跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 MSLLEE 的帖子

介意請你小朋友邊間保小??? 我小朋友都係保小, 想參考參考...

別墅

MSLLEE 發表於 17-8-30 11:58
回覆 KEKELAMLAM 的帖子

我囝仔不是讀梁周,而保小家長比較喜歡小朋友選擇附近保中 ,因為返學放便 ,所以 ...

無錯,其實就係咁簡單

禁止訪問

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

想問下,係自行階段,自己小學內既全級排名重要啲?定係教育局計出來全港/區內排名重要啲? 其實呢個階段同校同學係咪交流下填邊間,唔好一窩蜂填同兩間中學?

知唔知四大多數收全級第幾名?

每間學校既考試試題深淺不一,唔係好明教育局如何把全港學生排名次? 話有調整機制,自己小學知唔知調整了多少?

大宅

sblam 發表於 17-11-7 23:16
想問下,係自行階段,自己小學內既全級排名重要啲?定係教育局計出來全港/區內排名重要啲? 其實呢個階段同 ...

自行乙1也是心儀,反而乙2乙3最頭痛

大宅

回覆 Kalongmama 的帖子

係呀! 金豬不宜太進取......唸緊其實乙二係咪已經要填B2頭......

男爵府

sblam 發表於 17-11-7 23:16
想問下,係自行階段,自己小學內既全級排名重要啲?定係教育局計出來全港/區內排名重要啲? 其實呢個階段同 ...
聽了2間直資中學都係話根據教署成績次第排成績, 再加校內成績作參考。!
教署會跟據小朋友校內名次, 再用2次pre-s1師兄師姐相當小朋友校內名次來排名次, 其實自己小學應該會知道大約有幾多% banding學生, 最難估是邊緣人。

大宅

想-請問天水圍間直資-李兆基書院係咩banding?

大宅

想請問天水圍間直資-李兆基書院係咩banding?

禁止訪問

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

gigayan 發表於 17-11-8 13:51
聽了2間直資中學都係話根據教署成績次第排成績, 再加校內成績作參考。!
教署會跟據小朋友校內名次, 再用2次 ...

謝謝。
即是首先要睇校內全級名次,之後再經過敎育局調整後把所有學生來排全港和區內名次。

想再問,因為有些科目如電腦科/普通話科係唔呈分的,但校內的全級排名又計所有科的分數。如果睇排校內全級排名係咪唔準? 跟比教署有出入呢?

男爵府

sblam 發表於 17-11-8 20:35

謝謝。
我小朋友學校會有一個呈分名次,另一個則計晒咁多科嘅名次,俾我地了解。如學校唔提供呈分名次,會有機會出差異的。

sblam    發表於 17-11-9 10:43

男爵府

好媽媽勳章

gigayan 發表於 17-11-8 21:02
我小朋友學校會有一個呈分名次,另一個則計晒咁多科嘅名次,俾我地了解。如學校唔提供呈分名次,會有機會出 ...

我哋小都會,成績表show校内名次,座談會上每人會收到通知大約呈分名次同banding。

sblam    發表於 17-11-9 10:43

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

謝謝回覆,等遲些呈分比教育局後,才問下學校呈一+呈二得出的全級排名先。

係自行階段,好多人(包括我小朋友)進取D都會報四大既其中兩間,但我小朋友唔係全級最Top果幾名,所以對我來說全級呈分排位是十分重要,再睇下報邊2間中學,但可能都係陪跑咋。

反而統一階段相對容易,只要肯定band 1組別,跟住隨機號碼派位,靠運氣吧!

男爵府

sblam 發表於 17-11-9 11:07
謝謝回覆,等遲些呈分比教育局後,才問下學校呈一+呈二得出的全級排名先。

係自行階段,好多人(包括我小朋 ...
自行除了成績,仲睇面試,我留意到好多學校都睇重面試表現,試下成績未到前茅,訓練下面試技巧。我小朋友學校上年都試過全級頭三位的見神直資無offer,但考10-50的好多都有offer,所以盡量都每樣有D,加油!

sblam    發表於 17-11-10 12:24

子爵府

vmum 發表於 17-11-8 18:29
想請問天水圍間直資-李兆基書院係咩banding?
應該係B2頭

男爵府

bestwish 發表於 17-11-14 11:57
應該係B2頭

簡介會話係band 1

子爵府

bbeasy25 發表於 17-11-15 08:56
簡介會話係band 1

你信都冇辦法 ! 你覺得有幾多b1生會考 ? 扼唔到人的。雖然出左一個狀元唔代表可以升呢做b1。不過學校一定好想自己升呢既。只要努力,冇話唔得既。但現在未係b1 law。當年馬中都只係b3學校。現在都可以變為B1。我都希望李中可以變為b1, 等屯門元朗區多一日直資b1選擇。

男爵府

好媽媽勳章

gigayan 發表於 17-11-9 18:45
自行除了成績,仲睇面試,我留意到好多學校都睇重面試表現,試下成績未到前茅,訓練下面試技巧。我小朋友學 ...

同意.

坊間雖然有面試班, 但最除平時要小朋友多表達, 有問題時自己向老師反映或提出, 唔好吓吓由家長代勞.

另外小五開始, 會有啲中學歡迎參加模擬面試或面試研習班, 去呢啲地方實戰, 好過俾成二千蚊上堂.

或者到小六時報直資攞個面試機會.

多留意邊間中學小五都可以參加, 邊間淨係小六, 邊間一報就得, 邊間要抽.

有模擬面試嘅屯門中學有好多: 例如...陳瑞芝/譚伯羽(呢兩間都要抽), 何福堂(有中一體驗班同廣英普面試研習班), 梁值偉, 沈香林, 新生命, 呂祥光(小五都可以)...好多好多

好好利用資源.

男爵府

bestwish 發表於 17-11-15 09:02

我覺得李中未必到達band1水準, 不過係進步中. 呢間適合band 1生派得唔好去叩門.
揀直資除咗banding之外, 應要睇吓辦學理念, 語境, 學制, 環境和學習氣氛, 最重要係適合小朋友學習範式和程度.

首頁

尾頁

跳至