自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.thenewslens.com/article/72857

我們想讓你知道的是

不管今天是喝溫水還是冰水,進入口中之後,就會開始被身體的溫度同化,即使是喝冰水,影響血液或黏膜溫度頂多只有一下下,很快地身體就會用一部份的熱能讓冰水溫度升高,不可能讓冰水流到身體其他部分依然保持冷冰冰的溫度。

「冰水對身體不好!」這句話想必大家是從小聽到大,尤其女生又更容易被這句話恐嚇,總是被長輩要求要喝溫水不准吃冰,如今通訊軟體和網路又四處流傳這則「溫水的好處」和「冰水的害處」的訊息,乍看之下好像真有那麼一回事,但其實這訊息根本唬爛,對!就是唬爛!所以請把這則唬爛訊息留給自己,不要再告訴別人了呀!

不管是溫水還是冰水,喝下去後溫度都一樣

像之前曾經破解的身體酸鹼值迷思,很多人也忘記身體自有調節機制,不會因為多吃肉就變成酸性體質,或多喝鹼性水就變鹼性體質一樣。面對類似的謠言,大家很常會忘記一個重要關鍵:「人類是恆溫動物,身體很聰明會控制體溫。」

所以不管今天是喝溫水還是冰水,進入口中之後,就會開始被身體的溫度同化,即使是喝冰水,影響血液或黏膜溫度頂多只有一下下,很快地身體就會用一部份的熱能讓冰水溫度升高,不可能讓冰水流到身體其他部分依然保持冷冰冰的溫度。因此喝冰水對身體來說並不是嚴重的傷害,只是單純熱量交換而已。

溫水不能治病,冰水也不會致病

破解了那麼多種謠言,我們最不喜歡現在這款,居然號稱喝溫水在幾天之內就可以解決糖尿病、心臟病、婦女病還有癌症,看到就覺得很生氣,亂編謠言的人啊!你知不知道這種講法有可能延誤多少人的病情嗎?甚至讓不認識的人丟了一條小命?

有病,就去看醫生!假如喝溫水可以治療百病,那現在大家都長命百歲,醫院都可以關門大吉收一收不用做了,但問題是喝溫水沒有辦法治病,溫水就只是水、只是H2O,只是人類存活必要條件之一,它沒有任何的療效,千萬不要看了這則謠言就以為每天早上喝四杯溫水就不用看醫生了,天底下沒有這麼好康的事。

再來,謠言說冰水會導致心臟病發、脂肪卡住肝臟、影響胃和大腸導致癌症,這也都是騙人的。根據全民健康基金會官網的解說和良醫健康網的文章,沒有任何證據證明冰水是癌症、心臟病或是肝臟疾病的元凶。蘭姆酒吐司之前也曾破解「LINE群組傳:『飯後喝冰水會致癌?』 那喝冰奶茶會嗎?」,澄清了冰水和癌症之間沒有任何關聯性。

唯一需要考慮的是每個人身體可以接受的溫度不同,喉嚨或腸胃比較敏感的朋友,覺得喝冰水稍感不適,就少喝點,如果覺得喝冰水很舒服,也就不必刻意避開冰水。

另外還想跟女性同胞澄清一件事,喝冰水不會造成女性小腹微凸啦!小腹微凸的主要原因是脂肪堆積、皮膚鬆弛、老化或是缺乏運動,而冰水本身是沒有熱量的,所以不會造成脂肪堆積,該注意的反而是平時飲食是否攝取過多的糖分、油脂,或是有無建立規律的運動習慣,不應該把小腹微凸的錯通通推給冰水喲。

最後,還是要拜託大家,請不要把這篇破解謠言文只留給自己,快分享給你的朋友吧~尤其是愛傳謠言的那幾位!

