自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

點解小學唔可以分返上,下午班?

見有啲學校配套又唔係好,

仲加返大班迫爆......

用戶要求終止服務

回覆樓主:

改善香港教育質素是教育局一貫的工作目標。為加強基礎教育,本局於一九九三年開始逐步推行小學全日制。香港特別行政區政府首長在一九九八年的《施政報告》中,更明確申明推行小學全日制的目標。財政司司長在一九九九至二零零零年度的財政預算案,也強調在教育方面要多作投資,以實現行政長官提供高質素教育的承諾;增加全日制小學數目便是其中一個主要項目。

小學全日制實施以來,普遍得到社會人士特別是學校和家長的贊同和支持。事實上,小學全日制在各方面俱比半日制可取,例如全日制學校可以為學生提供一個更理想的學習環境,和更多元化的學習活動;可以紓緩緊逼的上課時間,使學校能更靈活編排課程;可以提供較充裕的時間,加強師生的溝通以及使學生得到較全面的照顧等。總而言之,全日制對促進學生的全人教育及發展他們的潛能有著積極意義。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

小學全日制

自推行以來,公眾普遍認同全日制小學較半日制小學能更有效地提升學生的學習能力及全人發展。現時,全港共有400多間全日制小學,分佈於香港各地區。 這些政府、資助及直資的全日制小學,為全港小學生提供足夠的學位。增加了的課時及教育局提供的額外資源提高了小學教育的質素。

小學全日制的好處

全日制學生一般每日留校七小時,充足的時間讓他們能享有更多元化的學習經歴。無論是推廣閱讀的活動、德育及公民教育、國民教育、宗教教育、學生的體能及美學的發展、運用科技資訊的互動學習以至跨界別學習及其他學習經歴,都可增強學生的全人發展及培養其終身學習的能力。

學校同樣受惠於能更靈活地編排時間表,可因應不同的學習需要和目的,而安排連堂、加長課堂時間至四十五至五十五分鐘甚或利用長短節數的不同調配,為學生提供更多樣化的學習經歴。例如,學校可分配更多的班主任課,教授德育及公民教育並鞏固學生的知識;為在學術上有額外幫助需要的學生提供輔導課,讓他們在老師的指導下完成功課。另外,亦可於上學時間內進行各種課外活動。

全日制可讓師生之間有更多的互動,從而培養更深厚的師生關係,及促進輔導和行為修正及改進的工作。由於學生可有更長的小息時間(總共大約四十分鐘)及大概一小時在校的午餐時間,他們有更多機會和朋輩相處。同時,學校也有機會跟家長建立更密切的合作關係。例如,學校一般於早上八時至八時半開始上課,家長可在上班前送子女上學,從而改善老師和家長之間的關係。

修訂日期: 2012年11月29日

© 2013 版權所有 | 重要告示 | 私隱政策

伯爵府

回覆樓主

如果「改善香港教育質素」係教育局工作目標、咁佢地真係好失敗

Chirley    發表於 17-7-11 13:03

公爵府

咁政策應該因應不同環境同需要而改變,
同埋唔係唔知呢幾年出生率係高峰,
臨時先黎開大學位,有啲加幾班

伯爵府

因為會努力爭取同發聲通常都係在職父母,其實十間有一間係半日制,比家長有個選擇,有咩唔得,都唔明點解咁樣一刀切

子爵府

回覆樓主

「更多元化的學習活動」;「可以紓緩緊逼的上課時間」

公爵府

其實唔係叫全部轉,
一區有一、兩間轉返半日(上、下午),俾父母選擇都好吖,
總好過全日班迫爆

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

鍾意返上午班
無咁辛苦 放學食完飯 做完功課仲有時間玩下

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我鍾意全日。
我是ftm,都有去學校做義工。
學校午息搞活動畀學生好過我喺屋企搞。
而且分咗上下午校,咁課外活動邊度做?
上午校一放學,校舍就係下午校嘅世界
而且我唔想星期六返長短週

珍珠宮

回覆樓主:

地方大,全日好,下午多活動,返學好開心

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

如果係,好多家長會拎棕緩,因為做唔到嘢,一係掉晒去補習社托管!

象牙宮

2024年龍年勳章

miemiemie 發表於 17-7-11 09:48
點解小學唔可以分返上,下午班?

見有啲學校配套又唔係好,

如果抽到下午班,ok嗎?

星期六長短週,OK嗎?

上午班7:45am上堂,OK嗎?

下午班近7:00pm校車返嚟,OK 嗎?

以上係港島某女校時間。

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

happybebebe 發表於 17-7-11 09:50
改善香港教育質素是教育局一貫的工作目標。為加強基礎教育,本局於一九九三年開始逐步推行小學全日制。香港 ...

本身話全日制係功課喺校內完成
但以家係全日教書
返到屋企再做10樣功課+温默書
食完飯即刻沖涼瞓覺
根本將小學生活攪到勁緊湊

侯爵府

happybebebe 發表於 17-7-11 09:50
改善香港教育質素是教育局一貫的工作目標。為加強基礎教育,本局於一九九三年開始逐步推行小學全日制。香港 ...

夢想很美麗,現實很骨感。

禁止訪問

水晶宮

YolandaTam 發表於 17-7-11 11:59
夢想很美麗,現實很骨感。

正確、我以前讀全日不知幾受歡迎、k既全日班都係啦、無咩人想揀下午班、係課程改左、如果下午不是教書是做功課同課外活動、大家應該唔會反對

水晶宮

如果分上下午班,多數人揀上午校,下午校冇咩人想讀,又遣生另一個問題.

大宅

香港邊有咁多學生,唔殺校已經好好

以前上下午校的確無乜課外活動,不過下午校有一個好處,訓到夠晒先返學,真係學野都快D

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得返半日D家長都係會搵好多補習興趣班俾小朋友塞爆佢地d時間,甘不如留係學校好過啦

首頁

尾頁

跳至