自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

公司喺內地係做廠嘅, 喺香港有分公司, 嚟緊有意將我調上去主力做 HR 睇緊少少人手. 基本上喺內地係無 HR team support, 亦無前人可以教到我
我都有興趣一試, 但只係道聽途說過一 d 古靈精怪嘅 case, 本身對內地法規一無所知. 自己想裝備好 d 先北上, 但喺香港又唔多見有咩相關嘅課程 (除左 HKU space 有一個)
請問各位知唔知邊度可以俾我惡補到呢方面嘅知識, 或者有無經驗可以分享吓

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔易, 國家有規範, 市政府都有.

男爵府

明白, 奈何現實環境只容許我而家先喺香港 parttime 進修打底

拎住一本本 d 內地勞動法法規去刨或者返內地讀定個 HR course 都唔係辦法

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

有冇內地朋友?問下人

男爵府

回覆樓主:

有國內同事配合妳,才可做到此工,因好多時,是朝令夕改,要去上堂才知怎麼一回事。中國勞工法,不咁容易熟識,所以有地球虫幫,妳就可做好此份工。

珍珠宮

jadechant 發表於 17-7-11 18:14
有國內同事配合妳,才可做到此工,因好多時,是朝令夕改,要去上堂才知怎麼一回事。中國勞工法,不咁容易熟 ...

小心俾人fake死都唔知咩事

男爵府

無內地朋友可以問呀 🙁 姑勿論內地同事係咪真係識勞動法, 但佢地始終係同事, 難免企喺員工立場教我. 始終自己識嘅會好 d

內地法規唔係咁易理解. 我就係驚會唔會有起事嚟處理唔好, 會唔覺意令自己惹麻煩

男爵府

終極熊貓 發表於 17-7-11 18:32

小心俾人fake死都唔知咩事

對呀!合約有問題,要賠錢給工人,妳肯定要上身。工廠的HR是不易做,人多自然事多,實有人搞搞震,無日安寧。

大宅

j_joycie 發表於 17-7-11 17:27
公司喺內地係做廠嘅, 喺香港有分公司, 嚟緊有意將我調上去主力做 HR 睇緊少少人手. 基本上喺內地係無 HR te ...

我中港兩地跑負責HR工作超過十年,自己進修讀了中國法律碩士課程。內地法規嚴重傾斜保護勞工,又要顧及公司利益,還有很多地方的潛規則,三者要取平衡很不容易。工作上必須要有較持平的內地同事給予意見,因為文化想法差異存在,要參考下自己再綜合情況下决策會較好。

男爵府

大6和香港那套完全唔同。
如每月人工內扣税,社保金,医療金,住房公積金,失業基金等。
假期又唔一樣,合約每三年一簽或不能炒直至退休。
而大6勞動法好保護打工仔,一般係公司蝕底。

如有員工告公司打官司,主管要代公司出庭。
我老公試過,下屬偷公司野被炒,員工告公司無理解顧。我老公代公司出庭。最後判員工勝,公司賠2個月人工俾佢。

男爵府

仲試過一單麻煩D,搞到要高層請官飲酒食飯,才解决到。詳細我唔可以講。

總之你公司請個冇大6法律基礎去做呢個位,好大風險。而你又辛苦+危險。

因工厰員工多數係鄉下人,你同佢事件上傾唔啱。佢地會等你收工出手打你。我識得一個公安,因幫人辦居留証手續上有問題,有一晚收工被人係門口殺死咗。

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

真係唔易,個員工戶籍唔同都有得揀用本地例定異地例。5險1金計法都跟戶籍計,5險1金其實分幾個政府機構處理,調機數嘅月份個個局唔一樣,有啲計上年平均工資做基數,有啲計當月⋯ 宣布左要調整比例,又要搞payback..... 法例都時時update ,唔係永遠加,又真係會減,減又退返俾你,又時又會免一年⋯⋯
I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

j_joycie 發表於 17-7-11 18:02
明白, 奈何現實環境只容許我而家先喺香港 parttime 進修打底

拎住一本本 d 內地勞動法法規去刨或者返內地 ...

以你咁講,感覺未必能勝任⋯ 如必要你咁做,不如諗諗轉工。
I am Agent P

伯爵府

回覆樓主

上面jm講到好恐怖,樓主都係考慮清楚先,始終大陸勞工法又多又複雜

子爵府

回覆樓主:

真系要三思,我朋友公司系惠卅設廠,因有員工幾人寸謀撻公司嘢,唔駛講梗系炒啦,奌之第二天佢放工比人淋屎,報公安都冇用,好在淋屎,淋強水就死硬,HR 一定要大陸人管返大陸人,如果唔煩都煩死,幾多錢都系禁話

大宅

j_joycie 發表於 17-7-11 17:27
公司喺內地係做廠嘅, 喺香港有分公司, 嚟緊有意將我調上去主力做 HR 睇緊少少人手. 基本上喺內地係無 HR te ...

其實好難有一個課程可以惡補到......因為內地勞動法規好複雜,法律、部門規章、司法解釋、地方實施細則等全部需要融匯貫通。你公司會唔會有法律顧問?

侯爵府

回覆樓主

我負責大陸HR前後快廿年,如果你是完全沒有大陸HR經驗,而且大陸沒有HR team member幫你,加埋是做廠......
我個人不會做
上述JM講的,是真會發生,不是誇大

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你要做好心理準備,全部嘢都係全新黎過架

伯爵府

j_joycie 發表於 17-7-11 18:02

拎住一本本 d 內地勞動法法規去刨或者返內地 ...

接觸過佢地啲社保好復雜,真係要自修下如果唔係都唔明點計

珍珠宮

sherrychim 發表於 17-7-11 20:50
其實好難有一個課程可以惡補到......因為內地勞動法規好複雜,法律、部門規章、司法解釋、地方實施細則等 ...

人心先係最複雜,要鬥智鬥力
同大陸啲人講到錢講到權益,佢地唔係人咁品仲會反轉豬肚。。。

首頁

尾頁

跳至