親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

meichan896 發表於 17-7-11 14:15
黎緊想一家3口去個旅行
但帶住小朋友好怕氣流問題同埋坐咁長時間佢實會喊
到時又會嘈到其他人 :(

想帶就帶 (emoji)(emoji)

公爵府

黎緊想一家3口去個旅行

我覺得好睇小朋友, 我自己2個都係歲半去旅行, 一個去日本(4個鐘機)一個去馬爾代夫(6個鐘機) 冇問題, 重會訓覺

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

黎緊想一家3口去個旅行

那時我囝囝14個月大,就帶他去新加坡,只要準備充足,沒有問題。

子爵府

黎緊想一家3口去個旅行

其實冇問題,仔11個月已帶他去日本,13月大帶他去 Las Vegas. 咁細個反而全程瞓多,幾歲大仲難坐定定。

大宅

睇你想真正旅遊放鬆定一家人經歷啦

男爵府

其實唔應該架,但我在呀女16個月帶左佢去大阪,一來好想同佢去旅行,2來2歲前唔洗買機票,不過去左一次就同老公決定等佢再大啲至會再去,因為佢全程唔係睇我地帶佢睇既野,只係識四圍走

水晶宮

meichan896 發表於 17-7-11 14:25
因為今年係結婚3周年 我地都諗住去第一次旅行去過既地方: 沖繩所以都煩緊呢個問題
...

我會2公婆去
天空之城, 快樂之地

大宅

黎緊想一家3口去個旅行

程機要想辦法比佢訓,唔係大問題。1歲半最煩應該係轉固體但又未食到大人野,又要沖奶。建議如果真係好想去就去啦,但有心理準備會辛苦

侯爵府

黎緊想一家3口去個旅行

吾怕,幾個月大去加拿大都係咁啦,有玩具坐定油顏色,訓教,好快到

別墅

回覆樓主:

上次坐我隔離個B,食飽就瞓咗,之後醒咗,都無扭計,佢好得意。
我覺得最重要係父母懂得照顧及處理到,就無問題。
如果BB扭計,嘈到人,自己會覺得唔好意思,其實都會影響自己心情。

大宅

meichan896 發表於 17-7-11 15:07
我個人覺得最緊要係你同佢一齊經歷既過程, 而唔係佢會唔會記得d咩~

即係其實係為自己,多過為小朋友

複式洋房

ychanyan342 發表於 17-7-11 15:03
其實小朋友咁細個就去旅行會記得咩我之前係交比99臭然後二人世界

我睇過一本書,話帶2歲以下小朋友既好處,唔係記唔記得,係擴闊眼光,網上面好多文章都有講帶幼兒去旅行既好處,可睇睇下面呢條link。
http://www.bootsnall.com/articles/10-04/why-its-not-selfish-for-parents-to-travel-with-young-children.html

Deciding not to travel with your children while they are young ‘because they won’t remember’ the trips you take is a little like saying you’re not going to read to your children while they are young because they won’t remember the books you read.
佢個比喻唔錯,如果唔記得係理由,咁細細個又俾佢睇書?佢都唔記得架啦咁睇黎做乜?

seventy five percent of brain development occurs in the first three years of life.
研究指出,腦部75%發展,係頭3年發生。

“The right kind of experiences in their early years can actually help our children’s brains to grow! And, that it can affect how they continue to learn later on in life…The neural pathways that are developed in your child’s first three years can act like the roadmaps to later learning.”
幼年時經驗,對大個發展好重要。

我都剛剛同歲半既仔去旅行,好好彩佢搭飛冇咩點扭,佢去到旅行好開心,香港未見過佢咁開心,雖然辛苦少少,但好值得,見佢玩得開心都好滿足,我仲成日俾番去旅行既相佢睇,佢係咁指。

子爵府

MommyPanel勳章

幸福黃太太 發表於 17-7-11 16:30
我覺得好睇小朋友, 我自己2個都係歲半去旅行, 一個去日本(4個鐘機)一個去馬爾代夫(6個鐘機) 冇問題 ...

我尼緊都係帶歲半b去馬爾代夫玩,你有無咩心得可以令佢地係機上面靜d?

大宅

開心吸收勳章

meichan896 發表於 17-7-11 14:32
但坐船又怕暈船浪, 係見船上面多野玩唔怕悶, 又可以周圍走~~
郵輪都有唔少選擇,除左樓上所講既船,仲有隻雲X夢號去沖繩,都有地方可以放低小朋友比工作人員。因為隻船夠大,行緊都覺得好穩,所以可以放心。

子爵府

MommyPanel勳章

kimib 發表於 17-7-12 12:11
我睇過一本書,話帶2歲以下小朋友既好處,唔係記唔記得,係擴闊眼光,網上面好多文章都有講帶幼兒去旅行 ...

篇文幾好,thx for sharing

大宅

回覆樓主

有人打上昨天的都市閒情說佢親友帶半歲小孩坐飛機,全程狂喊,返港檢查,原來耳膜穿咗!

我試過坐飛機,有BB由上機喊到落機喊足8個鐘,父母辛苦,小朋友辛苦,附近乘客更辛苦
抱抱BB

大宅

黎緊想一家3口去個旅行

細個先乖,越大越有主見,應付嘅嘢更多,不過都無嘢好怕。我個一歲開始坐機去旅行,台灣同日本為主,每次旅行見佢進步。現在3歲,剛剛去日本回來,幫手推行李。

首頁

尾頁

跳至