
放學成日忘記打比我(不過佢最多係留校同同學一齊……或者上左車忘記打,並唔會去左行街。)或者我打比佢,成日冇聽電話因為調左震機,或者打緊game唔鬼聽我電話!
慶幸佢間中心情好會自己走黎揾我講下笑話或分享一下佢遇到既趣事,唔開心野小學時會講,而家中學就少左講……又係睇佢心情!還好我有時利誘下氹下仲同我去行街睇戲!假期2母女去下旅行既時間係最開心,旅行時大家心情都好D

珍珠宮

好媽媽勳章

我以前遇到佢一激我或我一唔滿意我就狂鬧佢,真係可以鬧好耐,關係越黎越差……我好多次話趕佢走,叫佢去寄宿學校住唔想理佢。
最後佢係越黎越唔啋我。後來我都改變左,佢都有所改變!近排都算好左好多!但我要學會沈著氣……忍忍忍,佢發脾氣時,我唔可以發巅……否則關係又變差。
*好似佢以前洗完頭又唔吹,乾唔透就想瞓,我會鬧佢,但而家我會叫佢拎風筒比我,我幫佢吹,响吹頭尼十多分鐘,我地好開心可以邊倾計,什麼都講一餐,咁樣佢就會有時講下學校D野,同學老師都講下。咁就唔洗問,又可以知多DD了。想佢地改變時,原來我地都要改變,有時候不停說道理或擔心佢xx之類她們都不聽,但閒聊時小小咁講下,她們才入耳。大家加油呀!

大宅

MonkeyGirl 發表於 18-1-31 14:36

我女13歲, 就黎14歲.. 佢平時放學唔會即刻返屋企..在校附近同同學食下野. 我初 ...

阿仔十歲
為左預防青春期大戰更年期
我走左去學靜觀

就算時辰未到
我意外地收左皮四
共勉之

子爵府

回覆 maggielau0705 的帖子

請問香港边度有寄宿學校?

珍珠宮

nicole-wai 發表於 18-2-13 11:32
回覆 maggielau0705 的帖子

請問香港边度有寄宿學校?

赤柱聖士提反

男爵府

mimi005 發表於 17-10-19 21:57
仲系反判期中,幾時才完呀,好挑戰

我上個月同個升學顧問傾計,他說孩子16歲就會變乖,係一踏入16歲一夜改變,他說他見過很多case, 他叫我耐心等候,我仔還要2個月就16歲了,我也在期待這magic的出現呢

水晶宮

回覆 活出彩虹 的帖子

PRAY FOR YOU

I HOPE SO TOO

男爵府

mimi005 發表於 18-2-20 15:42
回覆 活出彩虹 的帖子

PRAY FOR YOU

謝謝

大家都耐心等候啦,共勉之

首頁

尾頁