網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-13 13:43
如圖,付款時揀支付寶HK,再揀信用卡,我今次用中銀信用卡,無手續費,10倍積分,兌1.1557。

請問我個支付寶已經挷咗大6從化咭,但現在無時間上廣州再實名。我如果去開張銀聯咭一咭雙幣,邊間銀行好?之後要轉用香港支付寶去挷定?以後就改用香港支付寶?唔好意思,咁多問題。

水晶宮

2021勳章

ozoz 發表於 17-7-30 09:34
請問我個支付寶已經挷咗大6從化咭,但現在無時間上廣州再實名。我如果去開張銀聯咭一咭雙幣,邊間銀行好? ...

無衡突,大陸版支付寶同支付寶HK可同時擁有,注册支付寶hk時要綁多個香港手機號。

未有銀聯雙幣卡就申請中銀goodday。只需48000年薪,永久免年費,有閃付功能,中銀所有存款機可存人民幣還款夠方便。

放棄從化卡可以讓畀有需要嘅人,去廣州實名自用。

水晶宮

2021勳章

ozoz 發表於 17-7-30 09:34
請問我個支付寶已經挷咗大6從化咭,但現在無時間上廣州再實名。我如果去開張銀聯咭一咭雙幣,邊間銀行好? ...

仲有張銀聯信用卡可以喺好多内地及香港網站用到,内地大型網站有京東、1號店、蘇寧、國美、當當……等,細網站更多不勝數,都可以用銀聯信用卡,無手續費。琴日我去廣州坐地鐵可以用銀聯閃付拍卡入閘,唔洗買票或者羊城通/嶺南通,更有每程平¥1.8限時優惠

香港的話,我之前香港航空買機票、香港中移動充值、中旅社買火車票都用過銀聯,銀聯已漸漸國際化,好有用。

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-30 10:37
仲有張銀聯信用卡可以喺好多内地及香港網站用到,内地大型網站有京東、1號店、蘇寧、國美、當當……等,細 ...

呢張銀聯邊間銀行申請?

水晶宮

2021勳章

ozoz 發表於 17-7-30 11:41
呢張銀聯邊間銀行申請?

22樓講嘅中銀goodday銀聯雙幣卡。

大宅

2021勳章

lyh80115 發表於 17-7-30 10:37
仲有張銀聯信用卡可以喺好多内地及香港網站用到,内地大型網站有京東、1號店、蘇寧、國美、當當……等,細 ...
銀聯閃付坐廣州地鐵真係超方便,咁拍卡駛唔駛等幾秒至入到我之前坐apm 線,用apple pay 拍,要等約兩秒至開閘

水晶宮

2021勳章

jkswoo 發表於 17-7-30 12:23
銀聯閃付坐廣州地鐵真係超方便,咁拍卡駛唔駛等幾秒至入到我之前坐apm 線,用apple pay 拍,要等約兩秒至開 ...

我感覺反應好快,一秒内,不過出閘時無顯示扣幾錢,要過兩日上網睇。

首頁

尾頁

跳至