本文經蘭姆酒吐司授權轉載,原文發表於此
http://www.rumtoast.com/5421/line%E7%98%8B%E5%82%B3%E3%80%8C-%E6%BA%AB%E6%B0%B4%E7%9A%84%E5%A5%BD%E8%99%95-%E3%80%8D%E8%88%87%E3%80%8C%E5%86%B0%E6%B0%B4%E7%9A%84%E5%AE%B3%E8%99%95%E3%80%8D%EF%BC%8C%E8%99%9F%E7%A8%B1%E6%BA%AB

責任編輯:孫珞軒
核稿編輯:翁世航

珍珠宮

我相信架, 日本韓國人咪又係飲冰水, 係我地D香港人去到個個都要人提供溫水姐

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

視乎體質
我腸胃敏感
易腸痛經痛
生冷不能亂吃

大宅

我本身都少飲凍水,飲暖水多,但如果喉嚨痛時候仲飲暖水會仲痛,反而狂飲凍水,唔洗食藥都會自然好返

wcpcelia    發表於 17-7-9 14:10

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我自己經歷, 飲完凍野, 再食埋雪糕, 睇日肯定頭痛

珍珠宮

annacckong 發表於 17-7-9 12:14
https://www.thenewslens.com/article/72857

我們想讓你知道的是

其實呢位又係咩專家?

子爵府

冰水有害,其實冷氣咪同樣道理,但你叫d人唔好開冷氣,但d人又話唔得,根本無道理可言

琥珀宮

琴日阿女飲完冰水話小腹好似M痛咁,即係子宮收縮啦!係度嘈嘈

閉;我自己都係平時M,飲室溫水都會令我M痛,於是我叫佢全熱水

開杯薑母茶飲,飲完佢嘅子宮痛平伏了,真係立竿見影,唔信就算。

不過溫水又唔會誇張到百病除,但冰水確係對女性身體唔好,想

生B就千祈唔好飲冰水,因會令子宮虛寒,就算受精的卵著床都係

張寒床,點會養得好養得到?想唔要B嘅,不妨飲,但都唔好太多,

確係傷宮,可能會引起其他生理病痛。

greenpea    發表於 17-7-9 20:50
meiling222    發表於 17-7-9 15:45
admiral2525    發表於 17-7-9 13:56

伯爵府

回覆樓主

我又信喎
我次次黎m 前一日如果飲左凍野
我黎果日個肚就會陰陰痛
無飲黎就唔會痛

子爵府

2018復活節勳章

SandyKL 發表於 17-7-9 12:48

閉;我自己都係平時M,飲室溫水都會令我M痛, ...

我認同呀!
另外佢話身體好快令凍水升溫,我自己飲親凍飲,連條食道,胃都即刻感到凍一凍,長期飲凍野真係傷身。自己來m前飲凍飲,雪糕等,來m時真係特別痛。相反,無食時,來m真係無乜痛,有時可以話無感覺。
仲有氣管感敏,咳等等,西醫都有提醒唔好飲凍飲。

admiral2525    發表於 17-7-9 13:56
SandyKL    發表於 17-7-9 13:25

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實我不嬲都唔睇專家D野。
隔夜餸,微波爐,凍熱水,食幾個蛋,BB食咩大食咩好,咩食物有益有害,我都冇眼睇咁多。
因為D專家每幾年就換一個說法。
無論事實係點,我認我戒唔到凍野

琥珀宮

annacckong 發表於 17-7-9 12:14

我們想讓你知道的是

我唔信長飲冰水無害,呢篇文章先似謠言

admiral2525    發表於 17-7-9 13:57
admiral2525    發表於 17-7-9 13:57

琥珀宮

回覆樓主:

體質品題,就好似d食辣爆瘡又d唔會一樣

子爵府

熱血勳章

我從來只飲雪水。。但我生三個了。。(-.-)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 17-7-9 12:23
所以我一直唔信
入口跟住就會比身體熱力同化架啦,
點會一直都凍架,

個肚咁熱,乜都熱曬啦

伯爵府

支持你的睇法。
中醫博大精深,幾千年流傳落黎,梗有佢堅實嘅臨床實證做基礎。

SandyKL    發表於 17-7-9 15:33
admiral2525    發表於 17-7-9 13:58

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我飲凍水係冇問題,
問題係我飲汽水~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆 annacckong 的帖子

這篇文章的內容未必有錯,但就是轉移視線。飲冰水,身體要適應,要把水的溫度提升,過程中對食道、腸胃、身體的影響,全文完全廻避不談。

大宅

回覆樓主

係外國夏天又熱又干、冬天仲要開暖氣,我都頂唔順要飲凍水。但係香港氣候,除左7、8月,我都係飲暖水。其實飲完冰水,覺得喉嚨、胃部即時涼左然後好似好水腫咁~

首頁

尾頁

跳至