自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

chrisdina 發表於 17-7-9 09:57
我覺得果d老公冇比矖份糧既人唔駛下下話果d男人廢又冇用又咩低下階層呀嗎?
人各有志,各人所長唔同啫,唔 ...
所以我都無同佢地嘈,唔洗激心

侯爵府

回覆樓主

我老公係自願,因為佢唔識理財,咩都唔想理,俾哂d錢我就會幫佢計掂數,大時大節又唔洗煩買咩,因為錢俾哂我,我想買可以自己買(但佢心底裡係知道我唔捨得洗)
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

我有朋友係咁
佢仲好自豪講佢老公比曬D錢佢
咁樣只會令人覺得佢老公好慘⋯⋯一個男人仙都唔仙下⋯⋯

另外都有一對係因為男去賭,之後要戒就比錢老婆幫佢(其實都唔太自願 但冇辦法)

我相信呢個世界有人唔識理財
但呢個係缺點
老婆唔應該好自豪咁講出來囉

男爵府

回覆樓主:

佢份糧,扣起一般佢交的費用例如供樓,零用等,全數比我管理,所以佢私己錢就系佢零用剩反個d

侯爵府

回覆樓主:

又唔算比哂份糧我, 亦無需我反轉比零用, 因為户口$佢任㩒,
而所有户口,投資,理財,$任我處理, 屋企所有開支都係佢出, 佢冇要求只要可㩒到$就OK

伯爵府

回覆樓主:

我C6 自願每月扣起零用錢就過尾數俾我做家用,一結婚已經自動波咁做!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

no way la, just give enough to run household and I pay half too

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Kaka丫 發表於 17-7-9 10:14
所以我都無同佢地嘈,唔洗激心
自己覺得開心就得,無需要激心

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

回覆樓主

我,佢自願嘅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

靚靚C9 發表於 17-7-9 10:11
C9不懂理財大洗,仲俾晒D錢佢管?大力你靠害咩!

6/9 寫錯了,應該是 C6,Sorry....
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mamee 發表於 17-7-9 07:46
x2,我完全晤懂欣賞呢種要老婆俾零用錢生活的男人

有d 老婆覺得 lead 住個老公好叻叻嘅

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 17-7-9 09:54
公道講句,如果C6不懂理財大洗,每月把薪金交給老婆,全權處理亦能理解~

主婦有錢 ...

身痕同錢冇關嘅....

男爵府

我老公唔算成份糧比我,但我地係共產,零用放係聯名戶口大家一齊用。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Kaka丫 發表於 17-7-8 22:45
有無jm既c6或同居男友會比曬成份糧自己,再比返佢地零用錢同交費請講埋c6自願定被迫架?

Ps: 只係 ...

由拍拖開始,老公自願的

琥珀宮

good_pig 發表於 17-7-9 10:59
有d 老婆覺得 lead 住個老公好叻叻嘅
呢啲咪就係膚淺囉,但係如果老公大洗又爛賭,又或者老婆係投資高手嘅話我係贊成嘅

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

靚靚C9 發表於 17-7-9 08:39
我覺得呢D男人冇乜出色,唔係做大事嘅人

agree, 連自己錢都唔識管嘅男人,點做大事

寶石宮

vivibabyvivi 發表於 17-7-9 11:06
呢啲咪就係膚淺囉,但係如果老公大洗又爛賭,又或者老婆係投資高手嘅話我係贊成嘅 ...

大洗又爛賭就唔嫁啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

good_pig 發表於 17-7-9 11:02
身痕同錢冇關嘅....

男人有錢,係身痕好多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

good_pig 發表於 17-7-9 11:08
大洗又爛賭就唔嫁啦
事實上好多JM都嫁左個大洗又爛賭既男人,蒲BK蒲得多見唔少

珍珠宮

littleyen 發表於 17-7-9 09:06
識得一個月入6位數,一樣俾老婆管數,佢太太係ftm,應該係純粹當家庭分工
...

其實是否F T M都可以幫手理財,如果對方真的需要幫手。
我覺得出問題係“上繳等派零用”呢個概念。
當收入有得6個位,同同事/客應酬,難道仲要靠數下錢包零用夠唔夠先決定?

首頁
45678...11

尾頁

跳至