跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位MAMA你地之前有無做過產後檢呀. 是否一定要惡露完全變晒白帶先可以去做架....小小啡都唔得對嗎?

男爵府

我之前唔記得book時間..到記得book o個時已經係我生完第二個月lu..我冇去到做啊

複式洋房

我今日做完產後檢,主要檢查會陰傷口的康復情況,我諗小小啡應該唔會影響檢查既。

原帖由 emily_tsy 於 09-1-23 15:25 發表
各位MAMA你地之前有無做過產後檢呀. 是否一定要惡露完全變晒白帶先可以去做架....小小啡都唔得對嗎?

大宅

原帖由 rivibb 於 09-1-23 19:52 發表
我今日做完產後檢,主要檢查會陰傷口的康復情況,我諗小小啡應該唔會影響檢查既。

我生完 6 weeks 做檢查,唔記得仲有無啡,但醫生要我 1st m 之後再去做"抺片"

複式洋房

TKS U AR...係咪好快就走得架啦...

原帖由 rivibb 於 09-1-23 19:52 發表

複式洋房

一定紅就唔做得啦..RIGHT? 我都好似做完產後檢要再安排去打德國麻疹呀. 因為生完囡囡已無晒抗體啦...以免影響下一胎WO (IF再生的話):;pppp:

原帖由 NYmom 於 09-1-24 03:40 發表

我生完 6 weeks 做檢查,唔記得仲有無啡,但醫生要我 1st m 之後再去做"抺片"

男爵府

原帖由 emily_tsy 於 09-1-24 10:31 AM 發表
一定紅就唔做得啦..RIGHT? 我都好似做完產後檢要再安排去打德國麻疹呀. 因為生完囡囡已無晒抗體啦...以免影響下一胎WO (IF再生的話):;pppp:

下..乜生完b會冇晒德國麻疹抗體既咩??

複式洋房

唔係. 每人有一個限期架麻. 甘上次去廣華產前檢抽血時驗到得番好少, 所以咪叫我生完去補打囉..都係好事..

原帖由 hippo126 於 09-1-24 17:27 發表

下..乜生完b會冇晒德國麻疹抗體既咩??

別墅

有冇媽咪冇做產後檢查呢?..因為我都係book左第二個月後先做..唔知去唔去好..因為都好似冇事

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我初先都以為無咩事就唔洗去做, 但媽咪話都要去check 下, check 下個子宮回復得如何...
最後我去左私家度做, 仲要我d period 清完去做返個抹片

大宅

我政府同私家都有做呀~~

政府主要係睇你個傷口復原得好唔好同睇番你有無情緒問題;

私家就做埋超聲波睇埋個子宮, 同做埋抹片.

男爵府

請問私家做檢查約幾多錢?

複式洋房

一個鐘都唔使呀!
原帖由 emily_tsy 於 09-1-24 10:29 發表

複式洋房

係呀,我比$做埋子宮頸檢查,成個產檢都唔駛9個字。
原帖由 emily_tsy 於 09-1-24 10:29 發表

複式洋房

嘩...
原帖由 rivibb 於 09-1-30 22:26 發表

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 rivibb 於 09-1-30 22:26 發表

想問係咪即係政府賣廣告個子宮普查呀?究竟咩?係咪即係等如平時去私家做抹片檢查,但係而家政府有得做咁解?幾錢?要點登記同要等幾耐?

大宅

做抹片好快架咋, 用個鴨咀拑撐開後佢用支棒了少少組織就得, 同做產檢時一樣, 唔痛架(我覺得)
生左第一個時我有做, 第二年都要, 但我剛有左, 所以今胎生完會補做番, 連續3年都做年檢後, 好似話先隔年再做
IF O係健康院做, 唔記得係俾1蚊定100蚊, 產檢時會叫你做埋兼即俾錢, 但如果產檢後先想做, 要BOOK再期架
同埋佢會寄信提你幾時做, 或用網上SYSTEM發信俾你, 但係我成日都唔記得USERNAME同埋PASSWORD, 所以好耐未開過佢個EMAIL

複式洋房

本身約左9號下星期一去第一次產檢, 應check 傷口吧. 今早發現好似有d紅紅地. 唔通想來m, 唉....都唔差2天啦. 唔係又要約過期了. 煩....

原帖由 jutaubing 於 09-2-1 09:39 發表
做抹片好快架咋, 用個鴨咀拑撐開後佢用支棒了少少組織就得, 同做產檢時一樣, 唔痛架(我覺得)
生左第一個時我有做, 第二年都要, 但我剛有左, 所以今胎生完會補做番, 連續3年都做年檢後, 好似話先隔年再做
IF O係健康 ...

大宅

咁快黎m o既? 冇餵人奶?
黎左m又真係要book期喇, 有排先book到
我都係生完後2個半月先有得做產檢, 13/12生, 26/2 先Book到.... 又要同公司請假
唔去又唔得, 因為我傷口裂到落肛門, 近排發覺唔係好忍到c, 驚係失禁問題...

原帖由 emily_tsy 於 09-2-7 12:13 發表
本身約左9號下星期一去第一次產檢, 應check 傷口吧. 今早發現好似有d紅紅地. 唔通想來m, 唉....都唔差2天啦. 唔係又要約過期了. 煩....

複式洋房

昨天終於去左做產後檢了,原來又唔係M到, 昨天佢要用鴨咀睇傷口架..我覺得同以前比有D痛, 之後仲有D血流左係護墊到.走時都有D赤赤痛呀..不過我亦都BOOK左私家做婦科檢囉.可以睇麻子宮收縮既情況同做麻抺片呀.希望17號未來M啦...唔係又要返工了.

原帖由 jutaubing 於 09-2-7 20:15 發表
咁快黎m o既? 冇餵人奶?
黎左m又真係要book期喇, 有排先book到
我都係生完後2個半月先有得做產檢, 13/12生, 26/2 先Book到.... 又要同公司請假
唔去又唔得, 因為我傷口裂到落肛門, 近排發覺唔係好忍到c, 驚係失禁問 ...

首頁

尾頁

跳至