跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

因為自己搬黎柴灣很短日子, 唔係太了解呢區小學, 想請教下大家, 謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

16網學校(官津)
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2017canet-16.pdf

東區所有學校
http://applications.chsc.hk/psp2016/psp_sch_list.php?frmMode=pagebreak&district_id=2&lang_id=2

聯繫資料
愛秩序灣官立小學
皇仁書院、筲箕灣官立中學、筲箕灣東官立中學、金文泰中學

培僑小學
培僑中學(北角)、培僑書院(沙田)

慈幼學校
慈幼英文學校

港大同學會小學 (直資)
港大同學會書院

漢華中學(小學部)(直資)
漢華中學

網友分析各區學校升讀B1中學比例 (並非所有小學有公開資料所以不完整)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝回覆, 原來16網有聯繫中學真係唔多, 好多都係直資. 培僑中學都係直資了, 謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

其實16網最多人爭係所謂四龍一僑:新舊基灣、柴米、邱佐榮、培僑
愛官慈幼雖然有中學,但唔算區內最受歡迎

別墅

我想問下邊間係新基灣,邊間係舊基灣? 在愛碟灣那間是新的?

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我仲以為四小龍係最多人報...原來培僑都係架V.V.... 我見佢有聯校可以直上, 但又擔心佢地中學好唔好報其他中學又怕唔收.....愛宮同其他D官立小學好似一樣咁難...難道要靠運氣....唉..

王國長老

ma-mamamimi 發表於 17-7-12 13:44
我想問下邊間係新基灣,邊間係舊基灣? 在愛碟灣那間是新的?

係呀

首頁

尾頁

跳至