母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

無話係反感既~ 雖然食幾日奶粉唔使死~ 但, 有又幾多媽咪抵唔得住奶粉既吸引之處而放棄餵人奶? 又有幾多媽咪可以真係在餵奶粉之餘又會keep住密密泵呢個規律而唔會導致上唔夠奶繼而漸漸退出做奶媽呢?

而嗰D醫生雖然都係為咗我哋既Baby快D 退黃而善言建議食奶粉! 為的, 都要保住佢個名啫~ 如果佢唔係叫你咁做, D 黃退得慢怕你又怪佢jei~~

最重要一點: 大家係要知道, 初生性黃胆病只不過係一個好正常既生理現象~ 只要keep住check 唔影響個肝同個腦就無事啦! 因為遲早都會退, 只係有人快D 有人慢D...(我都識個baby一路食奶粉, 都要兩個月先退晒黃啦!) 根本, 就唔關你係餵人奶定餵奶粉事!

如果, 自覺餵人奶技術不如, 咁就餵密D又叫姑娘指教下, 兩星期, 一日餵八至十次, 餵足140次, 咩技術都練到啦! 最緊要有信心! 再唔係辛苦D 密密泵, 好似mocha咁一日泵到30oz 又知baby食幾多!

cherryt8,
Agree, 瑪麗D醫生姑娘都真係好好~ 勁support~

原帖由 mocha 於 09-1-29 17:23 發表
我個仔又係黃. 日日keep住2xx,有時要照,有時唔駛. (250以上就要照).
我都係全人奶,但就全泵出來,就好清楚知佢係咪夠奶. 佢幾日人仔,一日就食30安人奶.都日日超標,,我都怕埋身餵,真係唔知佢食多.

有時覺得唔好d醫生 ...

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我阿囡又係曾經入院照燈, 因為黃既bb 突別懶訓, 食人奶咁攰更加會顧住訓... 所以阿囡當時食得唔多, 食得唔多d 黃又退得慢..
其實諗深一層, 有乜野係緊要過bb ,, 如果到最後bb 有咩事, 餵乜都無用..
你可以考慮下餵幾餐奶粉, 等佢退咁d 黃先再餵返人奶... 但記得餵奶粉果幾餐都要泵奶...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